Hyvinvointi, Lifestyle, Oma elämä

Krooninen väsymys – näin pääsin siitä eroon

marraskuu 5, 2017

Pötköttelen oranssilla sohvalla. Haukuttelen. En oikein jaksaisi jutellakaan, vaikka olen sentään kylässä. ”Mua väsyttää”, valitan ääneen. ”Sua väsyttää aina”, toteaa siskontyttö. Hän on aivan oikeassa. Ymmärrän, että minua piinaa krooninen väsymys.

Tarinan tilanteesta on jo vuosia, ja se kuvaa osuvasti oikeastaan koko aikuisikääni. Olen ollut väsynyt suuren osan koko aikuisesta elämästäni, lukuunottamatta ehkäpä viimeistä kahta vuotta. Aika hurjaa. Mutta ei harvinaista. Tuntuu, että aika monet ovat kroonisesti väsyneitä. Koska olen itse löytänyt virkeämmän vaihteen, haluan kertoa sinullekin sen, miten päädyin tähän onnelliseen tilanteeseen. Toivottavasti saat siitä inspiraatiota tai jotain uutta.

Olen nykyisin fiilisliikkuja, ja pyrin ulkoilemaan joka päivä. Mielellään valoisan aikaan.

Vuosia sitten elämäni oli hyvin erilaista kuin tänään. Silloin juhlin paljon, käytin alkoholia aika usein vaikka omituinen, useita päiviä kestävä morkkis jälkikäteen vaivasikin. Tein epäsäännöllistä kolmi- tai vähintään kaksivuorotyötä, kärsin univaikeuksista, mielialaongelmista ja jatkuvista selkäkivuista. Jouduin käyttämään lääkityksiä.

LUE MYÖS: LUOPUISKO HUMALASTA?

Muutin elämäntapani kerralla uusiksi joka maanantai, tammikuu ja syksy. Ja muutaman päivän jälkeen kaikki oli taas ennallaan. Testasin kaikki dieetit ja suunnittelin niitä itsekin. Porkkana-rasvaton maito -dieetti oli ehkä huikein. Liikuin pakonomaisesti täysillä tai en ollenkaan. Poltin tupakkaa, söin valtavia määriä sokeria, vehnää ja lisäaineita – puoli litraa jäätelöä, puoli pakettia Jaffa-keksejä ja puoli pussia juustonaksuja illassa ei tuottanut vaikeuksia – enkä panostanut terveyteeni ja hyvinvointiini oikeasti, vaikka laskinkin hiki päässä kaloreita – syötyjä ja kulutettuja – ja yritin joskus mutustaa salaatteja. Välttelin rasvaa kuin ruttoa ja suosin kevyttuotteita.

Muutin elämäntapani kerralla uusiksi joka maanantai, tammikuu ja syksy.

Olin joustamaton, ehdoton ja liian miellyttämisen haluinen. Annoin ulkoa päin tulevalle palautteelle liikaa painoarvoa. Halusin kelvata muille, vaikka en kelvannut itsellenikään.

Pikkuhiljaa ymmärrys ja tietomäärä kasvoivat. Kun ymmärsin, että mikään ei muutu jos mitään ei muuta, otin opikseni tehdyistä virheistä. Lähdin tekemään pieniä elämäntapamuutoksia yksi kerrallaan.

Syön kasviksia runsaasti joka päivä.

Ehkä ensimmäisenä muutoksena lopetin tupakoinnin. Siitä onkin jo vuosia.

Lähdin muuttamaan asennettani positiivisempaan suuntaan. Armollisempaan, sallivampaan ja mikä tärkeintä, joustavampaan suuntaan. Kun tutustuin itseeni, itsemyötätunto lisääntyi ja alkoi tapahtua runsain mitoin lisää hyviä muutoksia.

LUE MYÖS POSITIIVINEN ASENNE, ONNELLISEMPI ELÄMÄ – OLEN KOKENUT TÄMÄN ITSE

Ryhdyin panostamaan järkevään, tasapainoisempaan ruokavalioon kohta kohdalta. Tein sen hyvin hitaasti muutaman vuoden ajan. Tällä hetkellä koen tärkeimpinä muutoksina valkoisesta sokerista sekä vehnästä luopumisen, kasvisten käytön lisäämisen, maitotuotteiden käytön radikaalin vähentämisen ja rasvojen käytön lisäämisen. Panostan mahdollisimman puhtaaseen ja luonnolliseen ruokaan, enkä enää pelkää syömistä. Kaloreiden laskemisen sijaan suon itselleni kunnollista, oikeaa ruokaa riittävästi ja tarpeeksi usein.

LUE MYÖS: VOIN LOISTAVASTI ILMAN SOKERIA – MUTTA OLEN SOKERI ADDIKTI

Käytän myös tiettyjä lisäravinteita säännöllisesti. Mm. magnesiumia, sinkkiä ja D-vitamiinia. B-vitamiinilisääkin käytän, koska en juuri syö lihaa, lukuunottamatta kalaa. Jos en syö kalaakaan, käytän kalaöljyvalmistetta.

Krooninen väsymysKrooninen väsymys. Mikä se on? Muisto vain!

Myös suhtautumiseni liikuntaan on muuttunut niin, että enää en liiku pakonomaisesti suorittaen, vaan kehon hyvinvointia lisäten. Liikun, koska se tekee minulle aidosti hyvää. En enää treenaa jotta laihtuisin tai muuttuisin hyväksytymmäksi. Olen myös oppinut helposti ylivirittymään taipuvaisen kehoni nauttivan aivan päinvastaisesta liikunnasta, johon olin itseni kerta toisensa jälkeen pakottanut. Liikunta on supertärkeässä osassa, kun tavoitteena on virkeämpi olo. Liikunnan kun on todettu vähentävän päiväaikaista väsymystä ja helpottavan nukahtamista sekä parantan unen laatua. Mm. siksi liikun jollain tavalla joka päivä.

Liikunnan on todettu vähentävän päiväaikaista väsymystä ja helpottavan nukahtamista sekä parantan unen laatua.

LUE MYÖS 24 SYYTÄ LIIKKUA

Yksi iso tekijä tässä projektissa on ollut palautumiseen panostaminen. Ryhdyin miettimään kuinka voisin parantaa unenlaatua – tosin sokerista ja vehnästä luopuminen vaikuttivat jo yksittäisinä tekijöinä isosti, enkä ole kaivannut unilääkkeitä vuosikausiin. Lopulta huomasin työni olevan yksi iso tekijä negatiivisessa mielessä, eikä työajan vähentäminenkään auttanut. Sittemmin olen lopettanut entisessä ammatissani työskentelyn.

LUE MYÖS: HENKINEN PALAUTUMINEN – KÄRSITKÖ SINÄ KROONISESTA STRESSISTÄ?

LUE MYÖS: PALAUTUMINEN – NÄIHIN TEKIJÖIHIN KANNATTAA KIINNITTÄÄ HUOMIOTA

Otin omasta hyvinvoinnistani oikeasti vastuun, koska totesin moneen kertaan testatut tavat toimimattomiksi. Monen muutoksen yhteen laskettu summa on virkeä, hyvinvoiva ja onnellinen minä.

LUE MYÖS

ELÄMÄNTAPAMUUTOS – UNOHDA DIEETIT, KUURIT JA JOJOILU

TAVOITTEENA ELÄMÄNTAPAMUUTOS? ONNISTU HUOMIOIMALLA NÄMÄ 7 TEKIJÄÄ

You Might Also Like

  • Lady of The Mess marraskuu 5, 2017 at 23:09

    Kiitos tästä – sinun muutosprosessiasi on ollut mielenkiintoista seurata. Itselläni on vielä pitkä matka edessä – mutta se matka on jo alkanut!
    Minulla on myös ystävä, joka sairastaa kroonista väsymysoireyhtymää ja nyt, kun Valvira katsoi hyväksi hyllyttää sen ainoan lääkärin Suomessa (Olli Polo), joka tätä sairautta edes yritti hoitaa, ovat kaikki vinkit tarpeen.

    • Anna-Maria marraskuu 6, 2017 at 10:01

      Maanantaita! Kiva kun jätit viestiä, ilahduin <3 Ja tosiaan, meillähän on yhteistä some-historiaa jo edellisen blogin ajoilta, kun tämä prosessini alkoi 😀 Juuri tuossa eilen mietin kuinka paljon on tapahtunut, ja jos ennalta olisin tiennyt minkälainen muutos on luvassa, matka olisi tuntunut kohtuuttoman raskaalta ja isolta. Oli niin paljon muutettavia asioita. Mutta pikkuhiljaa hyvä tulee. Muutos kerrallaan. Tsemppiä sinulle, sekä myös ystävällesi. Asiat järjestyvät kyllä.