Ajatuksia/Mielipide/Ajankohtaista, Hyvinvointi, Kehonhuolto, Lifestyle, Mieli

Palauttava uni – testasin unen optimointia 5 päivän ajan

syyskuu 6, 2017

Palauttava uni on tämän hetken megatrendi. Eikä ihme. Aika monella, minä mukaan lukien yöuni ei ole niin palauttavaa ja energiaa tuovaa kuin sen kannattaisi olla. Olemme väsyneitä ja suorituskykymme on laskenut. Palauttava uni on kuitenkin äärimmäisen tärkeä asia. Hyvä uni palauttaa sekä tasapainottaa hermostoa, ehkäisee stressiä ja vaikuttaa oleellisesti myös muistiin, vastustuskykyyn sekä hormonitoimintaan ja aineenvaihduntaan.

Hyvä uni palauttaa sekä tasapainottaa hermostoa, ehkäisee stressiä ja vaikuttaa oleellisesti myös muistiin, vastustuskykyyn sekä hormonitoimintaan ja aineenvaihduntaan.

Olen ollut herkkäuninen lapsesta saakka, ja reagoin stressiin unihäiriöiden kautta. Kävelen ja puhun unissani, en saa illalla unta tai heräilen. Viime aikoina on alkanut tuntua, että elän jonkun toisen elämää. Turhan hektistä ja epäsäännöllistä, multitaskaavaa, kun kaipaisin tietynlaisia rutiineja ja rauhaa. Niitä oikenalaisia, minulle sopivia elämyksiä ja kokemuksia. Palauttavaa unta.

Viime viikolla, iltakävelyllä ajatus unen ja palautumisen optimoinnista alkoi olla kypsä. Totesin miehelleni, että haluaisin olla aamuihminen. Haluaisin nukkua hyvin ja herätä aamulla virkeänä. Nykyisin, kiitos epäsäännöllisen elämän ja kolmivuorotyön, nukun huonosti, en palaudu ja revin itseni iltavuoroaamuina tai vapaapäivinä edes kohtuulliseen aikaan ylös, jotta nukahtaisin seuraavana yönä. Olen pääasiassa väsynyt. Nyt haluan muuttaa tätä asiaa siinä määrin, kuin se minulle tässä epäsäännöllisessä elämänvaiheessa on mahdollista.

JATKOSSA AION KIINNITTÄÄ HUOMIOTA AINAKIN SEURAAVIIN SEIKKOIHIN

En juo kahvia enää myöhään iltapäivällä.

Pyrin liikkumaan joka päivä ja rasittamaan kehoani.

Pyrin liikkumaan ilta-aikaan rauhallisesti, joko iltakävelyllä jotta raitis ilma rentouttaa, tai joogaamalla tai venyttelyllä.

Jätän kännykän vilkuilun ja sähkölaitteiden, kuten tv:n ja läppärin käytön satunnaiseksi käytöksi.

Rauhoitan ilta-ajan. Himmennen valoja, syön rauhallisesti, välttelen stressiä tai siirrän stressaavat ajatukset seuraavalle päivälle. Lueskelen, meditoin ja teen hengitysharjoituksia tai kuuntelen musiikkia.

Suljen koirat makuuhuoneen ulkopuolelle, jotta ne eivät liikehdinnällään ja ääntelyllään herätä ja häiritse.

Pyrin elämässäni mahdollisuuksien mukaan säännöllisyyteen, mutta en vaatimalla ja stressaamalla.

En nuku aamuisin liian pitkään. 

Testailen tehokeinoja kuten kylmää suihkua.

VIIDEN PÄIVÄN UNEN OPTIMOINTIHAASTE SUJUI NÄIN

PÄIVÄ 1.

Iltakävelyn jälkeen oli vuorossa rauhoittava joogaharjoitus kynttilänvalossa. Ilahduin kun mieskin oli kiinnostunut parantamaan unta ja palautumistaan. Tästä tuli yhteinen juttu! Lueskeltiin ennen nukkumaan käymistä. Klo 22 sammutetiin valot. Nukuin hyvin, ja heräsin itse ennen kellonsoittoa yhdeksän tunnin yöunien jälkeen. Olin ihan että wau! Näinkö helppoa tämä on?

PÄIVÄ 2.

Pääsin klo 20 töistä. Ajelin kotiin ja ihailin kaunista luontoa, taivaan ja kasvillisuuden värejä. Imin sen rauhoittavaa vaikutusta. Jani oli tehnyt illallisen. Kävin suihkussa, ja sitten me söimme olohuoneen matalan pöydän ääressä, tyynyjen päällä istuen. Taustalla soi rauhoittava musiikki ja kynttilänvalo loi rentoa tunnelmaa. Jälkkärksi nautimme rauhoittavaa teetä ja chiavanukasta.

Uni maistui hyvin, vaikka aamulla oli herätys heti viiden jälkeen. Heräsin seuraavaan aamuun kohtuullisen hyvin. No mutta, tämähän sujuu, ajattelin.

PÄIVÄ 3.

Kolmas päivä ei mennyt ihan putkeen. Huomasin juovani pientä kupillista kahvia vielä klo 17, mikä on liian myöhään. Varsinkin, kun olen kofeiiniherkkä. Illalla oli kuntosalitreenit. Tein innoissani turhan napakan harjoituksen. Lähdin salilta vähän klo 19 jälkeen. Rauhallinen, palautteleva iltakävely tuli tehtyä samalla kun kävelin vartin matkan kotiin. Sauna oli lämmin, mutta en päässyt sinne heti. Odottelin koiran palautusta kotiin näyttelyreissusta, ja siinä odotellessa kirjoitin blogin postauksen. Sähkölaite oli siis kovassa käytössä vielä illalla. Saunaan pääsin iltayhdeksän pintaan. Saunan jälkeen suihkuttelin reisiäni jääkylmällä vedellä, jotta mielihyvähormonit lähtisivät erittymään sekä palautuminen kuntosalitreenistä alkaisi, ja näin parantuisi samalla unenlaatukin. Söin iltapuuroa banaanilla ennen kymmentä, ja istuskelin vielä hetkisen aikaa meditoimassa ennen sänkyyn kömpimistä, jotta mieli olisi levollinen. Lopulta menin nukkumaan noin klo 23.

Seuraava aamu oli takkuinen. En päässyt ylös, kun kello soitti 7.30. Oli kyllä taas aika flunssainen olokin. Ehkä menin treenaamaan liian aikaisin, kun luulin selättäneeni lenssun jo.

PÄIVÄ 4.

Join viimeisen kahvikupillisen tarpeeksi ajoissa päivällä. Iltapäivällä kävin hetkellisesti kierroksilla, koska olin tehnyt päivän aikana niin paljon erilaisia asioita limittäin ja välillä samanaikaisestikin. Nautin kupillisen rentouttavaa teetä ja lähdin pitkälle metsäkävelylle. Illalla venyttelin ja nautin iltapalaksi smoothien ja kaura-lohileivän. Suihkussa käydessäni suihkuttelin reidet jääkylmällä vedellä. Uskaltauduin laskemaan vettä hiukan vatsankin tasolle. Ehkä huomenna taas pari senttiä ylemmäs? Fiilis kylmähoidon jälkeen on nimittäin aika kiva. Sitten join teetä ja lueskelin hetken. Heti kymmenen jälkeen vedin peiton korviin.

Nukuin hyvin, mutta aamulla, kun kello soi 5.20, päätä särki ja luomet painoivat. Heräsin taas kesken sikeimmäin unenvaiheen. Yök. Tämä tapahtuu melkein joka aamu kun menen aamuvuoroon. Voisikohan asiaa muuttaa heräämällä 20 minuuttia aiemmin? Jospa unisykli olisi sitten parempi. Tietenkin unenmäärän kannalta olisi mahtavaa, jos voisi herätä vähän myöhemmin, mutta sitten haaveilemani rauhallinen aamu joogineen ei ole mahdollinen. Testasin jokin aika sitten parin yön ajan appia, joka herättää unisyklin oikeassa kohdassa. Ei tuntunut mukavalta nukkua puhelimen kanssa samassa sängyssä. Pelkäsin, että se tippuu. Nukuin siksi huonosti.

PÄIVÄ 5.

Aamuvuoron jälkeen oli vuorossa ryhmätreenin ohjaus ulkona. Se oli kivaa, ja raitis ilma teki hyvää. Järkkäilen viikonlopulle tilaisuutta, jota ajatellen tein treenin jälkeen hankintoja isossa supermarketissa nälkäisenä. Siinä kierrokset tuntuivat hiukan nousevan, ja illalla tuli epähuomioissa vilkuiltua puhelintakin, vaikka ei pitäisi. Rauhallinen iltakävelykin muuttui rivakkatahtiseksi, kun ilma olikin viileä ja minä pukeutunut liian kevyesti.

Vähän yhdeksän jälkeen kävin suihkussa, ja viimeistelin kokemuksen jääkylmällä vedellä. Uskaltauduin nostamaan kylmyyttä jo vatsan ja selän korkeudelle. Huh. Inhottavaa, mutta suihkun jälkeen olo oli ihana. Oli mahtavaa loikata lämpimään peiton alle lueskelemaan ja rentoutumaan. Nukuin tosi hyvin, ja määrällisestikin reilu 9 tuntia, mutta siitä huolimatta olo oli väsynyt aamulla.

JOHTOPÄÄTÖS

Mielenkiintoinen viiden päivän palauttava uni -kokeilujakso tulee jatkumaan, koska tunnen itseni päiväaikaan jonkin verran virkeämmäksi ja toimintakykyisemmäksi kuin ennen, ja mikä tärkeintä, vähemmän stressaantuneeksi. Vielä kun saisin aamut alkamaan niin, että silmien avaaminen ei satu sieluun. Toisaalta, kolmenkymmenen vuoden univelan kuittaaminen ei taida onnistua viikossa?

Jatkossa pyrin jättämään postauksessa mainitut keinot käyttöön, ja ryhdyn harkitsemaan myös sähkölaitteiden poistamista makuuhuoneesta. Ehkäpä myös pimennysverhot ensikesäksi olisi hyvä idea?

You Might Also Like

  • Minnea/Minnean muruja syyskuu 6, 2017 at 21:38

    Tosi mielenkiintoinen postaus! Itse olen myös uniongelmainen, joten täytyykin perehtyä asiaan tarkemmin! Kiitti vinkeistä!

    • Anna-Maria syyskuu 10, 2017 at 10:10

      Moikka! Kiva jos sait tästä jotain vinkkiä omaan arkeen. Mä nukuin viime yönä piiiitkästä aikaa erittäin hyvin, ja vitsit mikä ero olotilassa. <3 Tsemppiä sun unen paranteluun. Se onnistuu kyllä 🙂