Matkailu

Sairaana ulkomailla – Rauskun pisto, merisiilitilanne, influenssa…

joulukuu 15, 2017

Vatsani oli kipeä – niin kuin se tuntuu olevan 80%:sti matkoillamme – joten jäin harmaaseen, vielä päällystämättömään betoniseen bungaloviimme lepäämään kun Jani lähti snorklaamaan.

Oloni helpottikin. Nappasin snorkkelin mukaan ja riensin rantaan. Jani tutki merenpohjaa niin keskittyneesti, että ei huomannut minun uivan kohti. Tein pienen jekun. Janin pian kääntyessä toiseen suuntaan olinkin siinä, ihan kasvojensa vieressä.

Miesparka pelästyi. Huomasin sen hänen silmistään, jotka pullahtivat ulos kuin sarjakuvissa ikään. Kuulemma luuli haiksi. Purskahdin nauruun ja uin pintaan. Siinä hekottaessani pyrin pitämään päätäni pinnan yläpuolella, mutta huutonauraessa se oli vaikeaa.

Oli laskuveden aika. Merenpinta tavallista matalammalla. Sitten se osui. Tuntui kuin sata kissanpentua olisi tarrannut terävillä pikkukynsillään ja hampaillaan oikean jalkani sisäsyrjään. Nostin jalan kauhuissani ylös katsoakseni mikä hitto minuun tarttui. Jalasta törrötti kymmenittäin pitkiä, hyvin ohuita ja hentoja piikkejä. Huusin kivusta ja varsinkin säikähdyksestä. Olin potkaissut merisiiliin.

Jani auttoi minut rantaan ja sitten paikalle kerääntyi paikallisia. Kipu oli kova. Pian yksi paikallisista käväisi syrjemmällä ja palatessaan takaisin kaatoi jalkani päälle kokispullosta kuumaa, pissalle tuoksahtavaa nestettä. Se oli sitä itseään. En ehtinyt koea ällötyksen tunteita, virtsa jalallani nimittäin helpotti kivun tunteeseen.

Sairaana ulkomaillaFilippiineillä ostettiin sateenkaaren kirjavat antibiootit ”kioskista” ilman lääkärin määräystä tai reseptiä. Minä tosin konsultoin vakuutusyhtiön lääkäriä kuurin pituudesta ja antibiootin laadusta. 

Sairaana ulkomailla. Meille jo aika tuttua. Meille on matkaillessamme ehtinyt sattua kaikenlaista. Viimeisimpänä Janille, joka sai kokea rauskun piston jalassaan täällä Costa Ricassa. Jälki oli onneksi pienehkö, hiukan verta vuotavakin, mutta kuulemma hyvin kivulias ja kirvelevä. Kun jalka alkoi tummua polvea kohden, lähdimme tapaamaan lääkäriä.

Jani sai suonensisäistä lääkitystä – kipulääkettä sekä antihistamiinia – sekä paikallishoitoa, ja jalka oli pian melkein kuin uusi. Kiitos siitä jollekin ylemmälle taholle. Pätevälle lääkärille ja hoitajille nyt ainakin.

Käytimme Lifeguard-nimistä yritystä. Hyvin kohteliasta väkeä. Jani koki heidän ottavan potilaan hyvin huomioon. Olleen ihminen ihmiselle, ja kivana bonuksena he kyselivät paljon Suomesta. Minä koin hyvänä sen, että lääkäri kävi selvittämässä minulle tilanteen ja näytti jopa rauskun kuvan netistä, jotta viesti varmasti menee perille. Saimme vielä kyydinkin hotellille hoidon jälkeen.

Ehkä tärkein juttu reissatessa on kattava ja hyvä matkavakuutus. Meillä on käytössä Eurooppalainen

Omalle kintulleni ei aikanaan Filippiineillä käynyt yhtä hyvin. Piikit jäivät jalkaan sisään, en päässyt lääkäriin kuin vasta viikkoja myöhemmin Suomessa ja kinttu oireili vuoden verran.

Odotellessani Jania lääkärin odotushuoneessa mietin, että meillähän alkaa olla pian bingo kasassa. Vielä kolmas ensiapu-käynti ja bingo! Tai itseasiassa, Janillahan on leikattu tulehtunut umpisuoli Intiassa, joten ehkä hän voi jo sanoa bingo?

Minä olen saanut tänä vuonna kaksi rajua ruokamyrkytystä – toinen Thaimaassa, toinen Costa Ricassa, joten bingo alkaa lähestyä. Tosin, en toivo kolmatta. Kiitos vain.

Sitten on kaikenlaista muuta. Thaimaassa sairastettua influenssaa ja nilkan nyrjähdystä, vähän lievemmistä vatsaoireista puhumattakaan. Tai no, lievempää ja lievempää. Tansaniassa olin ripulilla kaksi viikkoa ja söin yli kaksi pakettia Imodiumia.

Olisi mielenkiintoista kuulla muiden matkatarinoita. Onko sulle sattunut jotain reissussa, ja miten selvisit siitä?

 

LUE MYÖS: Ensiapukäyntikokemus Thaimaassa

 

You Might Also Like

 • Laura joulukuu 15, 2017 at 22:10

  Voi ei, mitä tarinoita :/. Itselleni ei ole reissussa onneksi vielä (koputtaa puuta) tapahtunut mitään, ei edes ruokamyrkytystä. Tärkeänä kuitenkin pidän kattavaa matkavakuutusta, koska ikinä ei tiedä, mitä reissussa tapahtuu ja vakuutus on silloin pelastus, jos jotain sattuukin.

  • Anna-Maria joulukuu 20, 2017 at 06:49

   Joo vakutuus on kyllä tosi jees. Huippua että ei ole sattunut sulle mitään. Pidän peukkuja että näin jatkuisi <3

 • Katja joulukuu 16, 2017 at 08:35

  Merisiilejä saa kyllä varoa! Sukeltajantauti ja dengue ovat omat pahimmat jutut. Eka vaati kammiohoidon mikä oli hirveää, tok 8 päivää sairaalassa tiputuksessa makaamista ja pitkän toipumisen. Danin sukellusvakuutus kattoi kaiken (ekasta lasku 4000 euroa, denguesta 6000). Lisäksi Thaimaassa asuessa oli lukuisia vatsatauteja ja iskettiin piikkiä takalistoon, sama Tansaniassa.

  • Anna-Maria joulukuu 20, 2017 at 06:50

   Hui kammiohoito kuulostaa kamalalta. Mitä se tarkoittaa käytännössä? Ja toinen huh laskuille! Aikamoista!

 • Anna | Tämä matka -fi joulukuu 18, 2017 at 08:00

  ”Olisi mielenkiintoista kuulla muiden matkatarinoita. Onko sulle sattunut jotain reissussa, ja miten selvisit siitä?”

  Voih… Olen saanut giardianin ja lukemattomia ruokamyrkytyksiä. Kävellyt jalkani auki koralleihin ja saanut merisiilin piikeistä kuten sinä (ei todellakaan kokemus jonka haluaisin kokea uudestaan)

  Vaarallisin oli kuitenkin vuosi sitten saatu haimatulehdus Thaimassa. Se on jo niin vakava tauti, että siihen mieluiten sairastuisin ihan turvallisesti Suomessa. Noh siitäkin selvittiin.

  http://www.tamamatka.fi/haimatulehdus/

  • Anna-Maria joulukuu 20, 2017 at 06:52

   Mikä on giardiani? Kuulostaa ikävältä 🙁 Samoin merisiili ja varsinkin haimatulehdus, huh! Onneksi paranit <3

 • Virpi/Hätälasku joulukuu 18, 2017 at 15:21

  Ai kamala. ei kuulosta hyvältä sen enempää merisiilin piikit kuin rauskukaan. Onnea on ollut matkassa meillä, kun ei juurikaan mitään sairasteluja olla reissatessa koettu. Muutaman kerran ehkä vähän valmiiksi oltu nuha-kuumeessa lähtiessä ja sitä siellä etelän lämmössä sitten paranneltu ja kerran tyttärellä mojova korvatulehdus viikon pulikoinnista uima-altaassa. Eli varsin vähällä ollaan selvitty. Onneksi!

  • Anna-Maria joulukuu 20, 2017 at 06:53

   Ihana kuullä että olette säilyneet pääasiassa kunnossa. Toivon että sama jatkuu jatkossakin <3 Kivoja reissuja!

 • Sisko joulukuu 18, 2017 at 21:30

  Eipä ole kyllä kiva tuo että suurimman osan reissusta on maha kipeänä. Onneksi on apua löytynyt ja hyvä matkavakuutus! Muistan varmaan aina yhden ensimmäisistä Selviytyjät sarjan kausista, kun siinä merisiili pisti jotain miestä käteen. Koko leiristä vain yksi nainen suostui pissimään miehen kädelle, jotta kipu helpotti. Onneksi sinullekin löytyi se yksi, joka tiesi mitä tehdä!

  • Anna-Maria joulukuu 20, 2017 at 06:55

   Joo se on kyllä tosi nihkeetä olla vatsa kipeänä. Onneksi ruokamyrkytykset ovat menneet ohi vuorokaudessa, mutta Tansaniassa tosiaan vatsa oli (lievästi) kipeä monta viikkoa. Samoin oli kyllä myös Intiassa.

   Ja voihan selvityjät sentään. Pitäähän sitä auttaa miestä mäessä. Pissa kyllä auttoi, jotenkin kiitos siitä 😀

 • Terhi joulukuu 18, 2017 at 21:32

  Merisiili on kyllä tuskallinen tuttavuus. Siskontyttö joutui valitettavasti sellaisen uhriksi ja piikkejä kiskottiin jalasta monta päivää.
  Itse käytän varmuudeksi uimakenkiä.

  • Anna-Maria joulukuu 20, 2017 at 06:57

   Saitte piikkejä irti kuitenkin? Minulla jäi kaikki jalkaan katkenneina, olivat niin ohuita. Vuodenkin jälkeen näkyi kapseloituneita, mutta nyt enää ei enää huomaa ulos päin mitään 🙂

 • Stacy joulukuu 19, 2017 at 12:23

  Pitääkö olla eri maat, että saisi bingon?
  Perussa iski ruila, USA:ssa iski mustaleski, USA:ssa iski tuberkuloosi. Viimeistä lukuunottamatta kaikki sattuivat ihan hevon kuusessa, missä ei ollut mitään mahkuja saada hoitoja mihinkään. Söin itse apteekista ostamiani perulaisia antibiootteja. USA:ssa sain isoniatsidia. Yleensäkään ei kannata luottaa eurooppalaisiin eli turvallisiin ja testattuihin lääkkeisiin.
  Eka kerta Etelä-Amerikassa tarkoittaa ruilaa 80% varmuudella. Se tarkoittaa sellaisia paikkoja kuin Lima, Buenos Aires, Montevideo, Rio de Janeiro. Amazonasilla ruilan varmuus kohoaa lähelle sataa.

  • Anna-Maria joulukuu 20, 2017 at 06:59

   Meidän bingossa on kolme samaa sairautta, muulla ei väliä 😀 Mutta mun puolesta sä kyllä näillä saat bingon, ja ison! Huh mitä juttuja! Mikä on ruila? Ja miten mustaleskitilanne meni? Ja vielä tuberkuloosikin! Ei jestas! Ja mä niin tahtoisin kyllä Peruun. Ja Buenos Airesiinkin… Ja Amazonille :/

 • Sandra / Terveiset päiväntasaajalta joulukuu 19, 2017 at 18:39

  Oh, kuullostaa tosi inhottavalta! :/ meille ei luojan kiitos ole ikinä mitään sattunut ja toivottavasti ei satukkaan.. Matkavakuutuksen tärkeyden tuntee vasta hädässä! 🙂

  • Anna-Maria joulukuu 20, 2017 at 07:00

   Totta! Ja sitten se vakuutus on kyllä kiva olla kun sitä tarttee. Mä pidän peukkuja että selviätte jatkossakin ehjin nahoin ja terveinä 🙂

 • Joanna Sormunen joulukuu 19, 2017 at 22:42

  Minua kanssa pisti rausku polveen kun olin saarella Ecuadom pohjoisosassa. Lähin lääkärinvastaanotto oli mantereella ja sinne ei päässyt kuin venevuorolla joka saapui vasta iltapäivällä. Siihen saakka piti odottaa. Mukana oli onneksi yksi antihistamiini, otin sen ja istuin kuumehoureissa sen jälkeen varjossa. Polvi oli kipeä pitkän aikaa. Sairaanlaan en mennyt kun ei semmoista ollutkaan. Hankittiin vaan antibiootit ja särkylääkkeet, sekä lisää antihistamiinia apteekista, ilman reseptiä tietenkin.

  • Anna-Maria joulukuu 20, 2017 at 07:02

   Auts! Polvi on kyllä kurja paikka! Tai noh, kaikkihan se on :/ Onneksi oli kuitenkin lääkkeitä jotta sait avun. Me mentiin onneksi niin ajoissa lääkärin pakeille, että Jai sai tosi pian hyvän hoidon, ja jalka on täysin kunnossa nyt.

 • Sonja | FIFTYFIFTY joulukuu 20, 2017 at 18:58

  Mäkin olen sohaissut jalkani merisiiliin Thaimaassa, jälki oli tosin aika lievää verrattuna sun, mutta sattui kyllä! Ja apteekissa näytin mustaa pistettä kantapäässä, joka tosiaan ei kuulemma ollut piikin palanen vaan mustetta tms… Ja sitten muuten on kärsitty perus turistiripuleista, pahin oli Vietnamissa vuosi sitten, kun laatta lensi läpi yön. :/ Niin paljon kuin tykkään Kaakkois-Aasian maista, on vatsavaivat kyllä sen verran perseestä, että välillä turhauttaa ja miettii, miksi sinne piti taas lähteä ripuloimaan. Länsimaissa matkustaessa arvostaa puhtautta!

  • Anna-Maria joulukuu 21, 2017 at 17:57

   Joo, mäkin ajattelin että väri oli jotain muuta kuin piikkiä itsessään, koska ne piikit oli niin superohuita, että ei niitä saanut edes pinseteillä pois.

   Mulla on vatsa voinut vähän paremmin Väli-Amerikan maissa, kun taas Aasiassa ja Afrikassa on aina ripuli. Nyt vaan sattui sitten ruokamyrkytys täällä Costa Ricassa, mutta muuten vatsa voinut paremmin. Ja kyllä. Kummasti arvostaa puhtautta kun kokee toista ääripäätä 😀

   • A tammikuu 3, 2018 at 21:59

    Merisiilin piikkejä ei voi kiskoa irti, kun ovat niin ohuita. Meille yksi thaimaalainen nainen kerran neuvoi, että jos saa niitä piikkejä jalkaan,niin pitää naputtaa esimerkiksi pullolla niitä piikin kohtia jalassa. Tällöin ne piikit menevät ihan pieniksi muruiksi/jauhoksi ja valuvat itsestään ulos.

    • Anna-Maria tammikuu 4, 2018 at 13:42

     Joo eivät kyllä lähteneet. Katkesivat vain. Jaiks minkä ohjeen sait! Voi olla että tuo auttaa, mutta oli kyllä niin kipeä ettei käynyt mielessäkään koskea kovaa tai naputella millään 😀

 • Anna-Katri / Adalmina's Adventures joulukuu 21, 2017 at 16:39

  Auts, on kyllä huonoa tuuria teillä ollut! Ja voin vain kuvitella miten kipeä varsinkin tuo merisiilin pistos voi ollakaan. Onneksi kuitenkin saitte apua ja hoitoa ajoissa, ja olette nähtävästi pystyneet taas nauttimaan loppulomasta. Ihanaa jouluviikkoa ja lomaa sinne ja terveiset Marokosta! 🙂

  • Anna-Maria joulukuu 21, 2017 at 17:59

   Se oli, hitsi vieköön. Ja niin kipeä pitkään tilanteen jälkeen. Mutta onneksi parani lopulta. Janin jalkatilanne onneksi hoitui helpommin, eikä vaivaa enää. Iso kiitos siitä <3 Täällä kaikki siis hyvin 🙂 Toivottavasti Marokossakin! Mahtavaa reissua! Kirjoitathan sitten jutun sieltä?

 • Pirkko / Meriharakka joulukuu 22, 2017 at 20:09

  Pieniä haavoja ja nilkan nyrjähdyksiä on sattunut – tosin nilkkakin on kurja, kun useimmiten on tarkoitus jalan kierrellä paikkoja.
  Pahin taisi olla Jenkeissä kerran kun kompastuin (oli kuuma, ja kärsin varmaan vähän nestehukastakin), kohollaan olevaan katukiveen ja kaaduin katuun lyöden silmäkulmani. Oli ilmeisesti sen verran pahan näköinen tilanne, että paikalliset tilasivat heti ambulanssin, joka vei minut sairaalaan tutkittavaksi. Pitivät sitten siellä muutaman tunnin, mittailivat verenpainetta ja seurasivat tilannetta, mutta selvisin säikähdyksellä (ja mustalla silmällä). Laskua kertyi kyllä yli tonnin ambulanssista ja lääkäristä ja seurannasta, eli hyvä, että oli vakuutus!

  • Anna-Maria joulukuu 23, 2017 at 02:36

   Kyllä. Sepä siinä juuri onkin jos jalkaan sattuu jotain, kun hankaloittaa sitten liikkumista. Toivotaan että meidän nilkat pysyvät paikoillaan jatkossa 🙂

   Hui, olisihan siinä voinut käydä kalpaten tuollaisessa kompastumisessa. Onneksi ei, vaikka musta silmä ja kallis laskukin ovat tosi kurjia juttuja :/

   Ihanaa joulun aikaa sinulle, ja lämmin kiitos kun jätit merkkiä itsestäsi <3

 • Kohteena maailma / Rami joulukuu 25, 2017 at 01:50

  Auts, kauhean näköinen jalka 🙁 Voin kuvitella vain, kuinka kipeää on tehnyt merisiili.

  Itsellä kävi pieni ”snorklausonnettomuus” tyhmyyttäni St. Maartenilla ja sain aika ison haavan käteeni. Siinä selvisi siten, että oli loppuloman kolme viimeistä päivää menemättä veteen. Meksikossa puolestaan mursin varpaani beach-lenttiksessä heti loman alussa ja loppuloma meni sitten aurinkotuolissa pina coladaa juodessa ja katsellessa muiden peliä – silloin ketutti. Pahin oli kuitenkin Afrikassa, kun olin ruokamyrkytyksestä pari päivää aivan kanttuvei. Onneksi kuitenkin kaikki nämä on ollut aika pieniä juttuja reissupäiviin nähden.

  • Anna-Maria joulukuu 28, 2017 at 05:22

   No auts vaan sullekin. Kaikennäköstä sattunut. Kaikki tuommoset haavat varsinkin kurjia, jos vaikka tulehtuvat. Nyt pysytään kuosissa jatkossa, eiks niin 😀