Matkailu, Sri Lanka, Unawatuna

Unawatuna on suloinen, tsunamista kärsinyt rantakohde Sri Lankassa

kesäkuu 2, 2017

Matkailin muutamia vuosia sitten Intian eteläpuolella, lähellä päiväntasaajaa sijaisevalla Sri Lankalla. Ensimmäinen kohteeni tuossa eksoottisessa saarivaltiossa oli Unawatuna.

Välihuomautuksena on sanottava, että en ehkä kestä, miten suloinen nimi voi tällä paikalla olla. Ehkä se ennakoi jotain?

Päivä oli kuuma ja jalat tuntuivat painavilta, kun neljän hengen matkaseurueemme istahti ravintolaan. Teki mieli viileää juomaa. Saimme huurteiset nenämme eteen, mutta ennenkuin ehdimme nauttia niitä, tarjoilija palasi ja piilotti juomat pöydän alle.

-Because the police, hän sanoi pahoitellen.

Älkää olko huolissanne. Me saimme juomat takasin neniemme eteen melko pian. Toisella kertaa kummastusta herätti se, kun olut tarjoiltiin eräässä rantabaarissa teepannusta ja kupeista. Tällä kertaa niitä ei kuitenkaan piiloteltu kesken kaiken. Vasta myöhemmin reissun jälkeen luin, että täydenkuun aikaan alkoholin myyminen on julkisissa paikoissa kiellettyä.

Lounais-Sri Lankan pikkukaupunki Unwatuna on suloinen ja melko vilkas, mutta ei ruuhkaisuuteen saakka. Kävellen oli helppo liikkua paikasta toiseen. Kujat olivat paikoin hyvin kapeita. Niin kapeita, että autolla saattoi jäädä jumiin. Läheisestä valkoisesta rakennuksesta, moskeijasta, kantautui usein ääniä. Muistan sen kuulostaneen ihanan eksoottiselta.

Tsunamin muokkaama ranta

Unawatunan rantaviiva on pitkä, ja pääranta jakaantui kahteen osaan. Toinen oli tuolloin enemmänkin paikallisten suosiossa, ja jos kaistaleelta halusi toiselle, täytyi nostaa hameenhelmat ja kahlata rantaveden kautta. Toki myös tien kautta pääsi kuivin jaloin kiertämään. Toinen rannanpätkä oli turistien kansoittama. Paikoin ranta muuttui hyvin kaposeksi eroosion vuoksi. Osaa rakennuksista aallot huuhtoivat. Tuntui, että vielä jonain päivänä vesi huuhtoo osan rakennuksista mereen mennessään.

Näin on jo käynytkin, kun vuoden 2004 tsunami jätti monia rannan tuntumassa olleita ravintoloita alleen. Osasta rantaravintoloista puuttui puolet. Se sai turistin ajatukset palaamaan tuohon luonnonkatastrofiin, ja sen vaikutuksiin saaren väestöön

Unawatunan rantojen kerrotaan olleen kauneimpia rantoja maailmassa, mutta hyökyaalto vei mennessään rakennusten ja ihmisten lisäksi myös luonnonkauneutta. Tsunami on siis tietyllä tavalla läsnä joka päivä, ja muistuttaa luonnonvoimien mahtavuudesta. Tapasin Sri Lankassa miehen, joka kertoi kiiveneensä hyökyaaltoa pakoon puuhun. Hän menetti useita läheisiään.

Sri Lankalaiset nauttimassa vapaapäivästä

Täydenkuun juhlat

Musiikki kantautuu majapaikkaamme saakka. Merenpintaan kuvastuu pyöreä kuu, kun lähestymme kohti rannalle rakennettua lavaa. Muutamat ihmiset keinuttavat jo lanteitaan musiikin tahdissa, ja rastapäinen mies laulaa ja soittaa rentoa reggae-musiikkia yhdessä bändinsä kanssa. Unawatunassa vietetään täydenkuun juhlaa.

Tilaamme oluet, ja käymme sitten istumaan muovituoleille, jotka painuvat painostamme pehmeään hiekkaan. Ranta on koristeltu elävin tulin. Pelkään, että rantakoirien hännät vielä käristyvät. Niin ei onneksi käy, ja lopulta minäkin rentoudun nauttimaan juhlista ja rennosta fiiliksestä.

Toivon, että Unawatunan täydenkuun juhlat säilyvät tällaisina pienikokoisina ja rentoina, eikä tapahtuma paisu Thaimaan Koh Phanganin tavoin satojen tuhansien ihmisten sekoilufestivaalille.

Liikenne on kaoottinen

Paikasta toiseen siirtyminen Sri Lankassa on erittäin hidasta, ja liikenne kaoottista kuin Intiassa konsanaan. Autot ohittelevat toisiaan mielivaltaisesti. Liikenteessä tuntuu pätevän viidakon lait: pienempi väistää isompaa, tai jää alle.

Helpotusta automatkailuun tuo moottoritie, joka oli rakenteilla matkamme aikoihin. Pääsimme hurauttamaan moottoritietä pitkin pääkaupungista Colombosta Unawatunaan, ja säästimme kaksi tuntia ajassa.

Jos olisimme ajaneet mutkaista ja ruuhkaista rantatietä pitkin, olisi matkustusaika kivunnut viiteen tuntiin.

Hotelli Sea View Beach Hotel

Nimestä voisi päätellä, että luvassa on merinäköala.  Ja totta tosiaan. Jos istut hotellin ravintolassa ja kurkotat vähän, näet kaistaleen merta.

Hotellihuone oli bunkkerimainen, isohko koppi, joka oli hyvin kuuma ja kostea jos ilmastointi ei ollut päällä. Jos se oli päällä, oli jäätävän kylmä. Torakoita vilisteli nurkissa, ja hyttysiä huoneessamme oli jo ennenkuin olimme asettuneet. Moskiittoverkkoa ei ollut. Ikkunasta ei ollut näkymää minnekkään. Oma vessa ja suihku sisältyi hintaan, ja vessanpöntössäkin oli istuinosa.

Ovemme osoittautui ongelmalliseksi. Sitä kun ei  saanut aina avaimella auki. Henkilökunta koputteli hetken aikaa ikkunaa, ja sitten he menivät siitä sisään. Että näin. Veimme kiireesti passit ja lentoliput turvasäilöön.

Testaa nämä

Käy ihanassa Sunil Garden Smoothiebar/Guesthousessa. Sieltä saat vihreää teetä, herkullista smoothieta, suklaacroisanteja, pannukakkuja, hedelmiä… Paikka itsessään oli suloinen puutarha!

Nappaa allesi Tuktuk ja poikkea Gallessa. Se sijaitsee nelisen kilometriä Unawatunasta pohjoiseen. Siellä sijaitsee Gallen linnoitus – UNESCOn maailmanperintökohde – sekä FortDew Guest House, jossa söin koko matkani parhaan curry-aterian.

You Might Also Like