Hyvinvointi, Jooga, Kehonhuolto, Lifestyle, Mieli, Ravinto, Treeni

9 hyvinvointirutiinia

kesäkuu 30, 2017

Olen parantanut elämäntapojani vuosien ajan, askel kerrallaan.  Pikkuhiljaa hyväksi havaitut asiat ovat jääneet niin tiukasti arkeen käyttöön, että niitä voisi kutsua hyvinvointirutiineiksi. Valtava osa kaikista tekemistämme asioista saavat alkunsa siitä, että olemme tottuneet tekemään niin. Ne ovat rutiineja.

Koska aivomme kuitenkin ovat muovautuvaa sorttia, voimme muokata rutiinejamme siihen suuntaan johon haluamme, kunhan vain toistamme asioita aina uudelleen ja uudelleen. Millaisia rutiineja sinulla on? Lisäävätkö ne hyvinvointiasi?

Jooga/liikkuvuusharjoitukset: Aloitan aamuni herättelemällä kroppani lempeällä joogalla tai venyttelyllä, ja usein teen lyhyitä tai pitkiä harjoituksia pitkin päivää. Olen huomannut liikkuvuusharjoitusten ja varsinkin joogan lisäävään hyvinvointiani hurjan paljon. Selkäkivut ovat helpottaneet suurimmaksi osaksi, ja liikkuvuuteni on paranutunut niin, että esimerkiksi kyykkytekniikka on hyvä.

Liikun jollain tapaa joka päivä: Kiireisinä päivinä keskityn hyötyliikuntaan – josta muuten koostuu kaiken liikunnan perusta – mutta yritän tehdä kuitenkin edes viiden minuutin hengästyttävän harjoituksen. Se tekee sydämelle ja koko keholle äärimmäisen hyvää, mielestä puhumattakaan. Liikunnalla on tutkitusti valtavan suuria terveysvaikutuksia. Ihminen on luotu liikkumaan.

Veden juonti: Täytän vesipullon aamuisin, ja työmatkan aikana juon pullon tyhjäksi. Päivän mittaan yritän juoda tasaisesti, mutta vähintäänkin automatkoilla kulautan puolen litran vesipullon tyhjäksi. Suuri osa ihmisestä on vettä, ja liian vähäinen nesteen saanti johtaa monenlaisiin ongelmiin. Ja hei, yksi loistava tapa ehkäistä flunssaa, on juoda tarpeeksi usein. Jos virukset pääsevät muhimaan nielussa pitkään, varsinkin jos kurkku tuntuu kuivalta, pöpöt saavat herkästi yliotteen ja lenssu voi yllättää väärään aikaan.

Tummanvihreitä kasviksia tuoreena joka päivä: Pidän huolen siitä, että syön tummanvihreitä kasviksia joka päivä mm. folaatinsaannin vuoksi. Tummanvihreissä kasviksissa on hurja määrä hyvinvointia ja terveyttä edistäviä tekijöitä, mutta esimerkiksi folaatti vaikuttaa monien elinten normaaliin toimintaan. Ihminen tarvitsee folaattia joka päivä, mutta keho ei pysty valmistamaan sitä itse. Joissain maissa elintarvikkeita rikastetaan folaatilla.

Syön rasvoja joka päivä: Rasvat on äärimmäisen tärkeä osa hyvinvointiani, ja toki myös kaikkien muidenkin. Kehomme solut tarvitsevat rasvaa, samoin hormonitoimintamme.

Kiinnitän huomiota uneen joka päivä: Elämäntapani näkyvät unessa ensimmäisenä, ja jos uni häiriintyy, se vaikuttaa hyvinvointiinkin radikaalisti. Siksi pyrin tietoisesti parantamaan unenlaatua eri tavoin, mahdollisimman hyvillä elämäntavoilla.

Hengitän tietoisesti: Tietoinen hengitys kuuluu jokapäiväiseen elämääni nykyään kiinteästi. Kun stressi pyrkii niskan päälle, hengitys muuttuu pinnalliseksi ja nopeaksi. Kun hengitän tietoisesti syviä sisään- ja uloshengityksiä, verenpaineeni, sykkeeni sekä stressitasoni laskevat, ja ahdistava olo helpottuu. Teen hengitysharjoituksia muulloinkin, kuin vain stressitilanteissa.

Positiivinen ajattelu / Meditointi / Lempeys: Tulen itseni kanssa paremmin toimeen ja voin paremmin, kun pyrin ajattelemaan mahdollisuuksien mukaan positiivisesti, ja kohtelen itseäni lempeästi, en vaatimalla aina vain enemmän ja enemmän. Tällä tavalla saan itsestäni enemmän irtikin! Joskus meditoin keskittymällä vain hyviin, lempeisiin ajatuksiin, ja joskus ne tulevat kuin itsestään mieltä tyhjentävän meditoinnin mukana.

Ravintolisät: Käytän arjessani vuodenaikojen, ravitsemus- tai stressitasojen mukaan vaihdellen erilaisia ravintolisiä. B12-vitamiini, rauta, magnesium ja omega-3 ovat päivittäisessä käytössä ympäri vuoden.

You Might Also Like