Ajatuksia/Mielipide/Ajankohtaista, Hyvinvointi, Lifestyle, Mieli

Henkinen palautuminen – kärsitkö sinä kroonisesta stressistä?

syyskuu 29, 2017

Unen ohella toinen hyvinvointitrendi on palautuminen. Eikä syyttä. Kaikkihan me ollaan enemän tai vähemmän stressaantuneita. Tänään aiheena on siis henkinen palautuminen. Onhan #palautumisperjantai ! Jos fyysinen näkökulmakin kiinnostaa, lue aikaisempi palautumisartikkelini tästä. Mentaalisen puolen palautuminen on minulle henkilökohtaisestikin tällä hetkellä hyvin ajankohtainen teema. Olen nimittäin juuri toipumassa yli kymmenen vuoden kuormitustilasta. Kokemuksen syvä rintaääni saattaa siis kuulua jutun läpi.

LUE MYÖS: KROONINEN VÄSYMYS – NÄIN PÄÄSIN SIITÄ EROON

Koska hyvinvointi sekä henkinen palautuminen ovat sydäntäni lähellä (kirjaimellisesti), järjestin yhdessä hyvinvointivalmentaja ja terapeutti Mippi Vuorikosken kanssa #palautumisperjantai -nimisen hyvinvointitilaisuuden hetki sitten. Kutsuimme vaikuttajia koolle kuuntelemaan asiaa mielen palautumisesta, ja kokeilemaan rentouttavaa yin-joogaa Yoga Nordicin kauniissa tiloissa. Kaiken kruunasi herkkuhetki Foodinin raakakakkujen ja siemenleipien parissa. Palanpainikkeeksi tarjoiltiin HeyDayn raakamehua ja Yogi Tean teetä. Tavoitteenamme oli tarjota kuulijoille miellyttävä palautumishetki, sekä työkaluja joiden avulla he voisivat jakaa tärkeää tietoa eteenpäin, omille seuraajilleen.

Tästä postauksesta sinäkin löydät keinoja, joilla voit parantaa omaa hyvinvointiasi.

Henkinen palautuminen

Minun tavoitteeni on, että perjantaina viikonlopun koittaessa ihmiset eivät ryntäisikään ensihädässä afterworkille viinilasilliselle, tai nollaamaan päätään rankalla bailauksella. Näiden vaihtoehtojen sijaan he tarjoaisivat keholle ja mielelle palauttavan hetken omaa hyvinvointia kuunnellen. Tämä ei tietenkään estä bilettämistä tai nauttimasta niitä yksiä myöhemmin, jos tarvetta vielä on.

MITÄ SE STRESSI SITTEN ON?

Stressi on ihan luonnollinen juttu. Siis silloin kun se on tilapäinen ilmiö. Mutta jos palautumista ei pääse välillä tapahtumaan, tila muuttuu krooniseksi ja stressi alkaa toimia hyvinvointia nakertavana, hajottavana tekijänä. Lopputuloksena voi olla erilaisia fyysisiä oireita ja sairauksia, jännittyneisyyttä, kyynisyyttä, uupumusta, väsymystä, ahdistusta, masennusta, mielialojen heittelyä, muistiongelmia, päätöksenteon vaikeutta ja uniongelmia. Sitä fiilistä, kun elämä muuttuu suorittamiseksi tai jokapäiväiseksi loman odottamiseksi. Minä tunnen näistä edellä mainituista jokaisen.

Jos stressi muuttuu arjen vallitsevaksi olotilaksi, kun palautumista ei pääse välillä tapahtumaan, liikutaan vaarallisilla vesillä

ALTISTAVIA TEKIJÖITÄ ON MONIA

Jokin suuri muutos saattaa keikauttaa stressin puolelle

Energiaa vievät huolet vaikuttavat

Ajanhallinnan ongelmat kuormittavat

Taloudelliset asiat painavat

Liikunnan, unen tai hyvän ravinnon puute altistaa

Sosiaaliset suhteet huolettavat

Työasiat, esimerkiksi työn hallinnan puute, kiire, epäoikeudenmukaisuus tai työttömyys aiheuttavat stressiä

Mikä vain pitkäaikainen kuormitus, kun keho ja mieli eivät pääse välillä nollautumaan ja palautumaan vaikuttaa.

Sydämellinen Camilla High Frequency Foodilta taikoi mielettömiä herkkuja, raakakakkua sekä siemennäkkäriä punajuurihummuksella. Nämä veivät kielen mennessään!

MITÄ VOI TEHDÄ?

Moni ajattelee kunnon kännin nollaavan mukavasti. Se voi toimia. Hetkellisesti. Murheet eivät kuitenkään häviä, vaan voivat tuntua krapulassa ja sen jälkeen entistä raskaammilta. Alkoholi laittaa hormonitoiminnan mullin mallin ja huonontaa tällä tavoin myös supertärkeän unen laatua. Uni on kuitenkin se kaikista oleellisin palauttava tekijä. Emme pysyisi edes hengissä ilman unta.

Se mitä kännäämisen sijaan kannattaa tehdä, on pysähtyä ja tasata mielen kierroksia. Viime aikoina on puhuttu kiireestä. On havahduttu siihen, että se ikään kuin tekee meistä tärkeitä. Olemassa olollamme on merkitys, kun olemme kiireisiä ja päivät täyttyvät tehtävistä. Sitten kun olisi hetki aikaa relata, se ei onnistukaan, kun ajatukset tai vaikka syyllisyyden tunteet valtaavat mielen.

Ihminen tarvitsee pieniä palautumishetkiä joka päivä, myös kesken työpäivän. Siksi meillä on työpaikoillamme kahvitauotkin. Tai jos ei ole, on silti tärkeää etsiä sopiva ajankohta pienelle palautumishetkelle. Hakeudu esimerkiksi rauhalliseen paikkaan, ja tee hengitysharjoituksia. Jos varsinaisen harjoituksen tekeminen ei tunnu luontevalta, keskity vain kuuntelemaan ja tunnustelemaan miltä oma hengitys tuntuu ja kuulostaa. Jo se rauhoittaa hermostoa ja palauttaa. On tärkeää päästää työajatuksista hetkeksi irti. Tämä pätee murheisiinkin. Niitä ei ole kannattavaa kantaa harteillaan joka hetki. Se ei auta asian ratkaisussa.

Lue lisää hengityksen tärkeydestä tästä postauksesta.

Palautumishetkiä tarvitaan joka päivä, eikä ole kannattavaa kantaa murheita harteillaan koko ajan

Työtaukojen lisäksi on tärkeää miettiä omaa arkea. Tiedostaa minkälaisista palasista se koostuu ja kuinka kuormittunut on. Sitten voi lähteä miettimään, kuinka paljon oikeastaan on mahdollistanut omaan arkeen palauttavia, energiaa, iloa sekä onnea lisääviä tekijöitä. Vai onko lainkaan?  Voi ottaa tavoitteeksi keksiä jokaiseen päivään jonkin, miksipä ei useitakin tekijöitä jotka lisäävät omaa tyytyväisyyttä, ja mahdollistavat palautumisen.

Joskus on syytä tehdä suuria muutoksia. Minä esimerkiksi olen siistinyt ihmissuhteitani. En enää hengaa ihmisten kanssa, joiden seurassa olen tuntenut itseni jollain tapaa ahdistuneeksi, tai jotka käyttäytyvät itsekkäästi tai keskittyvät negatiivisuuteen. Jos kuitenkin joudun tilanteeseen, jossa vastapuoli on kovin kielteinen, en salli negativiisuuden tarttua. Lisäksi olen työstämässä suurta elämänmuutosta, koska työni esti palautumisen ja oli yksinkertaisesti liian kuormittava.

Jos huomaa valittavansa samoista asioista päivä toisensa jälkeen, kannattaa katsoa rehellisesti peiliin, ja miettiä voisiko asennemuutokselle olla paikkansa. Valittaminen ei auta. Itseasiassa, on tehty tutkimuksia että negatiivisuus tyhmentää. Kannattaa siis käyttää valittamiseen kuluva aika paremmin, ja oikeasti tehdä asioille jotain.

Muita hyväksi todettuja keinoja parantaa omaa palautumista on ulkoilu metsässä, jooga ja muu liikunta, meditointi ja mindfulness, nukkuminen, nauraminen, hyvä seura, yksin oleminen, lukeminen, hyvä ruoka, siis melkein mikä vain mikä tuottaa rennompaa fiilistä, iloa, onnea ja tyytyväisyyttä ja saa sinut päästämään ajatukset irti stressiä aiheuttavasta asiasta.

Minun tavoitteeni on, että jokainen perjantai olisi #palautumisperjentai. Instagramissa on jo hyvä gallerian alku tälle teemalle. Käy katsomassa, ja tägää oma kuvasi mukaan. Jaetaan palautumisteeman iloa ja tietoa muillekin!

 

Tsekkaa myös Saran ja Elisan postaukset #palautumisperjantaista, sekä Anna-lehden artikkeli, jossa Mippi kertoo kuinka mieli palautuu ja arjen onni lisääntyy.

You Might Also Like

 • Lady of The Mess syyskuu 30, 2017 at 01:09

  Kiitos vinkeistä! Vaikka stressinhallintaa, palautumista ja hiljentämistä olenkin vuosikaudet opetellut, tulee vielä hetkiä, jolloin unohdan kaiken oppimani. Taitaapa nytkin olla juuri sellainen hetki, kun flunssakierteessä olen vaan paahtanut töitä ja yrittänyt touhuta muutenkin liikaa.
  Upeita syyspäiviä sinulle ja onnea ”uuden elämän” alussa <3

  • Anna-Maria lokakuu 1, 2017 at 15:46

   Mulla on ihan sama tilanne. Jännä miten jotkut jutut vaan unohtuvat, ja sitten sitä hoksaa että ai niin, siksi tämä juttu meni näin, koska unohdin toimia niin ja näin. Onneksi siihenkin voi herätä taas sitten tiedostamaan asian laidan ja toimia sen mukaan. Ehkä me pikkuhiljaa opitaan nämä 🙂 Ja kiitos <3 Tsemppiä ja onnea tässä tarvitaankin <3 <3

 • Marjo-Riitta syyskuu 30, 2017 at 12:33

  Itsekin olen toipumassa vähitellen vuosikausien stressi- ja ahdistustilasta, joka lopulta muuttui fyysiseksi pahoinvoinniksi tuoden mukanaan sydämentykytykset, hyperventilaation, yölliset kohtaukset, joissa herään tukehtumisen tunteeseen. Fyysisiä oireita on edelleen hieman, mutta huomattavasti lievempinä kuin pahimpina vuosina. Nykyään osaan paremmin palautua ja osaan sitä myös vaalia.
  Olen kokemukseni myötä oppinut, miten tärkeää oma mielenterveys ja jaksaminen on. Enää en tingi siitä, enää en suorita (ainakaan samalla tavalla), olen oppinut nauttimaan elämän pienistä asioista – auringonpaisteesta, jalkojen alla kahisevista syksyn lehdistä, aamukahvista.

  • Anna-Maria lokakuu 1, 2017 at 15:53

   Oi, auringonpaiste, kahisevat lehdet ja aamukahvihetki ovatkin ihan niitä ihanimpia asioita 🙂 Niistä minäkin nautin. Ennen nautin kauniista korkokengistä ja ihmettelin mikä on, kun olo oli jotenkin, noh, väärä. Kyllä se niin vaan taitaa olla, että onnea tuovat jutut on ihan eri juttuja kuin mielihyvää tuova materia. Vaikka ympärillä olisi mitä kivaa tavaraa, jos olo on uupunut, ei mikään ole kovinkaan nautinnollista. Onneksi olet oppinut relaamaan, vaikkakin kantapään kautta. Näin se mullakin on mennyt, mutta pääasia on minusta se, että ottaa opikseen 🙂 Ihanaa ja kaunista syksyn jatkoa sulle! <3