Ajatuksia/Mielipide/Ajankohtaista, Hyvinvointi, Lifestyle, Mieli

Positiivinen asenne, onnellisempi elämä – Olen kokenut tämän itse

lokakuu 15, 2017

Kun nyt aloitan työstämään tätä juttua, on perjantai 13. päivä. Siis se pahamaineinen päivä, joka kuitataan usein epäonnen päiväksi. Mikä loistava ajankohta kirjoittaa ylös mietteitä positiivisuudesta ja myönteisestä ajattelutavasta!

Takana on monta hyvää päivää. Ne ovat olleet niin hyviä, että taidan väittää niitä elämäni onnellisimmiksi päiviksi. Jos sanon suoraan, en tiennyt että tällaista voi olla! Olen ollut onnellinen jo niin monta päivää putkeen, että epäusko minussa on yrittänyt nousta pintaan. Se yrittää heittää kohti kysymyksen, kuin puukon; voiko tämä kestää? Jotain ikävää varmaan pian tapahtuu.

Mutta minä olen väistänyt osumaa. Olen todennut, että kyllä, tämä voi kestää vaikka loputtomiin. Ja jos ei kestä, niin ainakin olen nauttinut elämästä, enkä tuhlannut aikaani turhanpäiväiseen pelkoon tai stressiin. Koska se, että pelkään jonkin tapahtuvan, ei estä sen tapahtumista, mutta sen sijaan se vetää mielen synkäksi aivan turhaan.

Se, että pelkään jonkin tapahtuvan, ei estä sen tapahtumista, mutta sen sijaan se vetää synkäksi aivan turhaan.

Nyt ehkä mutiset kaulukseesi tai pohdit itseksesi, että hyvähän sinun on, kun kerran olet optimisti ja asiasi ovat hyvin. Mutta kuulehan, ystäväni, annas kun kerron. Tämä ei ole itsestäänselvyys. Minä olin vielä hetki sitten pessimistinen, alakuloinen ihminen. Johan sen kertoi mottonikin: pessimisti ei pety.

Ai tällaistako elämä voi olla? Onnea ja iloa! En tiennyt tästä ennen. Positiivinen asenne ihan todella vaikuttaa. 

Vaikka nykyisin säästä valittavat radiotoimittajat pakottavat kääntämään kanavaa, ja yleisnegatiivinen tyyppi pöydän vastakkaisella puolella saa minut keräämään kamppeeni, ei matka tähän pisteeseen, jolloin voin kutsua itseäni optimistiksi, ole tullut ilmaiseksi. Eikä positiivisuus vieläkään ole joka kerta automaatio.

Siitä on noin kolme vuotta, kun tuskastuin penseään olotilaani. Halusin muutosta ammatillisesti – pois hoitajan työstä – enkä ymmärtänyt ajatella, että asenteessani olisi mitään moitittavaa.

Lähdin tavoittelemaan sitä jotain, mitä en itsekkään oikein tiennyt. Asiat kuitenkin junnasivat. Tunsin tekeväni vääriä valintoja ja vastoinkäymisiä oli liikaa. Suoritin elämääni. Suoritin liikuntaa, suoritin ravitsemusta, jopa ihmissuhteita. Olin väsynyt ja aika ilotonkin.

Se oli minun tieni kohti positiivisempaa, onnellisempaa, täydempää, intohimoisempaa, vapaampaa ja kiitollisempaa elämää.

Erään kerran löysin itseni kirjastosta. Rakastan filosofista pohdintaa, ehkä siksi hakeuduin hyllylle, jossa minua odotteli eräs oranssi kirja. Nappasin sen mukaani sen kummemmin ajattelematta. Luin sitä iltaisin sekä junamatkoilla. Kirjan oppien mukaan saat vähintään niin paljon takaisin, kun olet valmis antamaan. Voisi oikeastaan sanoa, että siitä kaikki lähti. Päätin uskoa siihen. Päätin uskoa vetovoiman lakiin, ja päätin uskoa positiivisen ajattelun voimaan.

Jos kutsut itseäsi realistiksi, sellaiseksi teknisen skeptiseksi tyypiksi, edellä kuvattu voi mennä hiukan yli hilseen, mutta älä huoli. En kannusta sinua mihinkään mystiseen, sillä tuo oli vain minun tieni kohti positiivisempaa, onnellisempaa, täydempää, intohimoisempaa, vapaampaa ja kiitollisempaa elämää.

Kaiken salaisuus on yksinkertaisesti positiivinen asenne.

Positiivisen ajattelun vuoksi ryhdyin katsomaan elämää eri kulmasta. Aloin katsoa myös itseäni ja muita ihmisiä eri vinkkelistä. Se aikaan sai dominoefektin. Positiivinen asennoituminen lisäsi itsetietoisuuttani – joka vaikuttaa jo yksittäisenä tekijänä ihmiseen valtavasti, sekä myötätuntoa, joka laajensi ajattelutapaani entisestään.

Lakkasin suorittamasta terveellistä syömistä, ja kas, siitä tuli miellyttävä elämäntapa, joka helpotti positiivista ajattelutapaa taas lisää. Liikunnastakin tipahti rankaisun maku pois, ja mikä mahtavinta, myös ne ammatilliset muutoshaaveet ovat nyt muuttumassa todeksi!

En näe enää aiempia junnaavia ajanjaksoja tai niitä vääriä valintoja väärinä, vaan minulle tarpeellisina oppeina. En olisi vielä silloin ollut valmis ammatilliseen muutokseen. Sen sijaan olin päänsisäisen muutoksen tarpeessa, ja sen ansiosta tapahtui muita hienoja asioita. Esimerkiksi suhtautumiseni stressiin on muuttunut radikaalisti.

Olen kiitollinen, kun huomaan ajattelevani negatiivisesti.

Vaikka hyvä vetää puoleensa hyvää, tietenkin paskaakin sataa joskus niskaan. En voi olla koko ajan iloinen. Pointti onkin se, miten asioihin suhtautuu. On tärkeää, että ikäviin asioihin ei jää vellomaan. Vanhat tavat ovat melko tiukassa, joten edelleenkin huomaan itsessäni ajoittain pessimistisiä ajatuksia, mutta siitä minä olenkin kiitollinen. Siis siitä, että minä huomaan ne. Koska kun tiedostan ne, voin valita toisin. (Tästä valitsemisesta kirjoitin aikaisempaan blogiini pari vuotta sitten, kun olin tiukassa paikassa. Jos haluat lukea jutun, pääset siihen tästä) Negatiivisuus on siitä jännä tunne, että se tarttuu helposti. Silloin sitä joutuu tsemppamaan itseään, ja joskus vaihdan maisemaa, jopa seuraa.

Kun me opimme jonkin tavan, se istuu meissä niin tiukasti, että siitä on vaikea päästä eroon. Mutta nyt tulee hyvä uutinen: Se ei ole mahdotonta. Ihminen on nimittäin myös niin joustava, että me voimme oppia uusia toimintatapoja vaikka kuolinvuoteelle saakka. Siispä, jos mittasi on täynnä negatiivista jurnutusta ja kaipaat muutosta ja onnellisempaa elämää, mieti vaikka näitä seuraavia asioita:

POSITIIVINEN ASENNE ELÄMÄÄN

1. Tee hyviä tekoja. Tästä on hyvä aloittaa, koska pelkkä asennemuutos voi olla hyvinkin vaikea toteuttaa aidosti. Hyvät teot aikaansaavat hyvää mieltä niin tekijässä kuin kohteessakin. Se lisää Terveyskirjaston mukaan onnellisuutta tutkitusti, ja voi auttaa näkemään muut ihmiset positiivisemmassa valossa. Lisäksi hyvät teot  voivat helpottaa syyllisyyttä, ahdistusta ja tuskaa.

2. Huomaa, jos vatvot ja vellot kielteisissä ajatuksissa tai tunteissa. Tiedostaminen on ensimmäinen askel. Sitten sitä voi lähteä purkamaan.

3. Tiedosta myös pienemmät negatiiviset tunteet tai ajatukset. Etsi asiasta hyviä puolia.

4. Jos juuri ne tietyt asiat aiheuttavat negatiivisia tunteita, mieti voitko lopettaa kyseisen asian tekemisen. Itse esimerkiksi vähensin uutisten seuraamista radikaalisti, ja Iltalehden ja muiden vastaavien nettisivuillakaan en juuri vieraile. Jos et voi lopettaa asian tekemistä tai kohtaamista, mieti voisitko muuttaa siihen suhtautumistasi.

5. Kiitollisuus on oikeasti tärkeä tekijä. Harjoittele kiitollisuutta joka päivä, niin positiiviset tunteet sekä esimerkiksi itsetunto lisääntyy ja unenlaatu paranee. Kiitollisuus toimii negatiivisten tunteiden vastalääkkeenä. Lue myös Vastaisku ankeudelle bloggaajan ajatuksia kiitollisuudesta tästä.

6. Ole sitkeä positiivisuudessa, mutta kuitenkin joustava elämässäsi. Mieti mikä on sinun taistelusi ja onko se sen arvoinen. Pohdi milloin olisi syytä lopettaa ja lakata hakkaamasta päätä seinään. Olisiko jokin muu vaihtoehto?

7. Huomaa, että ihminen on lähtökohtaisesti hyvä. Myös se katala tyyppi. Luultavasti hänellä on jokin ongelma käytöksensä taustalla. Tämän asian ymmärtäminen helpottaa sinua itseäsi.

8. Mieti tarkkaan miten puhut toisille, varsinkin lapsille. Sanoilla ja puheilla istutat joko negatiivisuuden tai positiivisuuden siemeniä. Se mitä sanot, voi jäädä toiseen vaikuttamaan yllättävän paljon. Keskity hyvään. Keskity vahvuuksiin. Positiivinen asenne voi myös tarttua, ja hyvä lisää hyvää.

9. Usko että voit muuttua. Minäkin olin pessimisti 30 vuotta. Kahden vuoden harjoittelulla minusta kuitenkin kuoriutui onnellinen optimisti, vaikka alan asiantuntija mukaan olisi voinut käydä hyvinkin hullusti. Kirjaimellisesti.

 

LUE MYÖS:

HENKINEN PALAUTUMINEN – KÄRSITKÖ SINÄ KROONISESTA STRESSISTÄ?

SYKSYN PIRISTÄVÄT-LISTA

ETKÖ EHDI LIIKKUA? SE ON ASENTEESTA KIINNI

You Might Also Like

 • Tuija lokakuu 16, 2017 at 08:39

  Ihan mahtava teksti <3

  • Anna-Maria lokakuu 16, 2017 at 10:59

   Kiitos Tuija tosi paljon <3

 • Mari lokakuu 16, 2017 at 16:09

  Tämä! Kiitos!
  Oli varmaan tarkoitettu että löytäisin juuri sinun sivuille, koska just tätä tarvitsen nyt. Vaikka en ole pessimisti mutta kun elämä koettelee pidemmän ajan niin välillä unohtaa ne hyvät ja onnelliseksi tekevät jutut ja voi tuntua jopa yksinäiseltä vaikka ihmisiä on ympäri koko ajan.
  Saanko kysyä mikä se oranssi kirja oli? 🙂

  • Anna-Maria lokakuu 16, 2017 at 16:48

   Hei Mari! Ihanaa kun tulit! <3 Varmasti niin oli tarkoitettu, jos tarvitsit näitä sanoja juuri nyt. Minä nimittäin en enää usko sattumaan 😀 Muistelisin että kirja olisi ollut Rhonda Brynen Voima. Ainakin siinä on oranssit kannet.

 • Katja/jumalainenseikkailu marraskuu 3, 2017 at 19:52

  Tuntuu kyllä tosi kummalta lukea tätä blogiasi. Että miten joku minulle tuntematon ihminen voi ajatella juuri niin kuin minä niin monesta asiasta? Jännä tunne 🙂 Itse aloin meditoida säännöllisesti pari kuukautta sitten vähän kuin pakosta. Jäin stressin takia sairaslomalle, eikä enää auttanut muu kuin testata meditaatiota ja rentoutusharjoituksia. Nyt olen ihan kuin toinen ihminen. Muutos on ollut valtava ja ihmettelen sitä joka päivä. Kiitos teksteistäsi, jään varmasti seuraamaan!

  • Anna-Maria marraskuu 4, 2017 at 12:56

   Hei Katja! Aivan ihanaa että tulit tänne, sait jotain itsellesi ja jätit vielä merkin itsestäsi <3 Sinullakin on blogi? Kurkkasin äsken nopeasti. Näyttää hyvältä! Tulen ajan kanssa tutkimaan tarkemmin. Ihanaa viikonlopun jatkoa sulle <3