Hyvinvointi, Ravinto

Mausteinen rasvakahvi maistuu pehmeältä ja virkistää tasaisesti

syyskuu 3, 2017

Minulla on tavoite. Haluan muuntautua pikkuhiljaa iltaihmisestä aamuihmiseksi. Teen sen askel kerrallaan. Yksi tärkeimmistä muutoksista on, että pyrin tekemään aamuista mahdollisimman mukavia ja houkuttelevia. Aamujooga on ihan must, mutta on toinenkin houkutin. Nimittäin rasvakahvi. Rakastan sen pehmeää makua, mutta pidän myös sen mukanaan tuomasta virkeyden tunteesta.

Rasvan lisääminen kahviin ei ole uusinta uutta, vaan itseasiassa vanha tapa joka juontaa juurensa muinaisilta vuoristokansoilta. Tapa on säilynyt näihin päiviin saakka, ja kulkeutunut myös tänne koti-Suomeen. Nykyisin jo ainakin valmentaja Tomi Kokko, ravintovalmentaja Sami Sundvik sekä hyvinvointiguru Karita Tykkä puhuvat rasvakahvin puolesta.

Syksyn tullessa kahviin on taas ihanaa sujauttaa mukaan myös mausteita. Moni mauste käy kahvin kanssa, mutta yksi resepti on vakiintunut omaan käyttöön. Se hellii makuhermoja, tasaa verensokeria, buustaa vastustuskykyä, pitää virkeänä sekä täyttää vatsaa.

Rasvakahvi kannattaa tehdä blenderissä, mutta koska minun tehosekoittimeni on muovinen, se ei sovi tähän käyttötarkoitukseen. Siksi keitän kahvini toistaiseksi perinteisessä kahvipannussa. Sirottelen pannun pohjalle muutaman kaakaovoihippusen sekä hiukan kookosöljy tai gheetä. Kun kahvi on tippunut, sekoitan vispilällä rasvat ja mausteet hyvin sekaisin ennen nauttimista.

Seuraavat mausteet laitan joko suodatinpussiin kahvin kanssa, tai sitten pannun pohjalle ja siivilöin kahvin kaatovaiheessa.

1. Ceylonkaneli. Tämä ihana ja lämmittävä mauste tasaa verensokeriarvoja.

2. Pakuri pursuaa antioksidantteja.

3. Kurkuma ehkäisee tulehdusta ja flunssaa.

4. Kurkuman vaikutukset saa käyttöön kun ottaa samalla hiukan mustapippuria. Lisäksi mustapippurin piperiini parantaa ravintoaineiden imeytymistä.

5. Kookosöljy tai ghee hidastaa kofeiinin imeytymistä, sekä taittaa sen makua pehmeämmäksi.

6. Kaakaovoi maistuu todella hyvältä kahvin kanssa. Kaakaovoi sisältää rutkasti mm. antioksidantteja, mutta harmillisesti moni kaakaovoin hyvää tekevä asia tuhoutuu melkein kokonaan kuumennettaessa. Haluan silti uskoa että tryptofaani ei tuhoudu kokonaan, ei kai kaikki se mielihyvä voi pelkkää plasebovaikutustakaan olla.

You Might Also Like

 • Tiina A syyskuu 3, 2017 at 23:13

  Tätähän pitää kokeilla! En ole kahvin ystävä, mutta jotenkin tuntuu että tämä juoma voisi maistua mullekin.

  • Anna-Maria syyskuu 4, 2017 at 09:15

   Testaa ihmeessä. Makuja on monia, mutta minun makunystyröilleni tämä sopii 🙂

 • Mikko syyskuu 4, 2017 at 06:27

  Rasvakahvi on epäterveellistä, sillä se sisältää huonoja rasvoja ja lisäävät pidempiaikaisella käytöllä kolesterolia. Se, että joku Tomi Kokko ja muut viikon mittaisen pt-verkkokurssin käyneet väittävät muuta ei tee siitä terveellistä.

  • Anna-Maria syyskuu 4, 2017 at 09:19

   Tämä on vanhanaikainen ajatus. Kun rasvoja alettiin vääristyneiden tutkimusten pohjalta vältellä, ihmisten terveys ei parantunut, vaan huononi. Ihminen tarvitsee rasvaa, samoin kolesterolia. Kun viittasin Tomiin, Samiin ja Karitaan, tarkoitukseni oli antaa lukijalle linkkien muodossa mahdollisuus myös lukea muiden kokemuksia asiasta, ja antaa vinkkiä miten rasvakahvia voi tehdä.