Matkailu, Meksiko, Tulum

Tulum – kaunis mutta ruuhkainen kylä Meksikossa

kesäkuu 2, 2017

”Tässä kohtaa rantaa aallot ovat suuria. Ehkä sen kokoisia, että niillä voisi melkein surffata. Meri hohtaa turkoosina. Kevyt tuulenvire kutittelee höyhenen lailla säärtä. Heiluttelee nutturasta karanneita hiussuortuvia. Tuuli ei yllä viilentämään riittävästi tänne aurinkopedin pohjalle asti. Kun nousen istumaan, tunnen tuiverruksen voimakkaampana. Ei tässä kuitenkaan kylmä ole, niin kuin eilen, kun puhuri puhalsi kovemmin. Niin, että hieno rantahiekka lensi silmiinkin. Katselen, kuinka vaahtopäät paiskautuvat vedessä ilakoivia ihmisiä päin. He horjahtelevat, ja osa kaatuu kuin keila”.

TulumTulum – superkaunis paikka, mutta makuuni liian vilkas

Tätä kirjoittaessani me olemme viettäneet Meksikon Jukatanin niemimaalla sijaitsevassa Tulumissa viisi yötä. Tarpeeksi, jotta olemme voineet todeta paikan meille liian vilkkaaksi, isoksi ja liian kalliiksi. Ympäristö on kuitenkin kaunis. Rannat ovat upeita ja aurinko lämmin. Ruokakin on ollut herkullista – olen syönyt avokadoa melkein joka päivä, kuten uhosinkin reissuun lähtiessäni.

Mutta rantaviiva, se on pitkä kuin nälkävuosi. Vieri vieressä on hotellia hotellin perään. Joka makuun. Joka hintaan. Näin sesonkiaikaan useimmat paikat ovat täyteen buukattuja. Meillä oli hiukan vaikeuksia löytää majoitusta, joka vastaisi budjettiamme. Kuljimme pitkän pätkän ja vertailimme. Useimmat kohtuuhintaiset ja viehättävät paikat tarjosivat eioota.

Tulumin kylä sijaitsee usean kilometrin päässä rannasta, aiheuttaen samalla sen, että rantakadun ravintoloiden hinnat ovat kivunneet korkeiksi. Vaatii taxi- tai pyöräkyydin, jotta pääsee edullisempien patojen äärelle keskustaan. Kuten arvata saattaa, taxitkaan eivät ole sieltä halvimmasta päästä.

Olemme nyt majoittuneet jo kolmanteen hotelliin Tulumissa. Kirjoitan pienen pätkän jokaisesta hotellista myös englanniksi, jotta myös muiden kuin suomalaisten on helppo lukea arvioni niistä, mikäli eksyvät sivuilleni matkaa suunnitellessaan.

Ensimmäiset kaksi yötä vietimme Amansalassa. Periaatteessa hyvin viehättävän näköisessä paikassa rannalla. Heilläkin oli jo hyvin täyttä, mutta majoitus onnistui kuitenkin suureen rakennukseen, jota ei yleensä käytetä. Talo sijaitsi tien toisella puolella, ja sitä kuvattiin viidakkobungalowiksi.

Aamupala ei kuulunut hintaan. Huoneesta puuttui verhot suuren lasioven edestä, suihkusta valo, ja jouduimme käyttämään omaa lukkoa ovessa. Kyllä, meillä on oma lukko mukana, kun matkustamme.

Keskellä vuodetta oli niin valtava painauma, että liu`uimme siihen yöllä. Suihku toimi heikosti. Tuuletin sekä ilmastointi löytyi. Wifi ei riittänyt huoneeseemme asti. Palvelu oli melko ystävällistä, varsinkin kun olimme lähdössä pois. Muista palveluista en osaa sanoa, mutta joogaa taisi tarjolla olla.

The first two nights we spent in Amansala. A charming place right on the beach. In high season hotels in Tulum are easily booked full. As well was Amansala, but they managed to get us a large room, which is not usually used. The building was located across the road, at the so-called, junglebungalow. Breakfast was not included in the price. A room had few lacks, there wasn’t courtains at large glass front door, the shower light didn’t work and we had to use our own lock on the door. The bed wasn’t so good and shower was poor. The fan and the a/c was included. Wifi didn`t reach our room. The service was quite friendly, especially when we were leaving.

Yhden yön vietimme suloisessa Hemingwayssa. Lilassa mökissä, joka oli sisältä keltainen ja turkoosi! Rannan puoleiset bungalowit olivat täälläkin täynnä, joten nukuimme tien toisella puolella, ”viidakossa.”

Palvelu oli ystävällistä, eikä huoneessa ollut moittimista. Aamupalaksi tarjoiltiin hedelmiä ja leipää, teetä tai kahvia ja mehua. Kaksi kertaa päivässä oli tarjolla joogaa. Sähköt toimivat rajoitetusti. Wifi riitti terassille, mutta ei huoneeseen asti. Hotellin ravintolassa voi nauttia herkullisen, mutta hintavan illallisen.

One night we spent in the sweet Hemingway, lilac cabana which was colorfull from inside. Beach side bungalows here were fullbooked, so we slept across the road, ”in the jungle.” The service was friendly and the room was nice. At breakfast was served fruits and bread, tea / coffee and juice. They offered yoga twice a day. Electricity was limited. Wifi worked in cabanas terrace, but not inside. In Heminway’s restaurant you can enjoy delicious, but quite a costly dinners.

Viimeinen hotelli Cabanas Malish, oli lähimpänä rantaa. Ei tämäkään ocean front ole, mutta meren pauhun voi kuulla, ja kun vaivautuu kävelemään pienen kumpareen yli, meri kimmeltää kauniisti edessä.

Huone on perushyvä, mutta kattovalo, se on suorastaan surkea. Sen valossa ei näe edes lukea. Wifi toimii huoneessa moitteetta. Meidän kabanamme ei ole täysin valmis, joten mm. naulakot ja muut pikku yksityiskohdat puuttuvat vielä. Täysin valmiit mökit ovat luultavasti viihtyisämpiä. Meidän hintaamme ei kuulu aamupala. Ilmastointia ei ole, mutta tuuletin löytyy. Tammikuussa se riittää mainiosti. Yöllä on viileää, ja peitto siksi tarpeellinen. Palvelu on ollut ystävällistä. Siivooja ei ole käynyt näiden päivien aikana.

Now we are pretty close at the beach, place called Cabanas Malish. Either this bungalow is not a oceanfront, but you can hear the sound of the sea. The room is very basic. The ceiling ledlight is so poor that you can’t even read in this light. Wifi works well. Our cabana is not yet completely finished, so for example, hangers and other little details are still missing. Older cabanas are probably more comfortable. Fan is included. In January, it is enough for most, because nights are pretty cold. The service has been friendly. The cleaner has not visited in our cabana during three days.

Seuraavaksi otimme suunan kohti rauhallisempaa, pikkuista Mahahualia, joka sijaitsee melko lähellä Belizen rajaa.

Tämä postaus kuvaa Meksikon matkaamme, jonka teimme vuonna 2015, ja se on julkaistu melkein vastaavana aikaisemmin Peace&Style-blogissani. 

You Might Also Like