Hyvinvointi, Lihaskunto, Treeni

Sattuu kesken treenin. Tavoiteltava tuntuma vai vahingollinen kipu?

heinäkuu 23, 2017

Taljassa tehtyjen kyykkyjen jälkeen jatkoin superina vielä kehonpainokyykkyihin. Olin kuntosalilla treenaamassa jalkoja.

– Viimeiset joustolla, mietin siinä puuskuttaessani.

Kun jalat eivät enään suoristuneet, lysähdin istumaan kuntosalin lattialle.

– Sulla on ihan älytön kipukynnys. Mä olisin lopettanut aikoja sitten, kommentoi sivusta seurannut nainen.

Useimmat treenaajat ovat törmänneet sanontaan no pain, no gain. Eli vapaasti suomennettuna, ei kipua, ei hyötyä.

Kipua on kuitenkin erilaista. On normaalia lihasrasitusta ja pumppia, eli sellaista kun tietää, että liike vaikuttaa siellä missä pitäisikin. Ja sitten on kipua, joka kertoo että on jarrutettava ja mietittävä mistä on kyse.

Mistä sitten voi tietää milloin treenaa oikein, ja milloin vääntää vain, koska iso ego vaatii?

Tärkeintä on opetella ensimmäisenä oikeat liikeradat, ja hahmottaa lihastensa toimintaa.

Otetaan esimerkiksi ranskalainen punnerrus, eli ojentajille tarkoitettu liike.

Tämä harjoitus voi aiheuttaa erilaista kipua. Tavoiteltavaa ja vahingollista. Kun liike on opeteltu oikein ja kohdelihaksen hermotukset ovat löytyneet, pystyt tuntemaan treenisarjan edetessä kuinka ojentajalihakseen kertyy verta ja se väsyy.

Tämä tunne on se, jota tavoitellaan. Lihakseen tulee mikrovaurioita, ja kun kroppa korjaa ne, lihas kasvaa.

Jos hermotukset eivät ole kunnossa, tai suoritukseen ei keskity huolellisesti, treeni voi mennä harakoille. Kyynärpäissä saattaa tuntua vääränlaista, mahdollisesti vihlovaa, tuikkivaa tai väännöstä johtuvaa kipua.

Tärkeää on aloittaa pienillä painoilla ja opetella liike, sekä lihaksen aktivointi ennen kuin tartutaan isompaan kuormaan. Oikea suoritustekniikka on painoa tärkeämpää.

Moni lopettaa harjoituksen, kun lihaksessa alkaa tuntua epämukavalta, polttavalta. Sellaiselta, kuin minulla tuntui jaloissani jutun alussa kyykkytreeniäni kuvaillessani. Tämä on kuitenkin sitä hyvää kipua. Ja tähän se aiemmin mainittu sanontakin liittyy.

Kun aloittelija pysyttelee mukavuusalueella, kehitystä voi tapahtua tiettyyn pisteeseen saakka. Kun edistyneempi pysyttelee mukavuusalueella, kehitys pysähtyy.

Harjoitusten jälkeisenä päivänä on tavallista kokea kipua treenatuissa lihaksissa. Tämä on täysin normaalia, mutta – koska poikkeus vahvistaa säännön – ei aina tavoiteltavaa.

Pieni lihasarkuus on ihan ok, mutta kropalle ei ole hyväksi olla jokaisen treenin jälkeen ”hakattu”.

Kovaa ja aktiivisesti treenaavien olisi tärkeää jaotella harjoituksensa vähemmän ja enemmän rasittaviin. Muuten ylikunto, eli elimistön liiallinen rasitustila vaanii nurkan takana.

Yhteenvetona:

– Opettele aina liike ja liikeradat huolellisesti.

– Opettele aktivoimaan kohdelihasta. Esimerkiksi pakaran aktivointiin hyvä harjoitus on pakaroiden jännittäminen.

– Opettele tunnistamaan oikeanlainen tunne lihaksessa. Älä lopeta liikettä heti, kun tunnet polttelua. Opit kyllä sietämään sitä.

– Älä koskaan jatka liikettä – edes sitä yhtä toistoa vain – mikäli nivelessä tuntuu kipua, tai tunnet jonkinlaista muuta kipeää tekevää kuin treenattavan lihaksen normaalia, mutta epämukavaa polttelua.

– Mikäli olet edistyneempi treenaaja, jaottele harjoituksesi esimerkiksi kevyisiin, keskiraskaisiin ja raskaisiin viikkoihin. Kevyillä viikoilla ei tarvitse tehdä yksittäistä harjoitusta, kuten vaikka hauiskääntösarjaa ns. loppuun saakka. Tarkoitus on palautella ja treenata liikeratoja ja tekniikkaa.

Ei muuta kuin tehokkaita, mutta turvallisia treenejä!

 

Tämä juttu on julkaistu aikaisemmin 4.10.2016 toisessa blogissani.

You Might Also Like