Hapenkuljetuselimistö/aerobinen, Hyvinvointi, Treeni

Peruskunto kasvuun ja rasva palamaan

kesäkuu 6, 2017

Luin joskus järkeen käyvän vertauksen peruskunnon tarpeellisuudesta. Ajattelehan tätä: Jos lähdetään rakentamaan taloa, ensin hoidetaan perustukset kuntoon, jotta varmistetaan talon kestävyys.

Ihan samankaltaisesta vinkkelistä kannattaa lähteä katsomaan omaa temppeliään, eli kroppaansa.

Olen törmännyt viime aikoina useasti ilmiöön, jossa liikuntaa harrastava kokee tekevänsä jotain kunnolla vasta, kun syke huitelee korkeuksissa. Puuskututtaa ja hiki virtaa. Olen kuulunut tähän porukkaan itsekin.

Kun aloitin juoksuharrastuksen, juoksin täysillä. Kun tajusin hiljentää vauhtia, sain pidennettyä matkaa, mutta en suostunut antamaan periksi ennen kuin 13 kilometriä oli täynnä. Lopulta juoksin jalkani rikki, mutta silti sykkeet nousivat helposti korkealle.

Peruskunnon kasvattaminen kannattaa aloittaa seuraamalla sydämen syketasoa. Syketaso pidetään lenkin ajan 50-70% maksimisykkeestä. Mikäli sykemittaria ei ole, on hyvä keino pitää vauhti sellaisena, että pystyy puhumaan puuskuttamatta.

Vanha neljän P:n muistisääntö, pitää pystyä puhumaan puuskuttamatta on toimiva.

Tällaisella vauhdilla tehdyt lenkit kasvattavat kuntoa, ja pian vauhtikin kasvaa sykkeen pysyessä taloudellisena.

Pitkät, matalatehoiset lenkit toimivat myös rasvanpolttotreeninä, koska tällöin kroppa ottaa energian rasvavarastoista. Kovatehoisissa harjoituksissa polttoaineena toimii hiilihydraatit, ja rasvanpoltto tapahtuu jälkipolton muodossa. Eli kun treeni on ohi.

NÄIN PÄÄSET ALKUUN

Jos sinulla on sykemittari käytössäsi, laske ensin suuntaa antava maksimisykkeesi käyttämällä esimerkiksi kaavaa 220-ikä. Minun suuntaa antava maksimisykkeeni lasketaan siis 220-31=189.

Maksimisykkeestäni 50% on 94, ja 70% 132. Pyrin pitämään peruskuntoharjoituksissa sykkeeni välillä 94-132.

Näin peruskuntoni kasvaa, rasva- ja hiilihydraattiaineenvaihduntani paranee ja sairastumisriskini pienenee. Happi ei lopu raskaissa harjoituksissa kesken, palaudun treeneistä paremmin ja jaksan juosta pidempään.

Suuren osan harjoittelusta olisi hyvä olla peruskuntotreeniä. Myöhemmin, kun kunto on parempi, ei matalalla sykkeellä tehtyä treeniä pidä jättää harjoitusohjelmasta, vaan säilyttää se siellä huoltavana harjoituksena. Lisäksi sen tehtävä on edelleen kasvattaa ja ylläpitää pohjakuntoa.

Ei kun lenkille ja nauttimaan!

You Might Also Like