Hyvä ravitsemus, Hyvinvointi, Ravinto

Ihanan makuinen ja kolesteroliarvoja tasaava kookos

kesäkuu 4, 2017

Hei kaverit. Minun on nyt aivan pakko myöntää tämä: Alkoholi on tuonut elämääni jotain hyvää. Nimittäin kookoksen. Tuon herkullisen, samaan aikaan raikkaan ja pehmeän makuisen, jumalaisen hedelmän. Jännä sinänsä, mutta vielä muutamia vuosia sitten kookoksen maku ei varsinaisesti hellinyt makuhermojani.

Sitten matkustin Meksikoon, join siellä elämäni parhaan drinkin – kookospohjaisen Pina Coladan – ja rakastuin. Sen jälkeen kookos on hivuttautunut pikkuhiljaa muuhunkin käyttöön, ja nyt se kuuluu arkeeni.

Esimerkiksi tämän aamun aloitin kookosmannakahvilla – kookos pehmentää ihanasti kahvin kitkeryyttä – ja päivällä valmistin välipalaksi kookospohjaisen smoothien. Käytän kookosta myös eri muodoissaan kaurapuuron pohjana, ihovoiteena, sekä joskus smoothiessa ja paistorasvana.

Kolesteroliarvoja tasaava kookosRuskeaa kookospähkinää käytetään varsinkin ruoanlaitossa

Uusin ihastukseni on kookosvesi. Pääsin sen raikkaaseen makuun kiinni vasta tänä vuonna! Maistelin tuoretta kookosvettä jo pari vuotta sitten, mutta maku oli silloin tunkkainen.

Onneksi annoin vedelle uuden mahdollisuuden, nimittäin tänä vuonna Thaimaassa aika oli vihdoin kypsä ja kookosvesi täydellisen raikas. Ja se valkoinen hedelmäliha. Sekin oli niin hyvää, että lusikoin sen kookoksesta kun olin ensin juonut janooni elektrolyyttipitoisen nesteen.

Kookos on kovin kiistelty hedelmä. Ihmiset kai jakautuvat kahteen leiriin sen suhteen: Niihin, jotka vastustavat kookoksen käyttöä peläten sen tukkivan verisuonet (toisaalta samat tyypit saattavat mussuttaa teollista kääretorttua tai leikkeleitä, jotka lisäävät kehon hiljaista tulehdusta, ja kyllä, tällöin on mahdollista että verisuonet menevät tukkoon), ja sitten niihin, jotka uskovat kookoksen tekevän hyvää, ja panostavat muutenkin luonnollisempiin vaihtoehtoihin.

Tämä nuori vihreä on näistä kahdesta eri kookospähkinästä se, jossa on ihanan makuinen neste: kookosvesi.

Ei varmaankaan tarvitse erikseen mainita kumpaan leiriin minä pystytän telttani? Samalle alueelle kuuluu miehenikin, joka muuten juuri tuossa ruokaa tehdessään pohti, voisiko riisinkeitinveteen lisätä kookosmaitoa?

– Luulen, että se on hyväksi minulle. Kookoksella on hyödyllisiä ominaisuuksia, vastasi Jani, kun kysyin miksi hän käyttää kookosta.

Niin. Ne hyvät ja osin kiistellyt ominaisuudet. Mitä ne sitten ovat?

Minä käytän kookosta, koska se maistuu hyvältä ja tuntuu ihanalta ulkoisesti käytettynäkin. Se tasaa elektrolyyttitasapainoa esimerkiksi kuumassa tai liikunnan jälkeen, miksipä ei myös vatsataudissa? Kookos laskee kehon hiljaista, matala-asteista tulehdusta, sekä tasaa kolesteroliarvoja ja näin ollen voi vaikuttaa terveyteen suotuisasti. Siis jos kokonaisuus on kunnossa. Kookoksessa on runsaasti rasvaa, jota keho, mm. solut tarvitsevat yhtenä tärkeänä energianlähteenä. Lisäksi sen sanotaan rauhoittavan vatsaa.

Aika monta hyvää syytä maistaa kookosta.

You Might Also Like