Hyvinvointi, Mieli, Treeni

Etkö ehdi liikkua? Se on asenteesta kiinni.

heinäkuu 15, 2017

Ei siitä ole kauankaan, kun törmäsin Facebookissa keskusteluun, jossa toinen osapuoli ilmoitti kai vähän loukkaantuneenakin toiselle – sille aktiivisemmalle, joka somessa intoili liikunnan tuomaa hyvänolon fiilistä – että kaikki eivät ehdi liikkua. Hän ei ehdi liikkua.

Elän itse juuri nyt kiireistä ajanjaksoa – tässä yhtenäkin päivänä ehdin tehdä kolmea eri työtä saman päivän aikana – joten voisin hyvin helposti piiloutua kiireen taakse. Käyttää sitä tekosyynä, miksi en voi pitää itsestäni huolta.

Ehkä aikaisemmin olisin voinut niin tehdäkin. Nykyisin ymmärrän, että on asennekysymys ehtiikö liikkua vai ei. On asenteesta kiinni, pitääkö liikuntaa tärkeänä. Koska liikunta on se tekijä, jonka avulla pysyn kunnossa ja terveenä, tein tuonakin kiireisenä päivänä lyhyen aamujoogan ennen töihin menoa, ja illalla napakan, lyhyen koko kropan HIIT-treenin kotona. Lisäksi kävelin useamman kerran 7 kerrosväliä rappusia.

Terveyskirjaston mukaan liikunta voi olla täsmäase, jolla ehkäistään tai hoidetaan tiettyä oiretta tai sairautta, mutta ennen kaikkea se on yleislääke, jolla oikein annosteltuna voidaan vaikuttaa edullisesti lähes kaikkiin elimistön toimintoihin.

Tämä tieto mielessäni luin otsa huolesta kurtistuneena Vauva.fi ja Kaksplus.fi keskusteluita, joissa lueteltiin syitä miksi ei ehditä liikkua. Aika moni kippasi syyn lastensa harteille.

Puusavotta on tiukkaa treeniä. Puiden pilkkomisen lisäksi pöllejä voi nostella tai vaikka heitellä paikasta toiseen kuntoilumielessä

– En ehdi (liikkua). Arki kotiäitinä oli kaikkea muuta kuin itsensä kunnossa pitämistä (toki paljon ulkoilua, mutta ei sitä varsinaista liikuntaa) ja nyt olen juuri siirtynyt työelämään eikä taatusti jää ainakaan enempää aikaa omille liikuntaharrastuksille, kertoi nimimerkki Webmama Kaksplussan verkkokeskustelussa.

Joku kommentoi haluavansa pyhittää vähän vapaa-ajan lapsilleen, ja erään aika menee lasten harrastuksiin kuljetuksiin. Yksi pohdiskeli, että ei ole fiksua treenata, jos ei nuku.

On totta, että vähillä unilla sinnittelevän ei kannata liikkua kovatehoisesti, mutta liikunnan välttelyyn ei ole tarvetta. Vähän nukkuvan olisi tärkeää ymmärtää liikunnan terveysvaikutukset, sekä se, että kehoa voi ja pitää liikuttaa lempeästi. Kroppa kaipaa liikettä, vaikka unet olisikin olleet vähissä. Esimerkiksi leppoisa jooga toimii tällaisessa tilanteessa paremmin kuin hyvin. Viiden minuutin jooga on parempi kuin ei joogaa ollenkaan.

Entä sitten vanhempi, jonka aika kuluu lasten harrastuksissa? Hänelle haluaisin sanoa, että jäähallilla tai kentän kupeessakin voi liikkua, tai käydä vaikka lenkillä sillä aikaa, kun lapsi harrastaa.

Koiran kanssa kävely on parasta peruskuntotreeniä

Ehkä kaikista eniten huolestuin vanhemmista, jotka ilmoittivat haluavansa antaa aikaa lapsille, eivätkä siksi liiku. Lasten kanssa voi ja ehdottomasti kannattaa liikkua. Lapset oppivat aktiivisen elämäntyylin, jos he tottuvat siihen jo pieninä, oman vanhemman esimerkin kautta. Ja kun lapsille näyttää mallia, hyödyn saavat kaikki. Samalla kun liikunnasta tulee lapselle elämäntapa, ja hänen keskittymis- ja oppimiskykynsä sekä muistinsa paranevat, saa vanhempikin nauttia liikunnan terveysvaikutuksista, kuten vahvemmasta kropasta ja hyvästä peruskunnosta. Kannattaa muistaa, että asenteetkin periytyvät. Niin myönteiset kuin kielteisetkin.

Aina jossain välissä ehtii tehdä pari kyykkyä, burpeetä, etuheilautusta kahvakuulalla, jalan ojennusta istuma-asennossa, takapotkuja, ilmanyrkkeilyä tai ylävartaloliikkeitä käsipainoilla. Sitä paitsi, arkiliikunta ja ne pienet valinnat arjessa ovat kaiken pohja ja perusta.

Saunavesien kanto käy kokovartaloharjoituksesta

Jos et ehdi käymään kuntosalilla tai ryhmäliikuntatunneilla, vaihda hissi portaisiin. Kävele tai pyöräile mahdollisuuksien mukaan välimatkat. Nouse välillä seisomaan ja tee muutaman kyykky ja punnerrus. Leiki lasten kanssa hippaa, hypi trampoliinilla tai nostele vauvaa. Imuroi, pese lattiat tai mattoja, leikkaa nurmikkoa, touhua puutarhassa multasäkkejä tai pihakiviä kanniskellen, tai hakkaa halkoja.

Jos et ole ollut liikunnallinen, olet saattanut antaa itsellesi leiman, jota kanniskelet aivan turhaan mukanasi. Saatat toistella, että et ole koskaan pitänyt liikunnasta, ja jo ala-asteella liikunta oli ikävin aine. Unohda mennyt, luovu leimastasi ja päätä tänään toisin. Olet juuri sitä mitä ajattelet juuri nyt. Ajattele siis, että tänään olet aktiivinen ihminen, ja nautit siitä, että sinulla on liikkuva keho.

 

Hyvinvointivalmentaja Nana Heikkilä kirjoitti juuri kivan postauksen lomalla treenaamisesta. Suosittelen!

You Might Also Like