Hyvinvointi, Jooga, Kehonhuolto, Lihaskunto, Treeni

Kiinnostaako lihaskuntoharjoittelu? Älä tee yleistä virhettä

kesäkuu 5, 2017

Personal trainerin näkökulmasta on hienoa huomata, että yhä useammat ihmiset haluavat pitää kunnostaan huolta. Moni aloittaa esimerkiksi lihaskuntoharjoittelun kuntosalilla. Se onkin hyvä paikka treenata lihaksiaan joko arjen tomintakyvyn säilyttämiseksi tai parantamiseksi, terveysetujen vuoksi tai vaikka ulkonäöllisistäkin syistä.

Yhtä kaikki, harmittavan moni tinkii tärkeästä osa-alueesta. Liikkuvuudesta. Siihen kannattaa panostaa ennen lihaskuntoharjoittelun aloittamista. Tuloksia saa aikaan nopeasti, jos vain treenaa aktiivisesti. Vaikka lyhyitäkin aikoja kerrallaan.

Minäkin aloitin 5 minuutin päivittäisistä venyttely- ja joogasessioista, eikä aikaakaan kun huomasin kropan saaneen lisää elastisuutta. Nykyään huolehdin liikkuvuudestani joka päivä.

KIREÄ LIHAS RITSAHTAA RIKKI JA VÄÄRISTÄÄ RYHDIN

Kireillä lihaksilla aloitettu kuntosalitreeni kasvattaa revähdysten riskiä. Koska painoharjoittelu lyhentää lihaksia entisestään, tuloksena on aiempaakin jäykempi kroppa. Alaselkä vetäytyy notkolle lyhentyneiden pakara- ja lonkankoukistajien vaikutuksesta, ja kun rintalihas ja lapojen väli kinnaa, muuttuu ryhti köyryiseksi olkapäiden hakeutuessa eteen.

Lihaskuntoharjoittelu alkaa tuntua epämukavalta, nivel- ja selkäkivut vaivaavat, eikä kehitystäkään tapahdu toivotulla tavalla. Moni lopettaa epäillessään, ettei lihaskuntoharjoittelu sovi itselle.

Lopulta jäykkään kroppaan alkaa kehittyä lisää vääristyneitä liikeratoja, jotka voivat johtaa esimerkiksi kivuliaisiin kulumiin

Hoida siis kropan liikkuvuus mallilleen ennen lihaskuntoharjoittelun aloittamista, ja jatka kehon huoltoa aktiivisesti sen jälkeenkin. Se on puolet kaikesta harjoittelusta, eikä oikotietä onneen ole.

ALOITA LIIKKUVUUSHARJOITTELU NÄIN

  • Kunnioita omia liikkuvuuden rajoja. Väkisin ei pidä vääntää.
  • Venytä vain rentoa lihasta. Muista hengittää.
  • Aloita pienistä jutuista ja lyhyistä harjoitusajoista. Vaikka viidestä minuutista! Näin motivaatio säilyy ja kasvaa.
  • Kuuntele tarkasti kehon merkkejä.
  • Luovu suorittamisesta.
  • Nauti kehon liikkeestä.
  • Ole kiitollinen jokaisesta edistysaskeleesta. Jokainen, pienikin askel vie kohti parempaa liikkuvuutta ja kehon hyvinvointia.

JOOGALLA HELPOSTI LISÄÄ DYNAAMISUUTTA

Jooga on loistava tapa harjoittaa koko kropan liikkuvuutta. Lisäksi, kuin huomaamatta kehon tuntemus sekä syvien lihasten kunto paranee, stressitasot laskevat, keskittymiskyky nousee ja veri kiertää paremmin.

Aloittelijan kannattaa lähteä ohjatulle tunnille, jossa liikkeiden linjaukset tarkastetaan ja tahti on sopiva. Myöhemmin harjoituksia on helppo jatkaa itsekseenkin.

Kun suunnittelet tulevia liikuntatapojasi, mitä ikinä ne ovatkaan, muista tärkeä kolmen kombo: Liikkuvuus, voima sekä kestävyys. Näillä eväin kokonaisuus pysyy tasapainossa. Kaikkia tarvitaan, vaikka jokin alue kiinnostaisikin toista enemmän

You Might Also Like