Hyvinvointi, Reseptit

Kurkumajuoma lisää hyvinvointia

marraskuu 9, 2017

Hauska tutustua. Minä olen Anna-Maria, ja minulla on herkästi kiihtyvä hermosto. Tämä on asia, jonka olen todennut vasta viime vuosien aikana, ja ymmärtänyt oikeasti – kantapään kautta tietenkin – mitä se tarkoittaa.

Siksi on melko vahingollinen yhdistelmä, että ihminen, jolla on herkästi reagoiva hermosto, rakastaa kahvia siinä määrin, että haluaa aloittaa aamunsa pannullisella.

Mutta nyt seuraa outo uutinen. Eilen ja vielä tänäänkin tuntui siltä, että haluankin aloittaa aamuni rauhallisemmissa merkeissä. Eikä mieleni edes tehnyt kahvia. Voiko tämä olla seurausta siitä, että ostin kokeeksi espressoa (koska siinä on vähemmän kofeiinia) ja tapahtui jonkinlainen peehmeä lasku vähempikofeiiniseen elämään?

No. Oli miten oli. Hermostoni onneksi ainakin nyt pärjään ilman kahvia, joten valmistin eilen ja tänään herkullisen kurkumajuoman. Kurkumajuoma maistuu samettiselta ja on täynnä terveysvaikutuksia, mutta ei kiihdytä olotilaa ”liian nopeaksi”, joka on minulle luontaista.

Vaihtelen juoman aineksia fiiliksen mukaan, mutta pääraaka-aine kurkuma on aina mukana. Tästä postauksesta löydät ohjeen kurkumajuomaan kahteen eri tapaan. Hieman eri mausteilla ja toinen kahvilla, mikäli kaipaat pientä kofeiinitujausta.

Kurkumajuoma

MIKSI JOISIN KURKUMAJUOMAA?

Tällä hetkellä hörpin itse iloisen keltaista juomaa kahvin tilalla. Kaipaan nimittäin aamuuni jotain lämmintä juomaa, voimakkaampaa kuin tee, jota juon mielelläni iltapäivisin ja iltaisin.

Lisäksi kurkumajuoma pursuaa hyvää tekeviä aineksia, mm. inkivääriä, joten juon sitä myös parantaakseni hyvinvointiani.

Inkiväärillä ja kurkumalla on tulehdusta ehkäiseviä ominaisuuksia. Mm. siksi kurkumajuomat sopivat hyvin flunssakauden juomaksi. Kurkuma onkin varsinainen terveyspommi, siksikin, että se laskee kehon hiljaista tulehdusta. Ja sehän on nykyään varsinkin meidän länsimaisten ihmisten ongelma, koska syömme niin paljon sokeria ja lisäaineita.

LUE MYÖS: FLUNSSAN HOITO JA EHKÄISY – NAPPAA TÄSTÄ 13 PARASTA VINKKIÄ

Kurkuma tehoaa kun sen kanssa sekoittaa hiukan mustapippuria. Mustapippurillakin on muuten hyviä terveysvaikutuksia. Se parantaa syödyn ruuan ravintoaineiden imeytymistä.

Inkivääri sopii myös kivunlievitykseen, sekä avuksi tukkoiseen oloon. Lisäksi se parantaa ruuansulatusta. Ruuansulatukselle hyväksi on myös kardemumma.

Hunajalla taas on mikrobeja tuhoavia ominaisuuksia, mutta kaneli ei jää muita huonommaksi terveysvaikutuksiltaan. Se mm. tasaa verensokeria ja parantaa veren rasva-arvoja.

SITRUUNAINEN KURKUMAJUOMA

Ainekset kahteen annokseen

2,5 dl kookos- tai mantelimaitoa

1 dl vettä

2 tl kuivattua jauhettua kurkumaa (itse lisään joskus myös hiukan tuoreena)

Ripaus jauhettua mustapippuria

1 tl raastettua luomusitruunan kuorta

1-1,5 tl tuoretta inkivääriä raastettuna

Ripaus kardemummaa

Maun mukaan luomuhunajaa. Itse laitan 1 tl:n.

Lämmitä maito ja vesi kattilassa miedolla lämmöllä. Lisää muut aineet paitsi hunaja. Anna tekeytyä muutama minuutti, mutta älä anna kiehua. Lisää lopuksi hunaja ja sekoita vispilällä niin, että se liukenee nesteeseen. Nauti.

KURKUMAJUOMA KAHVILLA JA KANELILLA

Ainekset kahteen annokseen

2 dl kookos-, kaura- tai mantelimaitoa

1 dl vettä

2 tl kuivattua jauhettua kurkumaa (itse lisään joskus myös hiukan tuoreena)

Ripaus jauhettua mustapippuria

1-1,5 tl tuoretta inkivääriä raastettuna

Ripaus Ceylon-kanelia

Maun mukaan luomuhunajaa. Itse laitan 1 tl:n.

1 dl vahvaa kahvia

Lämmitä maito ja vesi kattilassa miedolla lämmöllä. Lisää muut aineet paitsi hunaja. Anna tekeytyä muutama minuutti, mutta älä anna kiehua. Keitä vahvaa kahvia. Lisää kattilaan lopuksi hunaja ja sekoita vispilällä niin, että se liukenee nesteeseen. Kaada ½ dl kahvia isohkoon kuppiin ja kaada kurkumalattea päälle. Sekoita kevyesti ja nauti.

Tuunailen juomia fiilispohjalta. Jos kaipaan kermaisuutta, saatan lisätä kookosöljyä tai kookosmannaa sekaan.

You Might Also Like