Ajatuksia/Mielipide/Ajankohtaista, Hyvinvointi, Mieli, Treeni

24 syytä liikkua

heinäkuu 5, 2017

Kun olo on nuutunut, olisi ihana heittäytyä sohvalle mussuttamaan sokeriherkkuja, mutta kun on toistojen kautta oppinut, että liikuntaa seuraa hyvä fiilis, tekee sittenkin mieli panostaa omaan hyvinvointiin. Ja jos hyvä fiilis ei automaationa liikunnan jälkimainingeissa vielä tule, kannattaa keskittyä faktoihin. Niihin liikunnan hyviin vaikutuksiin. Usein tieto voi auttaa nostattamaan motivaatiota. Lue tästä 24 syytä liikkua. Ja sitten menoksi!

Kun liikut yhdessä ystävien kanssa tai liityt liikuntaryhmään tai porukkaan, saat samalla sosiaalisen hyödynkin

LIIKUNNALLA ON VALTAVASTI HYVIÄ VAIKUTUKSIA. LIIKUNTA NIMITTÄIN: 

Tehostaa elimistön immuunijärjestelmää ja estää flunssaa

Parantaa mielialaa, vähentää ahdistusta ja ehkäisee masennusta

Helpottaa nukahtamista

Parantaa unen laatua

Vähentää väsymystä päiväaikaan

Auttaa stressinhallinnassa

Parantaa heikentynyttä sokeriaineenvaihduntaa ja insuliiniherkkyyttä

Voi estää sokeriöverit, kun liikunnan jälkeen ei enää tee mieli herkkuja

Ehkäisee kakkostyypin diabetesta

Vahvistaa luustoa

Vahvistaa lihaksia

Helpottaa stressinhallintaa

Alentaa kohonnutta verenpainetta

Parantaa kolesteroliarvoja

On avuksi painonhallinnassa

Huolehtii hormonitasoista, esimerkiksi naishormonien suhteesta, ja nostamalla miesten testosteronitasoja, jotka ovat miesten terveydelle hyvin tärkeässä osassa. 

Ehkäisee sydän- ja verisuonisairauksia

Ehkäisee ja hoitaa tuki- ja liikuntaelinsairauksia

Parantaa tasapainoa ja vähentää kaatumisia

Edistää toimintakykyä

Vähentää muistisairauksien riskiä

Voi vahvistaa sosiaalisia suhteita tai mahdollistaa niitä

Hyvä kestävyys- eli aerobinen kunto suojaa ennenaikaiselta kuolemalta

Joillekin ulkonäölliset seikat merkitsevät eniten (hoikka kroppa, hyvä ryhti, vahvat rintalihakset, sileämpi takareiden iho, litteä vatsa, napakat käsivarret, pyöreät pakarat, kiinteämmät kasvot…), ja sekin on ok, jos se saa liikkumaan kerta kerralla itseään enemmän rakastaen ja kunnioittaen. 

Liikuntaa ei tarvitse suorittaa tuntia joka päivä, jos ei tunnu hyvältä tai on kiireinen. Arkiliikunta ja ne pienet valinnat arjessa ovat nimittäin kaiken pohja ja perusta.

Siis se, että vaihtaa hissin portaisiin ja kävelee tai pyöräilee mahdollisuuksien mukaan välimatkat. Nousee välillä seisomaan ja tekee muutaman kyykyn ja punnerruksen. Leikkii lasten kanssa hippaa tai hyppii trampoliinilla, tai vaikka nostelee vauvaa. Imuroi, leikkaa nurmikkoa, touhuaa puutarhassa multasäkkejä kanniskellen tai hakkaa halkoja. Näihin askareihin voi ottaa sykemittarin halutessaan mukaan, ja katsoa saisiko sykettä kohoamaan.

ARKIAKTIIVISUUTTA JA TARPEEKSI KUORMITTAVAA LIIKUNTAA = PARAS HYÖTY KEHOLLESI

Kun liikuntaan alkaa pikkuhiljaa asennoitua niin, että se on itsestä huolehtimista ja hoksaa kuinka hyvä olo siitä tulee, sitä tekee mieli saada lisää. Sitten voikin miettiä hankkisiko kahvakuulan ja jumppakuminauhan kotiin, alkaisiko käydä punttisalilla tai astangajoogassa vai onko metsälenkit yhdistettyä kehonpainojumppaan sittenkin se omin juttu.

Keho tykkää, kun liikuntatottumukset ovat tasapainossa. Se tarvitsee hengästyttävää aerobista sekä kuormittavaa painoharjoittelua toimiakseen niin, että saat aiemmin mainitut hyödyt. Ei ole väliä miten treenaat lihaksiasi, nostelemalla multasäkkejä vai rautaa, kunhan kuormitat niitä. Eikä ole väliä hengästytkö ruohoa leikatessa vai ylämäkikävelyllä, solusi saavat saman hyödyn.

Ihminen kuitenkin on loppujenlopuksi luotu liikkumaan. Arvostetaan siis itseämme ja kehoamme, ja autetaan sitä toimimaan niin kuin se on suunnteltu. Suorittamatta, pakottamatta, rakkaudella. Meillä on monta syytä liikkua.

Liikunta on yksi tehokkaimmista (ja miellyttävimmistä) keinoista edistää terveyttä ja ylläpitää toimintakykyä. Se voi olla täsmäase, jolla ehkäistään tai hoidetaan tiettyä oiretta tai sairautta, mutta ennen kaikkea se on yleislääke, jolla oikein annosteltuna voidaan vaikuttaa edullisesti lähes kaikkiin elimistön toimintoihin”. – Terveyskirjasto.fi.

 

Lue myös palautumisen tärkeydestä:

PALAUTUMINEN – NÄIHIN TEKIJÖIHIN KANNATTAA KIINNITTÄÄ HUOMIOTA

HENKINEN PALAUTUMINEN – KÄRSITKÖ SINÄ KROONISESTA STRESSISTÄ?

You Might Also Like