Hyvinvointi, Matkailu, Mieli, Suomi

Saaren kansanpuiston järvimaisemissa mieli palautuu vaivattomasti

kesäkuu 10, 2017

Onhan se aika kliseistä sanoa, että luonnossa mieli lepää ja stressitasot laskevat. Mutta kliseet ovat kliseitä syystä: asia on todettu monta kertaa. Jokin aika sitten Helsingin Sanomat kirjoitti nettiartikkelissaan, että Japanissa terapeutit kirjoittavat metsäreseptejä, eli käskevät potilaitaan menemään metsään. Aikamoista!

Minä ja miehenikin havaitsimme luonnon palauttavan voiman, kun kävimme viikonloppuretkellä Kanta-Hämäläisessä Tammelan Saaren kansanpuistossa. Siellä vehreyden, vanhojen puiden ja valkovuokkojen keskellä saavutin läsnäolon tunteen vaivattomammin kuin koskaan kotona.

– En muista käyneeni täällä aiemmin, totesin kun auto kääntyi 10 tieltä oikealle, ja vastaan tuli Tammelan vaakuna.

Ajoimme kauniiden, vanhojen puutalojen ohi kohti järveä, jonka rantaa eriväriset veneet koristivat. Vesi velloi harmaana ja taivas oli pilvinen. Pian järvimaisemaa riitti samanaikaisesti kummallekin puolelle tietä. Ajoimme ohuelle sillalle. Sellaiselle, jolle mahtuu vain yksi auto kerrallaan. Silta ylitti kapean vesialueen, joka yhdistää Kuivajärven ja Pyhäjärven toisiinsa. Aurinko pilkahteli pilven raosta ja sai kapeikon veden välkkymään. Rantojen vehreät puut taikoivat alueen muistuttamaan tyyntä metsälampea. Keltainen talo seisoi vain  muutaman metrin päässä vesirajasta. Olin hetken aikaa vähän kateellinen talon asukkaille. He kun saavat nauttia näkymästä joka päivä.

Sitten hetki oli ohi, ja sininen kyltti ilmoitti meidän saapuneen Saaren kansanpuistoon.

Nuorempi koira hypähti innoissaan valkoisen Toyotan takaluukusta ulos, mutta vanhempi, yli kymmenvuotias, piti nostaa alas maahan. Sen jalat alkavat olla vähän huonot. Innokkain askelin ja häntä heiluen seniorikin lähti kuitenkin etenemään kohti metsäseikkailua.

Saaren kansanpuisto sopii oivallisesti retkikohteeksi lemmikkien kanssa. Reittejä on erilaisia, mutta me valitsimme järveä kiertävän, jotta koirat saavat helposti tyydyttää juomavedentarpeensa aina halutessaan. On kuitenkin myönnettävä, että oli meillä omakin lehmä ojassa. Onhan se tutkimuksinkin todettu, että veden näkeminen rauhoittaa mieltä. Ja juuri tuona päivänä kaipasin erityisen palavasti metsän mieltä tasaavaa vaikutusta. Olin saanut aamulla kuulla rakkaan isoäitini poismenosta.

Hertta, koirista nuorempi, painoi kuononsa veteen. Siinä samassa rannasta lähti telkkä-emo liikkeelle. Sen perässä ui vinhaa vauhtia 13 pientä, pörröistä poikasta. Koirat höristelivät korviaan, ja kääntelivät päitään ihmetellen monipäisen porukan menoa kohti järven keskustaa.

Reitin alkupäästä löytyy kaunis saunarakennus, ja heti sen välittömästä läheisyydestä hyväkuntoinen laituri

– Linnunlaulu kuuluu täällä metsässä paljon kovempaa, huomautin, ja pysähdyin kuuntelemaan.

Hetkittäin sirkutus ja erilaiset sävelmät saivat minut palaamaan muistoissani trooppiseen Meksikon Chichen Itzaan. Siellä puut täyttyivät linnuista ja lähialue niiden laulusta. Ihanaa, että meillä täällä koti-Suomessakin saa nauttia tällaisesta konsertista.

Saaren kansanpuistossa on luonnossaliikkumisen lisäksi hyvät uintimahdollisuudet. Hiekkarantaa riittää niin pidemmän rantaviivan ystäville, kuin kaltaisillemme pienen ja idyllisen poukaman etsijöillekin. Reitin alkupäästä löytyy myös iso laituri pienine hyppytorneineen.

Pitkälle hiekkarannalle oli rantautunut kymmenittäin kaarnaveneitä

Tämän puuvajan vierestä löytyi uimapaikka sekä pöytäryhmä evästaukoa ajatellen

Kaksi reittivaihtoehtoa: tasainen ja helppokulkuinen vai metsäpolku?

Ihana laavu sijaitsi kauniilla rantapoukamalla, johon on luvallista pystyttää vaikka teltta

Eväiden syöntiä ja levähdystä silmälläpitäen sopivia paikkoja täältä Hämeen järviylängöllä sijaitsevalta virkistys- ja vapaa-ajanreitiltä löytyy mukavasti. Taukopaikaksi käy tarpeen mukaan tunnelmallinen laavu, tai vaikka rantapenger, johon meidänkin retkiseurueemme parkkeerasi eväiden kanssa.

Kahvikupillinen ja tuorepuuro maistui erityisen hyvältä siinä järvimaisemassa, silkkiuikun lipuessa ohitsemme. Pieni levähdys tulikin tarpeeseen. Nälkä oli yltynyt jo kovaksi, ja reitin vaativin osuus oli edessä.

Lähdimme kipuamaan harjulle. Järvi jäi näköpiiristä hetkellisesti, mutta pian vesi taas jo kimmelsi puiden raoista. Vastaan tuli harjun läpi kulkeva vanha uittopuun vetoura, joka sai miettimään menneitä aikoja. Silloin työnteko oli raskasta ja fyysisempää kuin nykyisin. Toisella puolella välkehti Määrlampi, ja toisella puolella Suujärvi.

Reitin loppupätkä kulki kivikkoista polkua rannan myötäisesti, mutta jos kivikon tahtoo kiertää, se onnistuu ja loppumatkan voi taittaa tietä pitkinkin. Saaren kansanpuistossa on myös lintutorni, josta näkee kauniit maisemat kokonaisuudessaan. Meiltä torni jäi tällä kertaa katsastamatta, vanhempi koira kun vaikutti jo väsyneeltä. Jani nosti koiran autoon, ja niin me huristelimme kohti kotia. Mieli tasaisempana.

Löydät lisätietoa Saaren Kansanpuistosta tältä nettisivulta.

Vastasin tällä postauksella Kohteena maailma-bloggaaja Rami Rajakallion Suomen luonto -haasteeseen. Rajakallion mukaan haasteen ideana on saada sisällöntuottajat Suomen upeaan luontoon, ja kertomaan kokemuksistaan lukijoille. Tämän avulla toivottavasti entistäkin useampi suomalainen löytää Suomen upeita luontokohteita ja käy retkeilemässä niissä. Samalla saadaan kansallispuistot tutuiksi niin itselle kuin seuraajillekin.

Minäkin haastan nyt viisi sisällöntuottajaa mukaan, Toivoisin, että mukaan lähtevät nämä seuraavat bloggaajat,  ja pääsen lukemaan heidän luontokokemuksiaan!

Anna-Maria – Secret Wardrobe

Iina  – MouMou

Ilona – Torpan tyttö

Jenny – Vastaisku ankeudelle

Mimmi – PlusMimmi

Suomen luonto -haasteen säännöt sisällöntuottajille:

 • Ota haaste vastaan, ja tutustu sinulle entuudestaan tuntemattomaan Suomen kansallispuistoon tai valtion retkeilyalueeseen
 • Kerro valitsemastasi kohteesta ja siitä, mitä sinulle luonto merkitsee
 • Kiitä sinut nimennyttä bloggaajaa ja laita linkki hänen blogiinsa
 • Haasteeseen voi ottaa osaa kuka vaan ilman erikseen haastamistakin. Mitä enemmän Suomen upeasta luonnosta tuotetaan sisältöä niin aina parempi!
 • Nimeä ja linkitä 5 sisällöntuottajaa, jotka haluat haastaa mukaan Suomen upean luonnon esiin nostamiseen
 • Lisää postauksen loppuun haasteen säännöt ja linkki haasteen aloittaneeseen Kohteena maailma -blogin postaukseen

Suomen luonto -haaste lukijoille:

Käy retkeilemässä vähintään yhdessä Suomen kansallispuistossa tai valtion retkeilyalueella tänä vuonna!

You Might Also Like

 • Anna-Maria / Secret Wardrobe kesäkuu 11, 2017 at 18:52

  Kiitos tuhannesti haasteesta! Ja sivut näyttää ihan superhienolle, tykkään!! <3

  • Anna-Maria kesäkuu 11, 2017 at 20:49

   Kiitos tosi paljon, kiva kuulla ja tosi ihanaa kun tulit <3

 • Iina / MouMou kesäkuu 12, 2017 at 09:04

  Kiitos! Täytyypä miettiä joku kohde. Tekisi mieli huijata ja mennä Nuuksioon! 😀

  • Anna-Maria kesäkuu 12, 2017 at 16:17

   Haha! Senkin huijari! 😀 …ei vaan, muakin kiinnostaisi Nuuksio. Mä en ole koskaan käynyt!

 • Jenny/Vastaisku ankeudelle kesäkuu 13, 2017 at 15:40

  Kiitos haasteesta! Se sattui sopivasti, sillä jossain vaiheessa aiotaan tehdä retki Repoveden kansallispuistoon.
  Ja miten ihania kuvia, sielu lepää <3

  • Anna-Maria kesäkuu 14, 2017 at 05:43

   Jee, mahtava juttu! Ihanaa reissua sitten! <3 Ja kiitos 🙂