Hapenkuljetuselimistö/aerobinen, Hyvinvointi, Kehonhuolto, Treeni

Opettele hengittämään oikein – Lue 6 syytä miksi

kesäkuu 15, 2017

Tapaan varsinkin hoitajan työssäni, mutta myös personal trainerina ihmisiä, jotka ovat unohtaneet kuinka hengitetään oikein. Oikeanlaisella hengityksellä olisi runsain mitoin hyötyjä, joten suosittelen lämpimästi kiinnittämään siihen huomiota. Nyt vaihdetaan pinnallinen hengitys syviin palleahengityksiin niin, että vatsa pömpistyy!

1.Treeni tuntuu miellyttävämmältä ja saat tehoja irti kun muistat hengittää 

Liikuntaan saa aivan uudenlaista ulottuvuutta oikeanlaisella hengityksellä, koska jokainen solummekin tarvitsee happea. Kun vedämme ilmaa oikealla tavalla keuhkoihimme, happi päätyy keuhkojen kaikkiin osiin sekä lihaksiin ja muille elimille. Riittävä hapen määrä lihaksissa parantaa harjoituksen tehoa. Ja jos mietit mikä on para tapa treenata hengityselimistöä, niin se on tietenkin hengästyttävä liikunta. Kaupanpäällisiksi saat liikkuvamman rintakehän ja parantuneen ryhdin.

2. Syvä sisäänhengitys ja pitkä uloshengitys rentouttaa – tästä on hyötyä venytellessä

Jos lihaksiaan venytellessä oikein pinnistelee ja pidättelee hengitystään, lihaksetkin jännittyvät. Jännittynyttä lihasta on vaikea venyttää, eikä se ole tehokastakaan. Älä siis pidättele hengitystä kun venyttelet, vaan pyri hengittämään virtaavasti, rauhallisesti ja tasaisesti. Jos hengitys muuttuu pinnalliseksi tai kiihtyneeksi, tunnet kipua venytellessäsi tai pidätät hengitystä, tiedät että on aika vähän höllätä.

3. Oikeanlainen hengitys laskee verenpainetta, sykettä sekä stressitasoja

Sydänliitto sen tietää: Pinnallinen ja nopea hengitys on epäedullista, koska se voi nostaa sydämen lyöntitiheyttä, altistaa rytmihäiriöille ja kohottaa verenpainettaTietoinen, syvä ja hidas hengitys parantaa tahdosta riippumattoman hermoston tasapainoa sydämelle otolliseen suuntaan. Katso Sydänliiton Tietoisen hengityksen mindfulness-harjoitus tästä linkistä.

On tärkeää keskittyä hengitykseen, jotta keho rauhoittuu ja pääsee palautumaan. Kovin kuormitettu hermosto voi altistaa sydän- ja verisuonisairauksille. Salaisuus on rauhallisessa palleahengityksessä, joka aktivoi  vagus- eli kiertäjähermoa. Se huolehtii sydämensykkeen rauhoittumisesta, ja monista muista kehon toiminnoista.

4. Paniikki ja ahdistus helpottaa

Jos paniikki yrittää päästä niskan päälle ja hyperventilaatio-oireet odottavat nurkan takana, monet hengittävät huomaamattaan nopeasti ja pinnallisesti. Silloin tulee käyttäneeksi vain keuhkojen yläosaa. Kun huomion vie rauhalliseen, syvään sisään- ja uloshengitykseen, saa aktivoitua aiemminkin mainitun kiertäjähermon toimintaa, ja tilanne helpottaa.

5. Hengitys auttaa kipuihinkin

Moni tietää tunteen: Kun sattuu, on helppo pidätellä hengitystä, tai tulee hengittäneeksi liian pinnallisesti ja kehon lihakset jännittyneinä. Tämä ei ainakaan auta kiputilanteessa. Jos kipu on kroonista, hengitys voi jäädä epätasapainoiseksi. Taas kiertäjähermo astuu kuvioihin. Rauhallinen palleahengitys vaikuttaa hermostoon ja kiputuntemuksiin suotuisasti.

6. Oikeanlainen hengittäminen on taloudellista

Mikäli hengitys on kovin pinnallista ja puuskuttavaa, voi energiaa jäädä kehon muihin toimintoihin jopa 20-40%  vähemmän, kuin taloudellisemmasta hengitystavasta, selviää Hengitysliitosta.

 

HENGITÄ NÄIN

Hyvä ryhti edesauttaa hyvää hengitystä, joten aloita harjoitus istumalla tai seisomalla selkä ja niska suorana, hartiat rentoina. Kiinnitä huomiota vatsanliikkeeseen kun hengität sisään nenän kautta. Laita toinen käsi vatsalle ja hengitä niin, että käsi liikkuu hengityksen mukana ja vatsa pyöristyy. Suuntaa sisäänhengitys keuhkojen alaosaan saakka, ja siitä ylöspäin keuhkojen yläosaa kohden.  Ajattele laajentavasi rintakehääsi sisäänhengityksen ajan. Hengitä ulos rauhallisesti nenän kautta rentouttamalla hengityslihakset. Pitkällä uloshengityksellä hiilidioksidia ja kuona-aineita poistuu kehosta.

Pyri kiinnittämään hyvään hengittämiseen huomiota joka päivä normaalissa arjessasi, ja ota tavoitteeksi kiireetön ja rauhallinen hengitystapa. Näin saat kaikki mahtavat terveyshyödyt talteen! Jooga on muuten loistava tapa harjoitella hengittämistä.

You Might Also Like