Hyvinvointi, Ravinto, Reseptit

Ayurvedinen aamupala

lokakuu 29, 2017

Kävin muutamia viikkoja sitten ayurvedisessa konsultaatiossa Surya hyvinvointikeskukssa Helsingissä. Se oli kokemuksena silmiä avaava. Moni palanen loksahti konsultaation aikana ja sen jälkimainingeissa kohdalleen. Teen aiheesta tulevaisuudessa oman postauksensa, mutta keskitytään nyt yhteen konkreettiseen asiaan, joka muuttui käynnin jälkeen.

Nimittäin aamupalani. Ayurvedan, eli tuhansia vuosia vanhan Intialaisen hoitomuodon mukaan ihmisissä on kolme erilaista muuttumatonta kehotyyppiä. Vata, Pitta sekä Kapha. Kaikki näistä vaikuttavat meihin, mutta yksi tai kaksi ovat hallitsevia. Kun tietää oman ayurveda kehotyyppinsä, voi tukea omia luontaisia vahvuuksiaan, lisätä näin hyvinvointiaan ja terveyttään, sekä ennaltaehkäistä oman tyypin, eli doshan tyypillisimpiä sairauksia.

Aamupalani koki muutoksen käynnin jälkeen, kun kasasin yhteen omaan kehotyyppiini, eli pittaan sopivia aineksia. Syntyi syntisen herkullinen ja täyttävä annos, jossa luomuomena ja vesimeloni vuorottelevat. Tässä kuvan annoksessa oli vesimelonia.

Täyttävä ja herkullinen ayurvedinen aamupala auttaa jaksamaan. Tämän jälkeen olo on hyvä ja energinen.

Ayurvedinen pitta-aamupala 

Lautasen pohjalle mahdollisimman laadukasta raejuustoa haluamasi määrä

2 rkl chian siemeniä

Sekoittele kevysti, niin chian siemenet alkavat turvota raejuuston nesteen vaikutuksesta

Hiukan luomurusinoita

Auringonkukan- ja kurpitsan siemeniä

Vesimelonin tai luomuomenan palasia

Halutessaan voi mausteeksi käyttää kookoshiutaleita tai hiukan kardemummaa.

 

Käytin ennen ayurvedakonsultaatiota maitotuotteista lähinnä vain satunnaisesti turkkilaista jogurttia (ja kermajuustoa). Raejuusto kuitenkin sopisi jogurttia paremmin tyypilleni, joten mikäs siinä, ei muuta kuin kokeiluun taas pitkän tauon jälkeen. Rusinoitakaan en ole juurikaan ennen syönyt, ja vesimelonin tai omenan käyttökin on ollut hyvin, hyvin satunnaista. Nyt nämä edellämainitut päätyvät vatsalaukkuuni melkein päivittäin, ja mikä ihaninta, tuntuvat sopivan.

Jos sinua kiinnostaa oma kehotyyppisi, voit lukea kuvailun täältä Suryan nettisivuilta, mutta tarkemman vastauksen saat konsultaatiokäynnillä. Minäkin pidin itseäni vatan ja pittan sekoituksena ennen konsultaatiota.

You Might Also Like