Ajatuksia/Mielipide/Ajankohtaista, Lifestyle, Matkailu, Suomi

Kulttuuripäivä Raumalla – Koukussa-farssi sekä maailmanperintöä pronssikaudelta

lokakuu 5, 2017

Yhteistyössä Rauman Kaupunginteatterin kanssa

Jos kaipaat kulttuurielämyksiä sekä virkistystä, nollausta, irtiottoa tai vain lisää energiaa, tässä vinkki: Ota suunnaksi Rauma. Käy ulkoilemassa kulttuurihistoriallisesti hulppeassa maisemassa Sammallähdemäellä, ja vietä hauska teatteri-ilta sen perään. Kyllä vain huolet ja murheet kaikkoavat, lupaan sen. Totesin sen nimittäin itse.

Tutustuin Rauman vanhaan kaupunkiin menestyksekkäästi jo viime vuonna, joten tällä kertaa, kun aikaa oli vain päivä ja yö, emme kolunneet noita kauniita kujia lainkaan. Sen sijaan keskityimme historian havinaan ja ulkoiluun, sekä teatteriesitykseen, johon tuskin olisin päätynyt ilman Rauman Kaupunginteatterin kutsua. Onneksi kutsuttiin. Kokemus oli hämmästyttävä.

LUE MYÖS: RAUMA OLI NIIN IHANA, ETTÄ VOISIN VAIKKA MUUTTAA SINNE

KOUKUSSA-FARSSI ON FARSSI ISOLLA ÄFFÄLLÄ

Vuorosanojen ällistyttävän taitavaa tykitystä. Energiaa niin, että katsojankin syke kohosi. Ray Cooneyn käsikirjoittama ja Petri Jäärnin ohjaama Koukussa-näytelmä kutkutteli ärsyttävyyden rajoja. Tämä oli farssi isolla äffällä. Ja ajoittain niin absurdi, että alas tipahtanutta alaleukaa oli syytä avittaa käsin takaisin paikoilleen.

Esitys alkoi lievästi sanottuna pontevasti, eikä hengähdyshetkeä tarjoiltu kuin vasta puoliajalla. Ei sillä, en sitä lopulta kaivannutkaan. Lopun yllättävä ratkaisu pyrki lepyttelemään feministiä minussa, mutta toisaalta jätti ilmaan lukuisia kysymyksiä.

Rauman Kaupunginteatterikin oli mukava kokemus. Paikkana sympaattinen ja ihmisen kokoinen. Ja sai aikaan pienen teatterikärpäsen pureman. En nimittäin välitä hulppeasta hienostelusta, joka oikeastaan aiheuttaa pienen vastareaktion. Ehkäpä siksi teatterikokemukset ovat jääneet aika tarkalleen yhden käden sormilla laskettavaksi. Jospa jatkossa pyrkisin keskittymään enemmän esitykseen, kuin puitteisiin tai muihin ihmisiin? Nyt mietinkin, mitä menisi katsomaan seuraavaksi. Ehdotuksia?

Pääsimme näyttelijöiden, Mona Lehtolan ja Jaakko Tohkasen kanssa yhteiskuvaan näytelmän jälkeen

LEMMIKKIYSTÄVÄLLINEN HOTELLI ILAHDUTTI

Meidän majapaikka, Hotelli Kalliohovi, sijaitsi kätevästi kävelyetäisyydellä teatterista. Siellä meidän Hertta-koira jo odottelikin iltakävelylle pääsyä. Nälkä meillä ei enää ollut. Siitä piti huolen mahtava ateria, jonka nautimme ennen teatteria hotellin ravintolassa. Vahva suositus tälle. Falafel-pihvi ja kvinoa raikkaalla kurkkukastikkeella oli TÄY-DEL-LI-NEN ateria. Me söimme sellaisen kumpikin, minä ja mies.

Huone oli viihtyisä ja toimiva, eikä mistään voinut päätellä sen olevan erityisesti lemmikkihuone. Paitsi ehkä tuosta ikkunan alla istuvasta otuksesta… Mutta se ei tullut huoneen mukana. 

HISTORIAN YSTÄVÄLLE MAAILMANPERINTÖÄ

Sen lisäksi että Raumalla on kaunis ja tunnelmallinen vanha kaupunki, johon suosittelen tutustumaan jos et ole sitä jo tehnyt, neuvon poikkeamaan Sammallähteenmäellä. Siellä sijaitsee pronssikautinen hautaröykkiöalue, joka vetoaa kaltaiseeni historiafriikiin.  Oli jännittävä pohtia millaista elämä silloin ennen oli, kun nyky-Rauma oli merenpohjaa ja Sammallähteenmäki rantaa.

Siellä kalliomaisemassa sijaitsevat 36 hautaröykkiötä kuuluvat UNESCOn maailmanperintölistaan. Ja vaikka muinaiset kivikasat eivät kiinnostaisikaan, on alueella kaunista luontoa, johon ihastuu jähmeinkin tapaus.

Meillä oli oikein virkistävä ja hyvä pikavisiitti Raumalle. Teki hyvää nyt kun tilanne on se, että olen hyvästelemässä vanhaa ja vastaanottamassa vielä tuntematonta uutta. Ajoittain mieli menee aikamoista vuoristorataa, ja piristäviä juttuja tarvitaan.

Sammallähteenmäellä koirakin nautti

Kiinnostaako sinua teatterikokemus?

Rauman Kaupunginteatteri tarjoaa koodilla anna-mariak 5€ alennuksen teatterilipuista Koukussa-esityksen näytöksiin Lippupisteen kautta, tai voit ostaa liput suoraan teatterilta.

Alennuskoodi on voimassa 31.10.2017 asti.

2 lippua asiakas. Hinta alennuksen jälkeen 22,50 € / lippu.

 

Lue myös Anna-Marian kokemus Raumasta ja näytelmästä.

You Might Also Like