Matkailu, Tansania

Sansibarilla on yksi kauneimmista rannoista, jonka olen nähnyt

kesäkuu 4, 2017

Jambo! Tansanialainen tervehdys tulee varmasti tutuksi jokaiselle maahan matkaavalle. Sansibarille suuntaavalle tutuksi tulevat myös lumenvalkea rantahiekka, jalkapalloa pelaavat pojat, herkulliset kala-ateriat sekä kiireetön, ajoittain laiskakin tunnelma, joka saattaa kiristää tottumattoman hermoa.

Mikäli sinua kiinnostaa Sansibarin tarunhohtoinen saari, ota mukava asento ja lähde kanssani vierailulle Afrikan Tansanian keitaaseen. Poiketaan ensin Freddie Mercuryn syntymäkaupungissa Stone Townissa, hengaillaan sitten upealla rannalla Kendwassa ja tehdään lopuksi pikainen visiitti Nungwiin ja Matemween.

STONE TOWN

Stone Town on Sansibarin saaren pääkaupungin, Sansibarin vanhin osa. Kyllä. Saaren nimi on Sansibar, samoin sen pääkaupungin.

Rukouskutsut kaikuvat kaduilla, kissat lepäilevät ahtailla kujilla ja puolen nyrkin kokoiset kuolleet torakat makaavat maassa ketarat ojossa. Arabialaisvaikutteinen Stone Town on listattu Unescon maailmanperintökohteisiin. Kivikaupunki on toiminut ennenmuinoin myös orjakaupan keskuksena.

Stone Towniin saavuttuaan on hyvä varautua paikallisiin oppaisiin. He tarjoavat mielellään, ja hyvinkin sitkeästi palveluitaan maksua vastaan. Voit lähteä heidän matkaansa, tai karistaa oppaat kannoiltasi ja tutustua kaupunkiin omin päin. Varoituksen sana lienee kuitenkin paikallaan: sokkeloisille kaduille voi eksyä helposti. Kadut ovat tulvillaan pikkuruisia myymälöitä, mutta myyntimiehet eivät ole agressiivisemmasta päästä.

Torielämä kivikaupungissa on yritteliästä ja kovin vilkasta. Sotkuistakin, mutta ei sielläkään hyökkäävää. Tarjolla on monelaista, lastenvaatteista aina terveyskenkiin, sekä burkhista leipään ja taateleihin.

Stone Townin yksi vaikuttavin kokemus on nauttia ateria kaupungin kattojen äärellä tornissa. Siellä maisemia ihaillessa mango-kananuudelitkin maistuvat tavallista herkullisimmilta.

Ennen ruokailua pestään tietenkin kädet: tarjoilija kaataa lämmintä pesuvettä suoraan käsille messinkisestä kannusta.

Odotin kaupungilta enemmän kiehtovaa satumaisuutta, ja eksoottista arkkitehtuuria mutta huomasin jännittäneeni, että laukkuni pysyy mukanani, eikä päädy ohi ajavan moottoripyörän kyytiin. Sellaiseen vaaraan en Sansibarilla joutunut, mutta aiemmin samalla reissulla, mantereen puolella Dar es Salaamissa, minua peloteltiin takuuvarmasta ryöstöstä, jos laukku on mukana. Taisi jäädä takaraivoon mokoma.

KENDWA

Paras ranta löytyy Kendwasta. Me päädyimme tälle rannalle taxilla suoraan lentokentältä – tingattuamme ensin matkan hinnan niin alas kuin mahdollista. Sitten saimme hikoilla koko ajomatkan kuin pienet possut. Ilmastointi ei nimittäin kuulunut tähän hintaan, tokaisi kuski tiedusteltuamme miksi auto ei viilene lainkaan.

Noh, Afrikkaanhan tässä on tultu, mietimme. Kylmää riittää taas kotimaassa.

Valkoinen hiekka tuntuu jalan alla mukavalta. Ehkä se sopii myös alustaksi kevyeen hölkkäilyyn, mietin.

Tosin ensimmäisen päivän jälkeen ei hölkkälenkkiä tarvittu. Meidän neljän hengen seurueemme talsi rinkat selässä koko Kendwan rannan mitan, kun etsimme majoitusta. Minun rinkassani lisäpainon virkaa toimitti vielä kasa pokkareita.

Kenwan ranta on kohtuullisen rauhallinen, jos mukaan ei lasketa erästä Italialaista hotellia. Se kerää asiakkaansa päivittäin yhteiselle jumppatuokiolle rantaan. Musiikki raikaa, kun ohjaaja käskyttää mikrofonin välityksellä punakoita jumppaajia nostamaan jalkojaan vielä vähän rivakammin.

Toisesta päästä rantaa löytää matkamuistoja myyviä kojuja, sekä putiikki, joka kauppaa vettä, limuja, teetä ja sipsejä.

Rannalla liikkuu myyjiä, jotka tarjoavat erilaisia retkiä. Heidän kanssaan keskustelut saattavat saada yllättäviäkin piirteitä. Me jouduimme ikävästi kahden tulen väliin, kun samanaikaisesti kaksi myyjää halusi meidät omille retkilleen. Meno oli kuin kiinteistäkaupoilla konsanaan. Hintoja piirreltiin kepillä hiekalle ja salaisille lappusille. Sydämien särkymisiltä ei säästytty.

Sansibarin rantoja pidetään yleisesti erinomaisian sukellus- ja snorklailupaikkoina, mutta meidän snorklausretkemme ajoittui tuuliselle säälle. Pienellä veneellä isossa ristiaallokossa kiitäminen ei ollit mielekästä. Itseasiassa, pelotti pirusti, eikä koralliriuttojen yläpuolella snorklaaminen tuulisella säällä ole turvallistakaan. Upeimmat jutut jäivät meiltä näkemättä.

Suosittelen varaamaan vastaavan retken säävarauksella, mikäli mahdollista.

Majoitusvaihtoehtoja Kendwalla on runsaasti. Me asuimme Sunsets Bungalowsissa. Se verotti lompakoitamme noin 60€ yöltä. Huoneet olivat siistit, ilmastoidut sekä hyttysverkoilla varustellut. Ensivaikutelma oli hyvä, mutta valitettavasti ei luotettava.

Huoneeseen satoi sisään ja vesijohto poksahti – kahdesti

Bungaloweihin kantautui yöllä juhlijoiden äänet voimakkaasti. Korvatulpistakaan ei ollut apua. Rajulla ukkosella vesi satoi huoneeseen sisään kattolamppua, sekä seiniä pitkin. Vesijohtomme poksahti rikki kahdesti, ja naapurimökistä ainakin kerran. Ilmastointi toimi silloin tällöin. Hotellin ravintolan henkilökunta oli ajoittain töykeää, välillä palvelua ei saanut lainkaan. Edes pyytämällä sitä. Tilaukset menivät useammin väärin kuin oikein.

Jos nyt matkustaisin Sansibarille, haluaisin ehdottomasti varata majoituksen Kendwa Rocksista. Paikka näytti ihanan rennolta ja toimivalta. Valitettavasti heillä oli tarjolla tuolloin vain vessaton bungalowi, joten jäimme nuolemaan näppejämme.

NUNGWI

Kendwan lähellä, Sansibarin pohjoiskäjessä sijaitsee Nungwin kylä. Sinne on helppo tallustella rantaa pitkin jokapäiväisen laskuveden aikaan. Tällöin vesi karkaa kauas, kilometrinkin päähän. Mutta takaisin on syytä tulla ajoissa, mikäli mielii kävellä rantaa pitkin. Taxilla maantietä pitkin matkanteko onnistuu toki myös. Kävellen tietä pitkin talsiminen pimeän aikaan ei ole turvallista, ja päivällä matkanteko helteessä voi tuntua liiankin raskaalta.

Nungwin kylä on isompi kuin Kendwa. Sieltä löytyy kauppa, matkamuistomyymälöitä sekä ravintoloita, ja törmäsimme me kauneussalonkiinkin. Majoitusvaihtoehtoja on viiden tähden hotellista monen hengen makuusaleihin, mutta me emme löytäneet tästä kylästä omia kriteereitämme täyttävää paikkaa (edullinen, rannalla, oma vessa, bungalow-tyyppinen).

Ranta ei ole yhtä hyvä kuin Kendwassa ja kylän tiet ovat pääosin päällystämättömiä. Köyhyys näkyy. Silti ihmiset hymyilevät paljon, ja lasten nauru kiirii pitkin ruohokenttiä. Se saa punnitsemaan länsimaisia arvoja uudelleen.

Sansibarilla ihmiset hymyilevät ja nauravat paljon

MATEMWE

Sansibarin saaren itäisellä puolella sijaitsee rauhallinen Matemwen kylä. Siellä rantahiekka on uskomattoman valkoista, pehmeää ja puuterisempaa kuin Kendwalla.

Rannat ovat hiljaisia, ja mahtavan leveitä. Uimareille ikävänä puolena näyttäytyy runsas leväkasvusto, joka aaltojen mukana päätyy myös rantahiekalle.

Mikäli hiljaisuus ja luonnonkauneus kiinnostaa majoitu Matemween. Kaikenlaisia hotelleja – edullisiakin, on riittämiin, sillä turisteja on vähän.

Mikäli suunnittelet matkaa Tansaniaan ja ehkäpä Sansibarille, treenaa kärsivällisyyttä. Varaa kaikkeen aikaa vähintään tuplasti, usein jopa triplasti, niin et joudu ongelmiin.

Tämän postauksen tiedot ja fiilikset ovat peräsin vuodelta 2014, kun matkailin Tansaniassa.

You Might Also Like