Ajatuksia, Ajatuksia/Mielipide/Ajankohtaista, Lifestyle

Hyvän parisuhteen edellytykset – mietteitä 5. hääpäivänä

tammikuu 12, 2018

Meillä on hääpäivä. Olemme olleet viisi vuotta naimisissa. Päivämäärä piti tarkistaa sormuksesta ja laskea siitä. Olen vähän huono muistamaan päivämääriä ja ymmärtämään ajankulua. Se ei silti vähennä sitä, että rakastan enemmän kuin koskaan.

Olen ollut mieheni kanssa yhdessä pian 9 vuotta. (Tämän tieto saadaan, kunhan ensin ynnätään kaikki meidän kaukomatkamme yhteen.)

Olen kuullut puhuttavan seitsemän vuoden kriisistä. Jos siitä selviää, ollaan kuivilla vesillä ja avioliitto pysyy kasassa. Kuulemma. En jättäisi  moisen säännön vastuulle minulle tärkeää ihmissuhdetta. Kriiseja tulee, ja jokaisesta olisi hyvä selviytyä. Vain sillä tavalla liitto säilyy ja suhde pysyy kasassa. Jos näin ei ole, se kertonee jostain?

Itseasiassa epäilen meidän suurimman kriisin olleen heti alussa, kun opettelimme toisiamme. Olimme nimittäin aika erilaisia. Riitelimmekin aivan päinvastaisilla tavoilla.

Hyvän parisuhteen edellytyksetKuva: ByMikaelas

Toisaalta tämä erilaisuutemme on se liima, joka pitää meitä yhdessä. Pitää homman kiinnostavana. Varsinkin, kun olemme kumpikin kasvaneet yhdessäoloaikanamme ja samalla muuttuneet toisenlaisiksi ihmisiksikin. Olemme ne samat tyypit kuin silloin kun aloimme tapailla, mutta emme kuitenkaan. Olemme siis saanet tutustua toisiimme monta kertaa uudelleen.

Vastakohdat ja erilaisuus on ollut kuitenkin meidän parisuhteemme teema jo alkuajoista lähtien. ”Ansku villitsee ja Jani hillitsee”, letkautti kaasoni hauskasti. Ja taisi osua asian ytimeen. Me olemme persooniltamme kovin erilaiset. Jos olisimme elementtejä, minä olisin leviävä tuli, kun taas Janin elementti olisi tasapainottava maa. Minä olen spontaani ja nopea, Jani suunnitelmallinen ja hidas. Ja jos jatkan vielä vähän, minä olen hyökkäävä ja Jani myöntyvä. Tai ehkäpä taipuisa.

Olemme siis saanet tutustua toisiimme monta kertaa uudelleen

Nyt kuulen kuinka joku siellä ruudun takana vetää henkeä ja kauhistelee, onko miesparka joutunut liemeen. On totta, että näitä ominaisuuksia voisi helposti käyttää väärin ja tällainen parivaljakko voisi joutua ongelmiin. On siis oltava valmiudet ymmärtää, mitä voi tapahtua jos hyökkäävä osapuoli käyttää ominaisuuttaan väärällä tavalla. Esimerkiksi vallanhimoisesti ja agressiivisesti. Mutta aivan yhtälailla alistuvampi osapuoli voisi käyttää piirrettään toista vastaan. Suhteesta tulisi tasapainoton, epäreilu ja katkera.

Tällaiset persoonallisuuden piirteet voivat myös tasapainottaa suhdetta hyvällä tavalla. Tärkeää on se, että arvot ovat yhteiset, vaikka persoonat eivät olisikaan samankaltaiset.

Olemme pohdiskelleet mitä ovat hyvän parisuhteen edellytykset. Niitä ovat samalla puolella oleminen, kunnioitus, rakkauden teot sekä puhuminen. Se, että oikeasti kertoo ja jakaa mietteitään, ajatuksiaan, mielipiteitään sekä pelkoja ja toiveitaan. Ei oleta toisen tietävän niitä, vaan näkee kertomisen vaivan. Lisäksi on tärkeää tulla kuulluksi.

Muitakin ominaisuuksia suhteellamme on. Olemme myös ystäviä. Pidämme toistemme seurasta ja nauramme paljon. Yritämme tukea toisiamme parhaamme taitomme mukaan ja mikä tärkeintä, yritämme mennä itseemme silloin kun on aihetta.

Tämä on ensimmäinen parisuhteeni, jossa ei ole mitään likaista

Tämä on ensimäinen parisuhde jossa mikään ei ole likaista. Tiedätkö mitä tarkoitan? Meillä ei ole sellaisia tapahtumia suhteemme historiassa, jotka olisivat tahranneet sen. Luulen alkoholikäyttäytymisen olevan tärkeä syy. Päätimme jo varhaisessa vaiheessa suhdettamme, että emme halua viinan aiheuttavan ongelmia. Turhia riitoja, omituista käyttäytymistä, mielipiteitä jotka eivät ole totta enää selvinpäin ja niin edelleen. Älä käsitä väärin. Emme ole absolutisteja. Me vaan emme juo viinaa, jos olemme yhdessä juhlimassa.

Kuva: Pasi Vähänen

Kun viisi vuotta sitten olimme menossa naimisiin, kirjoitin häitä edeltävänä päivänä seuraavasti. ”Minä olen huomenna lauantaina morsian. Olen odottanut milloin hääjännitys rysähtää niskaani ja perhoset pyörivät vatsassa. Niin ei ole vielä käynyt. Olen toki stressaannut, niinkuin kunnon morsiammen kuuluukin olla, mutta perhosia ei ole vielä kuulunut. Ehkä ne tulevat aamulla”?

Kun meillä oli ensimmäinen hääpäivä, kirjoitin näin. ”Kulunut vuosi on ollut elämäni onnellisin. Itseasiassa kaikki meidän, minun ja Janin yhteiset vuodet ovat olleet elämäni parhaita. Voin täydestä sydämestäni kertoa, että olen löytänyt kumppanini. Voin kuuluttaa löytäneeni miehen, jota rakastan enemmän kuin koskaan olisin voinut kuvitella. Tämän avioliiton eteen haluan tehdä kaiken. Ensimmäistä kertaa haluan oikeasti tehdä töitä parisuhteen eteen. Ja työllä tarkoitan todella työtä. Nimittäin sitä se vaatii, vaikka ihmisistä sinisilmäisimmät ovatkin sitä mieltä, että rakkaus riittää. Vuosien saatossa olen oppinut parisuhteista jotain. Paljonkin. Kaiken tämän tiedon olen valjastanut meidän onnemme eteen”.

Ihmisistä sinisilmäisimmät ovat sitä mieltä, että rakkaus riittää

Kolmannenkin vuoden kohdalla kirjoitin ylös mietteitäni. ”Huomenna tulee täyteen kaksi vuotta naimisissa. Aika rientää. Kahden vuoden aikana arki on astunut kuvioihin, mutta ainoastaan positiivisella tavalla. Minä nimittäin pidän ihan tavallisesta arjesta, jota juhlat joskus maustavat. Ja elimmehän me arkea yhdessä jo ennen häitäkin. Meidän kahteen vuoteemme on sisältynyt monenlaista. Olemme oppineet toisistamme taas uutta – saaneet lisää työkaluja, joilla voimme hoitaa suhdettamme. Olemme viettäneet ihanaa kahdenkeskistä aikaa. Olemme riidelleet. Olemme sopineet. Olemme ikävöineet toisiamme. Olemme tukeneet toisiamme vastoinkäymisten sekä uuden edessä ja tulevaisuuden pohdinnoissa. Olemme olleet ystäviä. Olemme olleet aviopari”.

 

Toivon meille runsaasti onnen täyteisiä yhteisiä vuosia jatkossakin. Kiitos Jani, kun vietät eläämäsi kanssani. Rakastan sinua.

You Might Also Like

4 Comments

 • Reply Hanna-Mari tammikuu 12, 2018 at 18:51

  Ihanaa hääpäivää ihanille ❤ ja muiskis 😘

  • Reply Anna-Maria tammikuu 13, 2018 at 15:03

   Muiskis sulle <3 Ja kiitos!

 • Reply Jaana tammikuu 13, 2018 at 18:08

  Paljon onnea hääpäivänänne! ❤️

  Allekirjoitan paljon sanomaasi ja tunnistan siitä omaa parisuhdettani. Me oltiin ystäviä ennen kuin alettiin seurustella ja sille pohjalle on ollut hyvä rakentaa. Me myös puhutaan paljon, oikeastaan ihan kaikesta. En malta oottaa, että saan sanoa tahdon parhaalle ystävälleni elokuussa. ❤️

  • Reply Anna-Maria tammikuu 14, 2018 at 14:31

   <3 Siitä on sitte hyvä jatkaa avioparina. Onnea teille! Ja tsemppiä häävalmisteluihin :)

  Leave a Reply