Matkailu, Panama, Santa Catalina

Paikka johon ihastuin Panamassa. Santa Catalina on unelias ja autenttinen surffiparatiisi

marraskuu 20, 2017

Tyynen valtameren aallot lyövät hiljaisen, huolettoman kylän rantaan. Meno Panamalaisessa pikkukylässä Santa Catalinassa on vielä rauhallista. Toisin voi tulevaisuudessa olla, jos huhut meripuiston perustamisesta pitävät paikkansa.

Päässä jyskytti ja rinkan paino tuntui tuplaantuneen. Askel tuntui raskaalta kun katselin eteenpäin kiemurtelevaa harmaata tietä. Määränpää ei ollut näkyvissä vielä. Ympärille levittäytyi vain piikkilangoin aidattua laidunmaata ja satunnainen talo siellä täällä. Aurinko porotti ja taivaalla lipui muutamia pilvenhattaroita.

Vähän aikaa sitten pikkuinen, täyteen ahdattu minibussi oli jättänyt meidät pikkukylän keskustaan. Matkantekoa oli takana jo useita tunteja, mutta vielä piti jaksaa etsiä majoituspaikka. Taxeja ei tässä kylässä ollut, joten ainut vaihtoehto oli kävellä määränpäähän. Tai anella kyytiä joltakulta.

Santa Catalina

Päänsärky pakotti pysähtymään matkanvarrelle sattuneeseen majataloon. Vesi- ja välipalatankkaus ei ollut pahitteeksi. Ystävällinen henkilökunta soitti hotelliimme ja pyysi sieltä jonkun hakemaan meitä. Ja kuinka ollakkaan, jonkin ajan kuluttua istuimme jo maastoautossa. Pian sen nokka osoitti kohti virtaavaa jokea. Se näytti estävän matkantekomme.

– Mitäs nyt?, ehdin ajatella.

Maastoauto ei kuitenkaan pysähtynyt. Hiljensi vain ja lähti ylittämään jokea, jonka toisessa reunassa näkyi ratsastaja hevosineen samoissa aikeissa kuin mekin.

Joen toisella puolella odotti mitä suloisin hotellialue ja valtava, hienohiekkainen ranta. Matalat siniset, vihreät ja punaiset mökit, joiden pikkuterassien riippukeinut heiluivat tuulessa, värittivät näkymää. Puut loivat helpottavia varjoalueita auringonpalvojille ja meressä lipui surffaajia. Joku meditoi rannalla. Täydellistä.

Santa Catalinassa aallot olivat sopivan kokoisia aloittelijoillekin

Tämä kuva on otettu lähisaarella, jolle teimme retken

SANTA CATALINA ON KAHDEN KADUN KYLÄ

Santa Catalina on kylä vailla varsinaista keskustaa. Yksi tie halkoo asutusaluetta ja se päättyy yleiselle rannalle. Tie risteytyy kerran alueelle, jolla on muutamia hiljaisia merenrantahotellialueita. Siellä meidänkin hotellimme, Oasis Surf Camp sijaitsi.

Monikaan turisti ei päädy Santa Catalinaan. Minkäänlaista luksusta tai edes turistirihkamakauppoja en havainnut, mutta kelpo majoitusvaihtoehtoja on. Osa niin kutsutussa keskustassa, osa sivummalla. Santa Catalinaan ei ole helppo päätyä – mekin matkustimme Panama Citystä kahdella bussilla monen tunnin matkan – mutta jos etsii pientä, hiljaista, ehkä hiukan aidompaa kokemusta, matkanteko kannattaa.

Mukavan maaseutumaiseen tapaan toiminta on mutkatonta sekä joustavaa ja ihmisiin luotetaan. Kun pankkikorttimme ei toiminut, maksoimme myöhemmin. Ja kun kuljettaja unohti hakea meidät kotiinlähtöpäivänä, soitettiin kylän ainoaan kauppaan jonka vierestä bussi lähtee. Kauppias kipaisi pyytämään, että bussinkuljettaja odottaisi meitä. Ja sehän odotti.

Tähän se toinen tie päättyy

PARASTA ON TUNNELMA, SURFFI, JOOGA JA AURINGONLASKUT

Aktiviteettimahdollisuuksia Santa Catalina tarjoaa. Löytyy niin surffia, snorklailua, lenkkeilyä, uimista, joogaa kuin ratsastustakin. Ja iltaisin mielettömän upeita auringonlaskuja, joita paikallisetkin ajavat ihailemaan. Kovin kummoisia ravintolaelämyksia tai ostosmahdollisuuksia ei ole. Nettiyhteys sekä sähköt pätkivät ja ilman käteistä rahaa elämä vaikeutuu.

Meidän päivämme kuluivat aurinkoa palvoessa, käveleskellessä ja paikkoja tutkiessa, surffausta opetellessa – lue: lähinnä laudasta palovammoja hankkiessa – joogatessa ja kirjoja lukiessa. Teimme myös snorklausretken, joka oli yksi hienoimpia kokemuksiani.

Ihastuin tähän paikkaan siinä määrin, että voisin mennä uudelleenkin.

LUE MYÖS: SAN BLAS, PANAMA: VIERAILIMME RIIPPUKEINUSSA NUKKUVIEN INTIAANIEN LUONA

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply