Lifestyle, Matkailu, Ravintolat ja kahvilat, Suomi

Romanttinen Hanko on helppo ottaa haltuun

heinäkuu 12, 2017

Istuin eilen Maarianhaminalaisen kahvilan ikkunapöydässä. Ihan siinä soman, vaaleanpunaisen pelargonin kyljessä (kyllä, otin kuvan Instagramiin. Tietenkin) oli hyvä maistella raakamokkapalaa, ja hörpätä päälle kuumaa kahvia ruusuilla kuvioidusta mukista. Nyt olen jo noin 660 kilometrin päässä sieltä. Saaristomaisema on vaihtunut järvimaisemaksi, ja hotellimajoitus mökki-idylliin. Olen kunnostautunut kotimaan matkailussa.

Ennen kuin saan Ahvenanmaan matkan kokemukset purettua tekstin muotoon, vinkkaan sinulle yhdestä mieleenpainuvimmasta kotimaan reissukohteesta. Se on Hanko. Siellä kauniissa ympäristössä, muutama  vuosi sitten, oli helppo heittäytyä vapaalle. Sellaiselle romanttiselle kahden hengen seikkailulle. Istuimme mieheni kanssa lämpöä hohkaavalla kalliolla, ja nukuimme vanhassa runollisessa huvilassa. Oli kesäinen merituuli ja suloiset suudelmat.

Koska saavuimme pikkuiseen kylpyläkaupunkiin parahiksi lounasaikaan, pääsimme testaamaan klassisen Hanko Sushin tarjonnan. Oli hyvää. Sitten me kuljeskelimme käsi kädessä ja katselimme. Ihailimme vanhoja huviloita, pastellin sävyisiä taloja ja hurmaavia kukkaistutuksia, sekä sammaloituneita portaita. Fiilisteltiin mennyttä aikaa, kun kaikki kävivät Hangossa.

Merenranta on aivan kylpyläpuiston kyljessä kiinni. Rannalla on valkoinen koppi, tuo legendaarinen vaatteidenvaihtohuone, joka symboloi Hankoa. Koppeja tuntui olevan jokaisella rannalla. Hyvä niin. Näyttivät hauskoilta. Hangossa on myös vesikaruselli, jonka pyörteissä ilakoivia lapsia seurasimme hetken. Joimme päiväkahvit Neljän tuulen tuvan tuulisella terassilla, ja pasta carbonara maistui illalliseksi itäsataman Makaronitehtaalla. Ehdimme me testata Itäsataman makasiineissa sijaitsevan Classic Pizzankin. Classic Pizza on muuten Suomen ainoa Laatudiplomilla varustettu pizzaketju.

Entä se majoitus? Se oli juuri sellainen romanttinen ja jännittävä mistä haaveilin jo ennen reissua. Pensionaatti Tellinna on rautatieinsinööri Kronqvistin vuonna 1880 rakennuttama yksityishuvila. Rakennus on mitä kaunein, mutta ainakin tuolloin vaikutti siltä, että se on pikkuhiljaa rapistumassa.

Janin ottaessa pienet nokkaunet, istuin avoimen ikkunan ääressä nitisevällä rottinkituolilla ja katselin. Ihalilin merta, joka välkkyi ja kimmelsi edessäni. Katselin romanttisia valkoisia pitsiverhoja, jotka heiluivat suloisesti tuulessa. Katselin seiniä peittäviä kukkatapetteja, jotka aika oli saanut hiukan kupruuntumaan. Hengitin kesäistä meri-ilmaa, ja nautin olostani. Sitten kapusin mieheni viereen, ja otin pienet unet minäkin.

Hanko on ihana, ja kävellenkin melko helppo ottaa haltuun. Varsinkin jos on varautunut hyvillä kengillä.

You Might Also Like

 • -Jani- heinäkuu 12, 2017 at 21:48

  Oli kyllä huippu reissu! Kiitos siitä Ansku!
  Kesäinen Hanko oli käymisen arvoinen. Eristysmaininta Tellinnalle.

  • Anna-Maria heinäkuu 12, 2017 at 21:51

   <3

 • Mira Haahti heinäkuu 15, 2017 at 09:35

  Anna-Maria, rouva Tellina kumartaa, kiittää käynnistäsi<3