Ajatuksia/Mielipide/Ajankohtaista, Hyvinvointi, Jooga, Lifestyle

Ayurveda kokemukseni

helmikuu 2, 2018

Intiasta peräisin oleva Ayurveda katsoo ihmisen hyvinvointia yksilöllisestä ja kokonaisvaltaisesta, holistisesta näkökulmasta. Se on tuhansia vuosia vanha järjestelmä, elämän tiede. Ayurvedan tavoitteena on kehon, mielen ja tietoisuuden tasapaino sekä kokonaisvaltainen terveys. Ilman ayurvedasta ammennettavaa tietoisuutta saatamme tehdä vääriä valintoja arjessamme. Ne taas voivat aiheuttaa epätasapainoa, erilaisia oireita ja lopulta sairauksia.

Ayurvedan tavoitteena on kehon, mielen ja tietoisuuden tasapaino sekä kokonaisvaltainen terveys

On olemassa kolme eri kehotyyppiä, doshaa (vata, pitta ja kapha). Meillä jokaisella on oma dosha. Kun tiedostamme oman doshamme, eli kehotyyppimme toiminnan, pystymme ymmärtämään mitkä tekijät tasapainottavat juuri meitä.

Minä kävin selvittämässä oman kehotyyppini Ayurveda-konsultaatiossa nelisen kuukautta sitten. Sain myös elämäntapaohjeita, joihin olen nyt tutustunut.

AyurvedaSain konsultaatiokäynniltä hyvät ohjeet 

AYURVEDA-KONSULTAATIOKOKEMUKSENI

Ystävällinen ja silmiinpistävän levollisen oloinen Pardaman Sharma, tunnettu ayurveda-lääkäri vastaanottaa minut Helsingin Arkadiankadun hoitokeskuksessa eräänä lokakuisena päivänä. Olin saanut käynnin syntymäpäivälahjaksi mieheltäni. Olimme jo pitkään hänen kanssaan puhuneet aiheesta ja yrittäneet päätellä mikä kehotyyppi, dosha, olisimme.

Minä epäilin itseäni vataksi, kun taas Janilla oli selviä kaphan piirteitä. Jossain vaiheessa aloin löytää itsestäni myös pittamaisia ominaisuuksia ja mietin, että ehkä olen näiden kahden yhdistelmä. Pian saisin tietää.

Ayurvedan näkökulmasta katsottuna, kehoni häränpyllyä heittänyt tasapainotila vaikutti lisäämällä silmieni arkuutta

Ayurveda-lääkäri tunnustelee ranteestani pulssia. Sitten hän tarkastaa kieleni sekä silmäni. Kehotyyppi on selvillä, mutta tarkentavat kysymykset kertovat doshani mahdollisesta epätasapainon tilasta.

Puhumme silmistäni, kun ayurveda-lääkäri tiedustelee ovatko silmäni arat, varsinkin valolle. Olin vain vähän aikaa sitten kysynyt perinteiseltä länsimaalaiselta lääkäriltä mielipidettä mikä silmiäni vaivaa, kun ne tuntuvat nykyisin niin aroilta valolle. Varsinkin jos olen katsekontaktissa ja valo tulee suoraan ylhäältä tai keskustelukumppanin takaa. Silmiin katsominen on tällöin tuskallista, kun valo tuntuu polttavan silmiä.

Terveyskeskuslääkäri arveli, että ehkä minun on vaikea katsoa silmiin keskustelukumppaniani psyykkisistä syistä johtuen. Vastaus tuntui järjettömältä. Rakastan keskusteluja ja silmiin katsomista. Ayurvedan näkökulmasta katsottuna, kehoni häränpyllyä heittänyt tasapainotila vaikutti lisäämällä silmieni arkuutta.

Hyvin osuu ja uppoaa myös kysymys rytmihäiriöistä, päänsäryistä, herkkäunisuudesta, vatsan turvotuksesta, iho-ongelmista, huimauksesta, erittäin kivuliaista kuukautisista, herkkätunteisuudesta sekä rauhattomasta, alavireisestä mielestä joiden olemassaolosta Sharma haluaa tietää.

Sitten saan kuulla sen, mitä olen jännityksellä odottanut. Olen ihan varma että veikkaukseni vatan ja pittan yhdistelmästä on oikea. Mutta ei se ole. Olen sataprosenttisesti pitta. Ja pitta-doshani on aika korkea. 80%. Ei siis ole ihme, että kärsin niin paljon kaikista aiemmin mainitsemistani pitta-oireista.

Ei siis ole ihme, että kärsin niin paljon kaikista oireista

Naurahtaen kerron aiemmista epäilyistäni oman kehotyyppini suhteen. On kuulemma hyvin tavallista arvioida itse väärin. Jos oman kehotyypin vaikutus on kovin korkea, se kielii kehon epätasapainosta. Tämän opimme myös mieheni kohdalla, kun kaikki ”oireet” tuntuivat osuvan kapha-doshan kanssa yksiin.

AyurvedaSininen väri tasapainottaa tulista pittaa

OHJEET OMALLE TYYPILLENI

Pitta on vastuussa ruuansulatuksesta, aineenvaihdunnasta sekä hormonitoiminnasta. Tämä vaikuttaa herkästi pitta-ihmisen tunteisiin ja sitä kautta ajatuksiin, jos pittaa kertyy liikaa. Tällöin mielialaongelmat, ailahtelevaisuus, äkkipikaisuus, stressaaminen sekä ylisuorittaminen, keskittymishäiriöt, pelkotilat sekä ärtyneisyys ovat tavallista oireita.

Pitta vaikuttaa myös fyysiseen kehoon: ihoon, silmiin, maksaan, sydämeen sekä vatsaan. Ihottumat ja akne, erilaiset tulehdukset sekä ruuansulatukselliset ongelmat kuten vatsan turvotus ovat pittalle tyypillisiä. Samoin päänsäryt, vatsavaivat sekä ahminta, jos pittaa on liikaa.

Ihottumat ja akne, tulehdukset, ruuansulatukselliset ongelmat kuten vatsan turvotus ovat tyypillisiä ongelmia. Samoin päänsäryt, vatsavaivat sekä ahmiminen

Kuulostaa tutulta. Kaikki vaikutti sopivan yhteen omien piirteideni kanssa.

Sain listan erilaisista ruoka-aineista, jotka sopivat tyypilleni. Sain myös listan vältettävistä ruuista. Herkästi ylisuorittamaan ryhtyvälle pittalle on tärkeää, että ruokavaliota ei suoriteta sataprosenttisesti. Ensin liikkeelle lähdetään 70%:lla. Toinen kuukausi 75% ja kolmas kuukausi 80%. Jatkossa elämäntapaohjeita noudatetaan 75-85%, eikä ohjeista pidä ottaa stressiä. Juhlissa syödään sitä mitä on, ja kotona voi taas jatkaa oman ruokavalion mukaan.

lumpeenkukkaPittaa tasapainottaa rauhoittuminen, joustavuuden opettelu sekä viherkasvit

Stressittömyys nousi tärkeäksi ohjenuoraksi pittalle. Samoin joustavuus. Joustavuus olisi tärkeää myös työssä, eikä itseään saisi päästää ylikierroksille. Kaikenlaista multitaskausta pitäisi välttää. Entisessä hoitajan työssäni nämä tekijät olivat jatkuvasti läsnä. Silloin uniongelmatkin vaivasivat, koska olin koko ajan ylikierroksilla enkä koskaan palautunut kunnolla.

Äärimmäinen suorittaminen ei sovi, edes liikunnassa

Asiat ja tekijät jotka auttavat pitta-ihmistä tasapainoon, ovat sininen väri, perheen ja ystävien kanssa oleskelu, viherkasvit, laventelin-, ruusun- tai santelipuun tuoksu ennen nukkumaan menoa, tietynlainen ruokavalio sekä ruokailutavat, tekokuituisten ja kiristävien vaatteiden välttäminen, säännöllinen päivärytmi sekä rentouttavat ja mieluisat harrastukset.

Liikunta on tietenkin hyväksi, mutta pittalle ei sovi äärimmäinen suorittaminen tässäkään. Voimalajit ovat ok, jos ei anna itsestään 100%. Tärkeintä on tehdä asioita, jotka rauhoittavat kehon ja mielen.

Ayurveda - kurkuma-kaurapuuroSuosikki aamupalani: kurkuma-kaurapuuro

4 KUUKAUTTA MYÖHEMMIN – MIKÄ FIILIS?

Minulle ayurvedinen elämäntapa oli luonnollinen jatkumo elämääni, koska olin jo muutenkin tehnyt runsain mitoin valintoja jotka ohjasivat tähän suuntaan. Esimerkiksi rytmihäiriöistä en ole kärsinyt enää pitkiin aikoihin. Siksi suurin osa muutosehdotuksista on tuntunut hyvilt jäa oikeilta. Opin panostamaan palautumiseeni sekä stressin hoitoon aiempaakin enemmän, ja se on lisännyt hyvinvointiani huomattavasti. Myös muutokset ruokavaliossa tuntuvat minulle sopivilta, mutta aiheutti se alkuun pientä kitkan tuntuakin.

LUE MYÖS: HENKINEN PALAUTUMINEN – KÄRSITKÖ SINÄ KROONISESTA STRESSISTÄ?

Aiheutti se alkuun pientä kitkan tuntuakin

Nimittäin pidän kovasti marjoista, banaanista, ananaksesta, sipuleista, inkivääristä, kanelista, soijakastikkeesta, kananmunista, jogurtista, homejuustosta, hunajasta, seesamöljystä, pähkinöistä ja kahvista. Mm. nämä kuuluvat pitta-henkilön vältä-listalla. Alkuun se tuntui tylsältä, mutta samaan aikaan paloin halusta kokeilla ayurveda-elämäntyyliä kokonaisvaltaisesti.

Onneksi muistin pian, että mikään ei ole kiellettyä. Ayurveda-oppien mukaan olisi hyvä elää maksimissaan 85%:sti, joten varmasti saisin silloin tällöin nauttia seesamöljyssä paistettua kananmunaa tai sipulia, ja hiukan aamukahvia jos siltä tuntuu.

Hemma hämeenlinnaSuosikki kahvilassani Hemmassa on ihanat siniset seinät ja maailman paras kurkumalatte

MUUTIN NÄMÄ ASIAT

Jos ennen välttelin rusinoita niiden korkean sokerimäärän vuoksi, nyt ripottelen niitä ihanaan aamuiseen kurkuma-kaurapuurooni. Syön myös enemmän meloneja nykyisin.

Olen alkanut käyttää kurkumaa entistäkin enemmän, mutta lisäsin käyttöön myös kardemumman ja fenkolin samalla kun jätin chilin käytön vähemmälle.

Pyrin kiinnittämään ruokailuihin enemmän huomiota. Yritän syödä muutaman kunnollisen aterian päivässä, enkä niinkään nauti välipaloja.

Käytännössä se voi tarkoittaa sitä, että en laita seuraavana aamuna kelloa soimaan vaan lepään tarpeeksi

Vaihdoin pähkinöiden ja siemenien käytön suhdetta. Enemmän siemeniä, vähemmän pähkinöitä.

Saatan laittaa supersmoothieeni vain yhtä marjalaatua kerralla, ja ehkä hiukan vähemmän kuin ennen.

Enää en vaadi itseltäni treeneissä sataa prosenttia. Huomasin jo yli kaksi vuotta sitten, että sellaisen harjoituksen vaikutukset jäävät kehooni pitkäksi aikaa. Sen huomaa ylivirittyneisyytenä ja kyvyttömyytenä rentoutua. Samasta syystä välttelen myös multitaskausta, humalanhakuista juomista ja myöhään valvomista.

Jos tiedän päätyväni tilaan jossa on paljon ihmisiä, annan itselleni luvan lähteä kun siltä tuntuu. Ja jos se ei ole mahdollista, huolehdin että saan palautua rauhassa. Käytännössä se voi tarkoittaa sitä, että en laita seuraavana aamuna kelloa soimaan vaan lepään tarpeeksi.

Olen alkanut joogatessani pikkuhiljaa huomioimaan pittalle sopivia liikkeitä. Sen ansiosta käsitin, että kehoni etupuolta kannattaisi venyttää enemmän. Olin niin keskittynyt pakaroihin ja lonkankoukistajiin, että etureidet jäivät liian vähälle huomiolle.

LUE MYÖS: TARINA SIITÄ, MIKSI ON NIIN TÄRKEÄÄ LIIKKUA ITSEÄÄN KUUNNELLEN

Olen ottanut tuoksut elämääni. Sain juuri sopivaan aikaan Young Livingin tuoksuja testikäyttöön. Esimerkiksi laventelia laitan illalla tyynylle. Lisäksi jo vuosia sitten Balilta hankkimani suitsukkeet pääsivät käyttöön, ja itseasiassa loppuivatkin jo. Tällä hetkellä lempituoksuni suitsukkeissa on santelipuu. Hauska ”sattuma”, koska en alkuun tiennyt mikä tuoksu on kyseessä, ja että se sopii juuri pittalle. Ostan suitsukkeeni Ruohonjuuresta.

Käytän vähän enemmän sinistä väriä.

Pyrin entistäkin enemmän säännölliseen päivärytmiin.

Kuuntelen itseäni ja tarpeitani entistäkin herkemmällä korvalla. Se on oikeasti ihanaa ja on lisännyt valtavasti yleistä hyvinvointiani.

KIINNOSTAAKO AYURVEDA-KONSULTAATIO?

Minä kävin Suryassa, ja voin suositella sitä lämmöllä. Itseasiassa annoin miehelleni hääpäivälahjaksi käynnin samaan paikkaan, jossa itsekin kävin. Hän lupasi tehdä muistiinpanoja kuukauden ajalta kun hän tutustuu syvemmin ayurvedan maailmaan, ja kertoo sitten mitä jäi käteen.

Suryan Pardaman Sharma ottaa vastaan Helsingissä, Porissa, Turussa, Tampereella sekä Rovaniemellä.

 

LUE AYURVEDASTA MUIDEN BLOGEISTA: 

VILMA P – AJATUKSIA AYURVEDA-KONSULTAATION JÄLKEEN

KATJA KOKKO – TASAPAINOON AYURVEDALLA

AINO MÄKELÄ – AYURVEDA-KEHOTYYPPINI: PITTA

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply