Ajatuksia/Mielipide/Ajankohtaista, Lifestyle, Mieli, Oma elämä

Tee sitä mitä rakastat – Niin minäkin teen

lokakuu 26, 2017

Yhteistyössä UKKO.fi:n kanssa

Se vain iski. Lämmin onnen tunne valtasi rintakehän ja sydämen. Samalla ilo nousi silmiin saakka nostaen suupieletkin hymyyn. Juuri siinä hetkessä, auton ratissa omassa kotikylässä, tunsin löytäneeni oman paikkani maailmassa. Ymmärsin miksi olen täällä.

Kirjaimellisesti tunsin pakahtuvani iloon. Eihän siinä auttanut kun pysäyttää auto, ja jakaa jollekin tuo tunne. Ohi ajavat rekkakuskit saivat toimia todistajina, kun demonstroin Instagramin videolle miltä juuri tuolloin tuntui. Lähetin noille hiukan huvittuneille ammattiautoilijoille hymyjä ja rakkautta.

Sitten ajoin keskustelemaan uusista työkuvioista. Sen jälkeen jatkoin matkaa vanhalle työpaikalleni, kun menin palauttamaan avaimet. Menin hyvästelemään entisen työn ja ammatin. Elämänkin. Ja osittain identiteetin. Samalla valmistauduin vastaanottamaan uuden. Sen, minkä minä nyt itse valitsen.

Mieti kuka olet. Mitkä ovat arvojasi. Ryhdy tekemään sitä mitä rakastat. Valitse olla vapaa ja onnellinen. 

PÄÄNSISÄINEN ASENNEMUUTOS AUTTOI TAVOITTEEN SAAVUTTAMISESSA

Varsinkin hoitajan urani loppuaikoina tunsin olevani kutsumusammatissani. Ihmisten auttaminen on tärkeää ja arvokasta työtä. Aika ironista, minä kun olin ehtinyt kyynistyä jo niin monet kerrat. Oli aikoja jolloin tunsin tekeväni merkityksetöntä työtä. Halusin pois, halusin tehdä jotain muuta. Taistelin asian kanssa pitkään ja junnasin paikallani. Vasta kun lähdin katsomaan rehellisesti peiliin ja ryhdyin muuttamaan omaa asennettani, pääsin eteenpäin. Kun aloin arvostamaan taas työtäni, liikkeelle nytkähti jokin voima.

Nyt olen hyvästelemässä entistä työnkuvaani hoitajana. Yksi oleellinen palanen palapelistäni vielä puuttuu, mutta tilanne on se, että tiedän mitä haluan tehdä. Oikeastaan olen aloittanutkin työn jo. Kokonaisvaltainen hyvinvointi on minulle kaikki kaikessa. Se ei tarkoita vain kivaa ajatusta, että treeneissä huomioin joskus myös asiakkaan stressitilaa, vaan se todella kattaa kokonaisvaltaisesti hyvinvoinnin osa-alueet. Mielen hyvinvoinnin, unen, hyvän ja laadukkaan ravitsemuksen sekä juuri oikean määrän oikeanlaista liikuntaa. Voin sanoa ihan suoraan, en ole perus PT.

On ollut valaisevaa työskennellä toisessa ääripäässä ja nähdä sairaalaolosuhteissa miten käy, jos oman hyvinvoinnin jättää toisarvoiseksi. Tämän kokemuksen jälkeen on hyvä tehdä työtä ennaltaehkäisevästä näkökulmasta.

Minulle on kertynyt kokemusta mielen hyvinvoinnista hoitotyön ansiosta pitkälti yli kymmenen vuoden ajalta. Esimerksi kardiologisella vuodeosastolla totesin, kuinka huonolla tolalla monen mentaalinen hyvinvointi on. Useat kaipasivat kipeästi keskusteluapua, mutta kieltäytyivät tapaamaan alan erityisammattilaista. Silloin oli venytettävä omaa ammattitaitoa uusiin ulottuvuuksiin. Lisäksi olen tehnyt valtavasti työtä oman mieleni kanssa, sekä opiskellut teoriaa.

Sairaalatyössä huomasin toki fyysistenkin elämäntapojen aiheuttamat ongelmat. Siellä, sekä oman henkilökohtaisen kokemuksen kautta hoksasin kehon ja mielen kävelevän tiukasti käsi kädessä. Joskus hoidin ihmisiä, joiden sydämet saivat fyysisiä vaurioita suuren surun vuoksi.

On ollut äärimmäisen valaisevaa työskennellä aivan toisessa ääripäässä ja nähdä miten käy, jos oman hyvinvoinnin jättää toisarvoiseksi. On ollut rohkaisevaa saada potilailta palautetta, että minusta olisi muuhunkin. Tämän kokemuksen jälkeen on hyvä jatkaa toiseen ääripäähän. Siihen ennaltaehkäisevään, kun hoidetaan sairauden sijaan terveyttä ja panostetaan suorittamisen sijaan hyvinvointiin.

OLI MINUN ONNENI, ETTÄ JOUDUIN ALOITTAMAAN UUDEN KEVYESTI

Aikaisemmassa roolissani en voinut auttaa niin paljon kuin halusin, joten vanhasta oli luovuttava. Kouluttauduin personal traineriksi ja ryhdyin valmentamaan ihmisiä kohti parempaa, kokonaisvaltaista hyvinvointia. Suunnittelin ensin laittavani yrityksen pystyyn, mutta se oli niissä olosuhteissa ja siinä tilanteessa mahdotonta. Olen siitä kiitollinen. En olisi ollut valmis vielä, eikä tavoitteenikaan ollut vielä kirkastunut.

Ryhdyin kuitenkin toimeen pienesti ja kevyesti. Minulle sopivalla tahdilla ja tavalla. Sen mahdollisti laskutuspalvelu. Tutustuin UKKO.fi-laskutuspalveluun muutama vuosi sitten ystävän kautta, kun tein työpäivän viestinnän merkeissä. Totesin palvelun silloin niin helppokäyttöiseksi, että valitsin sen työvälineekseni nytkin, aivan erilaisessa työssä.

Sanonnat kärsivällisyys kannattaa, ja kaikki tapahtuu syystä, ovat minun kohdallani täyttä totta. Kaikki on mennyt niin kuin on pitänytkin, ja olen  saanut oppia aivan valtavasti. Myönnän kyllä auliisti, että on se ollut tolkuttoman raskasta ja vaikeaa. Välillä ihmettelen itsekin miten olen jaksanut. Onneksi on ollut ollut paljon onnistumisiakin.

Jos nyt tekisin jotain toisin, puskisin ja pakottaisin vähemmän ja luottaisin enemmän. Nimittäin jos jokin tuntuu äärettömän tahmealta ja vaikealta, suorastaan mahdottomalta, se varmastikin on sitä. Sitä ei kannata jatkaa, vaan on mietittävä jokin muu reitti tai vaihtoehto.

JOS KAIPAAT MUUTOSTA ELÄÄMÄSI, NYT ON SINUN VUOROSI

Olen tosi onnekas, että minulla on ollut rohkeutta lähteä tavoittelemaan unelmatyötäni. Elämäntehtävääni, joka on auttaa muita voimaan hyvin, tai vähintäänkin paremmin. Ainakin toistaiseksi UKKO.fi-laskutuspalvelu kulkee luontevasti minun kanssani tätä matkaa.

Jos sinua kiinnostaa miten voisit lähteä tekemään enemmän sitä mikä on sinun intohimosi, kannustan siihen lämpimästi. Se voi antaa enemmän kuin uskotkaan.

Mieti ensin kuka olet ja mikä on sinulle elämässä tärkeää. Pohdi sitten minkälaisia asioita teet kaikista mieluiten. Mitä tuottavat sinulle iloa. Näin pääset alkuun.

Ja kun pääset vauhtiin mutta koet, että et ole vielä valmis perustamaan toiminimeä, mutta haluaisit kuitenkin toimia yrittäjämäisesti ilman kirjanpitovelvoitteita, suosittelen tutustumaan UKKO.fi -palveluun.

 

P.s: UKKO.fi haluaa herättää keskustelua ja sitä myöten parantaa itsensä työllistäjien ja eritoten kevytyrittäjien asemaa Suomessa. Siksi he järjestävät  aiheesta ”Työelämä muuttuu – Seuraako hyvinvointi perässä?” avoimen Twitter – keskustelun perjantaina 10.11. klo 12-13.

Twitter Jamit järjestetään hashtagien #omatduunit ja #Ukkojamit alla. Eli käyttämällä näitä tunnisteita pääsee osallistumaan ja seuraamaan keskustelua. Mukana ovat ainakin Helsingin yliopiston tuore organisaatioviestinnän työelämäprofessori Pekka Sauri, sekä kansanedustaja ja työelämä- ja tasa-arvovaliokunnan jäsen Merja Mäkisalo-Ropponen.

You Might Also Like

  • Hanna/Naprapaatin vaimo lokakuu 27, 2017 at 07:24

    Hurjan hyvä kirjoitus -itse olen valitettavan uein seurannut sivusta, kuinka pt:t ja valmentajat saleilla eivät ota huomioon ihmistä kokonaisvaltaisesti. Hyvänä treeninä pidetään treeniä, joka vie kaikki mehut kropasta. Aina. Ja itse kyllä myös mietin mielen ja sairauksien yhteyttä. Eli voimmeko sivuuttaa täysin vaihtoehtolääketieteet kuten kiinalaisen lääketieteen, joilla on pitkät perinteet. Yleensä ajatellaan liian mustavalkoisesti -jos noudatetaan yhtä, toista ei voida hyödyntää.

  • Anna-Maria lokakuu 29, 2017 at 09:18

    Hei Hanna! Kiva jos pidit 🙂 Miten hienoa että siellä ruudun toisella puolella on samankaltaisesti ajattelevia. Kyllä vain! Kiinalaisessa lääketieteessä ja vaikkapa ayurvedassa on varmasti paljon asioita, joita kannattaisi hyödyntää, ja yhdistää länsimaiseen lääketieteeseen.