Hyvä ravitsemus, Hyvinvointi, Ravinto

Personal trainerin ruokavalion kulmakivet

kesäkuu 4, 2017

Kun ravitsemustottumuksia lähdetään muuttamaan parempaan suuntaan, kaiken A ja O on koostaa kokonaisuutta uuteen uskoon pikkuhiljaa. Ihminen omaksuu asioita hiljalleen, harvemmin kertarysäyksellä.

Minä en ole tässä poikkeus. Kaikenlaisia hullutuksia ja kokeiluja on matkan varrelle mahtunut, niin myös askeleita oikeaan suuntaan.

Olen aina ollut hyvin kiinnostunut hyvinvoinnista, varsinkin ravitsemuksen näkökulmasta. Mitä enemmän tietoa on tullut, sitä varmemmin ruokavalio on kokenut muutoksia.

Joku kysyi kerran, mitä minä syön. Päätin tehdä aiheesta postauksen. Tässä siis minun hyvän ravitsemuksen kulmakivet.

Olen aivan ihastunut falafel-pulliin

KASVIKSET JA VIHANNEKSET

Kaiken perusta on kasvikset. Olen jättänyt lihansyönnin – kalaa lukuunottamatta – erittäin vähälle. Käytännössä se tarkoittaa, että syön pääasiassa kasvis- ja kalaruokaa, mutta jos tarjolla on riistaa, valitsen sen. Jos olen syömässä jonkun luona kylässä, en närpi ruuan seassa olevaa lihaa pois. Ilahdun kyllä, jos kasvisvaihtoehto on tarjolla.

Syön paljon vihreitä kasviksia, varsinkin tummanvihreitä. Lehtikaalia, parsakaalia ja pinaattia kuluu runsain mitoin. Myös kukkakaali, tankoparsa, bataatti, paprika, tammenlehtisalaatti ja avokado maistuvat, usein myös porkkana, sipuli, tomaatit ja yrtit, näin muutamia mainitakseni.

Tankoparsa valmistuu helposti uunissa paahtamalla

Kikhernepasta nyhtökaurakastikkeella on hyvää

TOFU, KALA, JUUSTOT, KANANMUNA, PAVUT

Suosin punaisen lihan ja kanan tilalla tofua, papuja, kalaa, erilaisia juustoja sekä kananmunaa eri muodoissa. Joskus huolehdin rakennusaineen, eli proteiinin saannista myös proteiinijauheen muodossa.

Kun tofuun ja kasviksiin yhdistää valmistuksen loppupuolella vielä kirsikkatomaatit ja korianterin, saa ateria hienostuneen makuvivahteen

KAURA

Syön kauraa useamman kerran viikossa, ja aika usein Fazerin Vatsaystävällinen Kaura-leivän muodossa, koska siinä ei ole vehnää. Joskus keitän kaurapuuron, ja usein kookosmaitoon. Upotan keskelle voisilmän ja heitän päälle pähkinöitä tai siemeniä, ja mikäli mahdollista, tuoreita marjoja. Joskus hiukan kookoshiutaleita koristeeksi. Niin ja ison lorauksen soijamaitoa, joka tuo jännästi vaniljamaisen makuvivahteen. Mikäli haluan lisätä proteiinipitoisuutta, vispilöin puuronkeiton alkuvaiheessa kananmunaa sekaan.

Toinen lemppari on tuorepuuro. Se valmistuu sekoittamalla esimerkiksi kookosmaitoa, marjoja/granaattiomenan siemeniä, turkkilaista jogurttia, kaurahiutaleita, chian siemeniä, pähkinöitä/siemeniä sekä joskus vähän hunajaa. Kaikki ainekset sekoitetaan ja laitetaan yöksi jääkaappiin. Aamulla on tiedossa todella hyvä aamupala.

Kauraa tulee syötyä nykyisin myös nyhtökauran muodossa.

Kaurapuuro tuoreiden mansikoiden kanssa on parasta

Tuorepuuron reseptin löydät täältä blogistakin!

SMOOTHIET

Kun joskus kauan aikaa ennen vihersmoothieiden kulta-aikaa kasvisten ja salaatin pupellus ei kiinnostanut, kehittelin vihermarjapirtelön, jotta sain kulauttaa rehut helposti kurkusta alas.

Nykyisinkin smoothieita menee melkein joka päivä, ja usein rakennan sen samalla kaavalla. Joskus vaihtelun vuoksi kokeilen vaihtaa vähän väriä ja raaka-aineiden painotuksia. Täältä blogistakin löydät smoothievinkkejä hyvinvointi- ja ravintovalikon alta.

Kuvassa on ihanan raikas vihermehu, jota joisin useamminkin jos viitsin nähdä tekemisen vaivan. Smoothiet valmistuvat helpommin

RAAKAKAAKAO/SUKLAA

Hemmottelen ja hoidan itseäni melkein joka päivä raakasuklaalla. Silloin tällöin teen chiavanukkaan, jonka kyllästän raakakaakaolla.

En suostu olemaan ilman kaakaota, eikä onneksi tarvitsekkaan. Kaikista parasta on mieheni valmistama luomuappelsiinilla maustettu hasselpähkinäsuklaa.

Kestosuosikkini on myös raakakakku. Sitä en tietenkään syö joka päivä, mutta kuukausittain, jopa viikoittain kyllä.

CHIA, ERILAISET RASVAT, TURKKILAINEN JOGURTTI…

Lisäksi syön päivittäin erilaisia rasvoja. En pelkää voita, ja suosin erilaisia öljyjä kookosöljystä seesam- ja oliiviöljyyn. Pähkinät ja siemenet kuuluvat ruokavaliooni ja turvaavat rasvojen saantia, samoin avokado. Erilaisia lisäravinteita ja superfoodeja, kuten chiansiemeniä käytän päivittäin.

Maitotuotteet ovat jääneet vähälle käytölle, mutta juustoista en olisi nyt valmis luopumaan. Syön niitä silloin tällöin, varsinkin halloumia. Ihana täyteläinen turkkilainen jogurtti maistuu myös viikottain.

Vehnää ja sokeria en käytä satunnaisia poikkeuksia lukuunottamatta. Riisi, kikherne- ja mustapapupasta, sekä tietenkin ihana kaura sen sijaan kuuluvat ruokavaliooni.

Millainen ruokavalio sinulla on? Vältteletkö jotain, ja jos välttelet, miksi?

You Might Also Like