Hyvinvointi, Matkailu, Ravinto

Näin tapahtui kun ruokavalioni muuttui reissussa

tammikuu 3, 2018

Kuukauden kestäneen Costa Rican reissun puolen välin paikkeilla se alkoi, vähän kuin pakon sanelemana. Vehnän ja sokerin syöminen. Sitä ennen matkakohteissa sai ruokailla hyvää tekevillä asioilla. Oli hyviä vehnättömiä ruokia, kasviksia ja vihersmoothieitakin. Sai syödä kehon täydeltä kuitua, vitamiineja ja hyviä rasvoja. Oli kokonaisvaltaisesti hyvä olo.

Sitten, matkalla Karibian puolelle, me teimme yhden yön mittaisen välipysähdyksen maan keskipaikkeilla sijaitsevaan San Joseen. Kaupunkiin, jonka keskusta täyttyi juuri joulun alla tuhansista ihmisistä ja äänekkäästä, melkein kuin karnevaalitunnelmasta. Pari katua pääkadulta sivummalle maisemaa hallitsivat kodittomat ihmiset. Ei tehnyt mieli kuljeskella ja etsiä kivaa ravintolaa. Pysähdyimme nälkäisinä ensimmäiseen vastaantulleeseen. Söimme pizzaa.

Näin tapahtui kun ruokavalioni muuttui reissussaTässä kuvassa ei pullistella eikä kaaristella

Aterian jälkeen vatsa turposi palloksi, ja illalla alkoi nipistellä. Seuraana aamuna hotellin aamupalalla ei juurikaan kuituja näkynyt, korkeintaan ananaksen muodossa. Rasvana tarjoiltiin teollista margariinia valkoisen leivän kanssa. Muutaman tunnin bussimatkan vuoksi nesteytyskin jäi liian vähäiseksi.Vatsa ei toiminut ja oli paksu olo.

Tästä eteenpäin tarina jatkuu samankaltaisena, koska matkakohteissamme ei panostettu turistien terveelliseen ruokavalioon. Ei kuituja, ei juurikaan kasviksia tai hyviä rasvoja. Paljon vehnää, riisiä ja sokeriakin. Aika iso ero normaaliin. Arjessani hellin itseäni jokaisena päivänä tummanvihreillä ja värikkäillä kasviksilla ja muilla kuitu- ja vitamiinipitoisilla herkuilla, sekä huolehdin monipuolisten hyvien rasvojen saannista, jotka pitävät vatsantoiminnankin hyvänä.

Nyt ruuansulatus ja vatsantoiminta vakiintui hitaaksi. Vatsa ei oikein vetänyt – eli tuntui täyttyvän kumman nopeasti – ja vessassa sai käydä kökkimässä jokatoinen tai kolmas päivä. Vatsa pullotti ja olo oli ikävä. Hidas, ilmava ja tukkoinen.

Muistelin, oliko mulla ollut tällainen olo silloin joskus ennen, kun söin paljon vehnää ja sokeria, rasvoja nipistellen kaloreita laskien. Ehkä. En muista enää.

Kun viime yönä kello kolme saavuin kotiin, en rynnistänyt ensimmäisenä suihkuun pesemään melkein 30 tunnin matkanteon pölyjä pois. Sen sijaan minä avasin kuivakaapin oven ja valmistin vatsaa helpottavan yöshotin. Siihen tuli kauramaitoa, chian siemeneniä, hampun- ja pellavansiemenrouhetta, kurkumaa sekä mustapippuria. Sitten nakkasin kaksi ruokalusikallista extraneitsytoliiviöljyä kurkusta alas. Täydellistä!

Napsin vielä ikävöimäni lisäravinteet ja menin suihkuun. Vuoteessa, unta odotellessa ryhdyin haaveilemaan seuraavasta päivästä, kun pääsisin Hemman täydellisen lounaspöydän kimppuun ja valmistaisin itselleni iltapalaksi supersmoothien.

”Kyllä tämä tästä. Olo ja pöhötys helpottaa taas”, lohdutin itseäni ja pyöreydestä pakahtuvaa vatsaani.

LUE MYÖS: SUPERTERVEELLINEN SMOOTHIE

Ai niin. Ei se juttu tähän loppunut. Vielä on tarina närästyksestä.

Joskus ennen, silloin kun ruokin itseäni huonolla sapuskalla, kärsin jatkuvista närästyksistä. En voinut juoda kahvia, en syödä kalaa. Kun siistin ruokavalioni, närästyskin helpotti. Tänään närästi oikein huolella. Vatsahapot eivät tainneet olla vielä ihan kunnossa. Nimittäin kun tuuppasin vatsalaukun täydeltä vihanneksia napaani ja huuhtelin komeuden alas kahvilla, sain kärsittäväkseni jäätävän närästyksen. Luulin jo vatsataudin tekevän tuloaan. Niin huono olo oli.

Nyt vointi on jo vähän parempi. Keittelin nimittäin itselleni taikajuoman joka vei polttelun pahimman terän pois. Taikajuomaan tuli kamomillateetä, tuoretta inkivääriä sekä fenkolin siemeniä. Rouskuttelin muutaman kuivan fenkolin siemenen sellaisenaankin, samoin pienen inkiväärin palasen.

Eiköhän tämä tästä taas normalisoidu. Pian olo on taas kevyt. Olen täynnä virtaa ja hyvää oloa. Mutta mietin kyllä ryhdynkö kantamaan tulevilla reissuilla mukana kuitu- ja rasvavalmisteita jos en ole varma ruuan sopivuudesta ja monipuolisuudesta.

LUE MYÖS: PERSONAL TRAINERIN RUOKAVALION KULMAKIVET

LUE MYÖS: PAKKOLEPO EI OLE MAAILMANLOPPU. NÄIN SIIHEN KANNATTAA SUHTAUTUA

LUE MYÖS: VOIN LOISTAVASTI ILMAN SOKERIA – MUTTA OLEN SOKERI ADDIKTI

You Might Also Like

14 Comments

 • Reply Anita / My Tiny Travel Journal tammikuu 7, 2018 at 19:55

  Tämä blogisi tuli minulle eteen kuin tilauksesta! Kuinka tuttua tuo hiilariturvotus, ja kuinka vaikeaa on kiireisessä lapsiperhearjessa tasapainoilla lapsille maistuvien perusruokien ja terveellisempien vaihtoehtojen välillä. Heti kun flunssasta tokenen, niin lähden kauppaan täyttämään korini väreillä ja tutustun smoothieohjeisiisi!

  • Reply Anna-Maria tammikuu 8, 2018 at 14:18

   Onpa kiva kuulla! Siis että blogi tuli sopivaan aikaan eteesi, ei tuo turvotus ja flunssa. Pikaista paranemista siis! Toivon, että olo helpottaa ja pääset ihaniin ruokiin kiinni <3

 • Reply Katja tammikuu 7, 2018 at 23:50

  Tuli muuten mieleen, että itseäni monesti närästää vitamiinit ja lisäravinteet, varainkin jos niistä on taukoa/ovat jotain multivitajuttuja. Mutta tuttuja fiiliksiä nämä, mun Thaimaan vuosien ruokavalio näkyy aika rajusti perjantain postauksessa… 😛

  • Reply Anna-Maria tammikuu 8, 2018 at 15:27

   Joo, mullakin tekee jotkut lisäravineet sitä. Siksi ei viitsi tyhjään vatsaan ottaakkaan. Mun mielestä sä näytit Thaimaa-kuvissa kauniilta. Samoin sen jälkeen otetuissa <3

 • Reply Anna | Muuttolintu.com tammikuu 8, 2018 at 05:16

  Tuttu tunne! Normaalisti reissussa jatkan omaa terveellistä ja itselle toimivaa ruokavaliota. Kaakkois-Aasiassa etenkin se on niin helppoa, kun vehnää, maitoa tai sokeria siellä ei samalla tavalla mussuteta. Mutta nyt Suomen matkalla päätin poiketa omasta normaalista ruokavaliosta. Yövyimme porukoiden ja ystävien luona, enkä jaksanut etukäteen pitää luentoa siitä, mitä syön ja mitä en. Ja toisaalta halusinkin pitkästä aikaa maistella suomalaisia ruokia kuten ruisleipää ja tiettyjä maitotuotteita, joiden voimalla olin Suomessa aina elänyt. VIRHE. Tuli juurikin tuo tukala, raskas ja paksu olo hyvin nopeasti. Vatsa meni kuralle pahemmin kuin vatsataudissa Kambodzassa.

  Mitä tästä opin? Seuraavalla Suomen reissulla lähetän porukoille etukäteen listat, mitä syön ja mitä en. Tai sitten käyn vaan itse kaupassa. Sokerinkin suhteen olin muuten antanut itselleni vapaat kädet Suomen matkalla, mutta huomasin, että kun on pitkään elänyt ilman, niin niitä ei vaan tehnyt mieli. Se oli positiivinen yllätys 🙂

  • Reply Anna-Maria tammikuu 8, 2018 at 15:29

   Voi ei! Mutta niin, ymmärrän tosi hyvin. Kyllä aina yhden aterian verran kestää, tai voi valikoida vain itselle sopivat, mutta useampi päivä ei tee kyllä hyvää enää. Mutta onneksi olemme ottaneet opiksemme 🙂

 • Reply Veera Bianca tammikuu 8, 2018 at 07:50

  Matkustamisessa on mielenkiintoisa se miten huomaa niin konkreetttisesti ruoan vaikutuksen, koska ruokavalio muuttuu välillä pakostakin radikaalisti. Missään en koskaan voi itse niin pahoin kuin Italiassa, haha! Pizza ja pasta ei oikein sovi itselleni! 😀 Thaimaassa taas oli ihanaa syödä paljon kasviksia ja tuoreita hedelmiä. Söin myös paljon riisiä ja perunaa, mutta vähemmän kuitenkin vehnää ja voin hyvin! 🙂

  Nyt kun on jättänyt taas enemmän maito- ja lihatuotteita pois, närästyskin on kadonnut, jee!

  Ps. Vähänkö tekee mieli lähteä Costa Ricalle! <3

  • Reply Anna-Maria tammikuu 8, 2018 at 15:33

   Voi apua! Mä haaveilen Italiasta! Roomasta ja Napolista. Ja Veronasta (koska Romeo ja Julia). Mutta kauhulla odotan samalla juurikin tätä ruokapuolta, koska pizza ja pasta. Sitä ei kyllä vatsa kestä. Ja todellakin jee, että närästys on kadonnut. Se on niin veemäinen vaiva. Mä kärsin siitä nuorempana aina, ja nykyisin vain silloin kun sapuskapolitiikka ei ole kunnossa.

   P.s: Ei muuta kuin menoksi! Laiskiaisia ja tukaaneja katsomaan <3 <3 <3

 • Reply Annukka // Ikkunalla tammikuu 8, 2018 at 15:39

  Olen itsekin matkoilla tuskaillut ruokailun suhteen. Minulla on tosi herkkä vatsa, ja valitettavasti harvemmin olen saanut oman ruokavalioni mukaista ruokaa. Muistan kun Saksassa asuin paikallisten luona ja aamupalaksi oli viinereitä. Lisäksi syötiin pastaa ja makkaroita. Ne ihmettelivät kun söin niin vähän, mutta kohteliasuus syistä en kehdannut sanoa, etten halua syödä tälläistä ruokaa, yritin vain syödä mahdollisimman vähän, ettei ole olisi mennyt niin pahaksi. Itselleen sopimaton ruokavalio aiheuttaa suhteellisen nopeasti huonon olon, eikä matkastakaan pysty samalla tavalla nauttimaan.

  • Reply Anna-Maria tammikuu 8, 2018 at 16:16

   Huh, toi on kyllä aika raju. En osaa kuvitellakkaan tuollaista päivää. Aamupalaksi viineriä ja lounaaksi pastaa ja makkaroita. En taitaisi enää illallispöytään saakka päästäkään. Ja kyllä, olet aiva asian ytimessä. Kun on paha olla, on vaikea liikkua ja nauttia reissussa.

 • Reply Jenna / Huge passion for life tammikuu 9, 2018 at 13:20

  Niin tuttua tuo turvotus. Se on niin inhottavaa, jos reissussa on vatsa turvonnut ja kipeä erilaisen ruoan syömisestä. Italia on ihana maa, mutta en pidä yhtään siitä hiilareiden määrästä (saati pizzasta tai pastasta). Siksi tuleekin syötyä paljon kalaa, kasviksia ja salaatteja ihan kaikilla reissuilla. Yritän muutenkin poiketa reissuilla mahdollisimman vähän normiruokavaliosta.

  Kivoja nuo sinun taikajuomat. Pitää testata 🙂

  • Reply Anna-Maria tammikuu 10, 2018 at 11:19

   Salaatteja olisikin ihana syödä, mutta mä olen kahdesti saanut ruokamyrytyksen, joten vähän emmin niiden kanssa. Sulle ei ole tullut mitään? Oi olet onnekas <3

 • Reply Stacy tammikuu 10, 2018 at 13:12

  Olen syyllistynyt samaan eli tolkuttoman huonoihin ruokiin reissulla. Joskus ei ole voinut valita. Minulla on aineenvaihdunta ruvennut jumittamaan pahemman kerran. Elimistö on kuin matemaattinen kaava, joka tuottaa jatkuvasti vääriä vastauksia. Ne väärät vastaukset ovat vieneet minut kykkimään vessaan hyvinkin usein.

  • Reply Anna-Maria tammikuu 10, 2018 at 13:19

   Haha! Taidan tietää mistä puhut 😀 Tuskallista. Palasimme kotiin viime keskiviikkona, siis viikko sitten, eikä vatsa ole ennallaan vieläkään. Yhtä kyykkimistä tämä.. 😉

  Leave a Reply