Matkailu

Mitä mukaan kiertomatkalle tropiikkiin?

marraskuu 30, 2017

Kaksi yötä lähtöön. Jani on jo tarkastanut millaista keliä Costa Ricassa on, mutta minä en suostunut katsomaan. Ihan sama. Siellä on jokatapauksessa lämpimämpää ja valoisampaa kuin täällä. Vatsanpohjassani alkaa pikkuhiljaa kipristellä ja matkavalmisteluita on tehty. Ei nyt ihan täyttä päätä, niinkuin mieheni, joka on kova suunnittelemaan ja ennakoimaan, mutta olen yrittänyt tehdä osani.

Minun vastuullani on yleensä ainakin matkakosmetiikan hankinta. Mieheni huolehtii paristot, akut ja muut teknisemmät asiat.

Vuosien reissaamisen ansiosta meille on kertynyt lista, joka muistuttaa niistä tärkeimmistä tarvikkeista joita reissussa tarvitaan. Esimerkiksi Intia opetti meitä kantamaan mukana aina nenäliinoja sekä desinfiointipyyhkeitä. Filippiinit taas Bacibactia ja hiivalääkettä.  Tansania ripulilääkettä ja Sri Lanka jalkapyyhettä ja niin edelleen.

Kokosin tähän postaukseen listan. Se sisältää omat tärkeät asiat jotka pakkaan mukaan, kun lähden lämpöön ja tropiikkiin. Meillä on tapana liikkua kohdemaan sisällä paljonkin ja majapaikkojen taso on hyvin vaihtelevaa. Samat kamppeet tuskin kannattaa pakata, jos on lähdössä kohteeseen, jossa pysyttelee pääasiassa hotellialueella tai varmojen palveluiden tuntumassa.

Mitä mukaan matkalle

MITÄ MUKAAN MATKALLE

Mukaan pakataan tietenkin rahat sekä asiakirjat. Me otamme mukaan euroja sekä kohdemaan yleisessä käytössä olevaa valuuttaa. Varmistamme myös, että luottokortilla on luottoa.

Nappaamme kopiot asiakirjoista – eli lentolipuista, mahdollisista hotellivarauksista, matkavakuutuskortista, mahdollisista resepteistä sekä pankkikorteista – ja pakkamme nekin mukaan. Skannaamme ne sähköpostiin ne kaiken varalta.

Kantapään kautta on opittu, että tietyt lääkkeet ja ensiaputarvikkeet voivat pelastaa paljon. Harkinnan mukaan otamme matkaan seuraavat:

– Ciproxin ja Fluconazol, mikäli arvoimme kohteen olevan sellainen, jonne kannattaa varautua näillä. Yleisimpiin turistien suosimiin kohteisiin tuskin kannattaa.
– Compeed rakkolaastareita (keskikokoiset ovat monikäyttöisimpiä) sekä tavallisia laastareita.
– Maitohappobakteerit. Life on ehdoton suosikkini.
– Parasetamoli, Ibuprofeeni, Osmosal tms. sekä Imodium tms. Bacibact, hydrokortisonvoide sekä Bepanthen voide.

– Strepsils, jonka pakkaan mukaan käsimatkatavaroihin. Lentokone on mahdottoman hyvä paikka saada flunssatartunta. Siksi varaudun näillä sekä vesipullolla, josta hörpin usein. Näin puhdistan kurkun mahdollisista lenssupöpöistä.
– Närästyslääkettä, NeoAmisept-desinfiointineste, kuumemittari, kynsisakset, pinsetit sekä pieni veitsi.

Mitä mukaan matkalle? Tietenkin ainakin hyvä kirja sekä aurinkovoidetta. 

Muut tarvikkeet: 

Deodorantti, saippua, shampoo ja hoitoaine. Hammasharja ja hammastahna. Harja ja hiuslenkkejä. Höyliä. Voiteet, kuten aurinkorasva ja aftersun. Meillä on nykyisin mukana myös aina Aloeveravoidetta. Lifen on ehdoton suosikki. Kasvojenpuhdistuaine sekä kosteusvoiteet. Kortsuja ja kuukautissuojia. Korvatulpat. Nämä ovat supertärkeät!

Nenäliinoja. Vessapaperia kun ei ole aina saatavilla. Käsidesiä. Puhdistusliinoja. Joskus ne ainoat saatavilla olevat vessanistuimet eivät vaan houkuta istumaan, vaikka tarve on pakottava. Vanulappuja ja vanupuikkoja. Hyttysmyrkky.

Majoituimme kerran bungaloviin, jonka ovessa lukkona oli päiväkirjan lukko

Lukko ja avain. Majoituimme kerran bungaloviin, jonka lukkona oli päiväkirjan lukko. Taskulamppu ja pattereita. Tropiikin illat ovat pilkkopimeitä.

Narua ja pyykkipoikia sekä pyykinpesuainetta. Vein kerran vaatteita reissussa pestäväksi muille. Sain ne takaisin eri värisinä ja käyttökelvottomina.

Muovipusseja ja jätesäkkejä. Jälkimmäisillä mm. suojaamme rinkat ja muut tavarat kastumiselta. Kokemuksen kautta opittu juttu. Kastua voi sekä veneessä jonka yllättää myrsky, tai teltassa joka ei pidä vettä. Tavaramme ovat olleet kastumavaarassa myös hotellissa, jonka katto ei pitänyt vettä.

Snorklausvälineet, uimalasit + puhdistusvälineet. Sadeviitta. Kummasti lämmittää, jos veneeseen sataa tai aallot pärskähtelevät päin pläsiä.

Kirjoja ja ehkä joku lehti. Olen niin vanhanaikainen, että haluan lukea reissussa pokkareita, vaikka saankin sitten selkä vääränä raahata niitä rinkassani. Yksi supertärkeä on päiväkirja. Ostan aina edellisestä kohteesta tyhjän kirjan, jota täytän sitten seuraavassa kohteessa. Costa Ricaan pääsee siis päiväkirja, jonka ostin Thaimaasta.

Muistan eräänkin kerran kun Sansibarilla neljän hengen seurueemme oli nääntymäisillään janoon.

Tulitikut ja kynttilä. Kamerat ja tarvikkeet. Muistikortti. Puhelin, laturi sekä kuulokkeet. Adapteri. Tämä on ollut tarpeen useinkin. Aurinkolasit. Feikkilompsa ja rahavyö. Tansaniassa eräässä kaupungissa hotellin väki ehdottomasti kielsi kantamasta mukana minkäänlaista laukkua. Läppäri + laturi.

Muutama keksi ja mehu pahan päivän varalle. Muistan eräänkin kerran kun Sansibarilla neljän hengen seurueemme oli nääntymäisillään janoon. Löysin yhden trippimehun kassin perukoilta. Jaoimme sen ja selvisimme seuraavalle etapille.

Tekstiilit ja vaatetus

Tropiikkiin en koskaan ota mukaan tiukkoja farkkuja. Superlöysät ja reikäiset farkkusortsit saattavat kelvata. Puen aina koneeseen mukavat pitkät housut, joita voin mahdollisesti käyttää myös paikan päällä. Näin säästyy hiukan tilaa rinkassa. Varaudun mahdollisimman ilmavilla ja hengittävillä vaatteilla, mutta toisaalta olen myös palellut Afrikassa sekä Balilla. Siksi otan mukaan lämmittävän, mutta samaan aikaan hengittävän neuleen jonka puen lentokoneeseen. Ja villasukat. Ne ovat kentokoneessa ihanat! Shortseista pakkaan aina yhdet käsimatkatavaroihin, samoin bikinit.

Pyyhkeellä tai isolla huivilla voi tarvittaessa suojata ikkunan tirkistelijöiltä. Been there, done that. 

Meillä on mukana myös omat pyyhkeet – sellaiset kevyet ja nopeasti kuivuvat – ja iso monikäyttöinen huivi. Näillä voi tarvittaessa mukana olevan narun ansiosta suojata myös ikkunan tirkistelijöiltä. Kokemusta on. Lisäksi otamme mukaan tyynyliinan ja pienen pyyhkeen jaloille. Joskus ei vaan nappaa painaa päätä majapaikan tyynyliinalle. Ja sänkyyn ei ole kiva kavuta hiekkaisilla jaloilla.

Harkinnan mukaan meillä on mukana usein myös kevyt makuupussi. Ainoastaan kahdella matkalla emme ole tarvinneet tätä.

Lenkkarit ovat släbäreiden kanssa tärkeät. Otan mukaan myös vaellussandaalit ja uimakengät, joista jälkimmäiset ovat olleet yksi parhaita ostoksia. Aina se merenpohja ei olekkaan hienoa hiekkaa. Vaelluskengät otan mukaan vain tositarpeeseen, koska lenkkareillakin voi pärjätä.

Huh. Olisikohan kaikki nyt listattu? Vielä kun joku pakkaisi ne rinkkaani.

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply