Hyvinvointi, Mieli, Ravinto

”Loogisesti ajateltuna ravitsemuksella on tekemistä masennuksen synnyn kanssa”

kesäkuu 2, 2017

Joka viides suomalainen sairastuu jossain elämänsä vaiheessa masennukseen. Luku on suuri. Siksi lähdin ottamaan selvää, minkälainen merkitys ruualla voi olla depression ennaltaehkäisyssä sekä hoidossa.

Työterveyspsykologi Outi Rinteen mukaan aivot tarvitsevat päivittäisestä energiantarpeestamme 20 prosenttia. Hermosolujen toiminnalle on oleellista, että tiettyjä ravintoaineita saadaan ruuan kautta.

– Kroonisesti huonosti ruokailevalla vaikutukset alkavat kasaantua muiden elämäntilanteeseen liittyvien tekijöiden kanssa, Rinne kertoo.

Usein ruokavalioon on kuulunut eineksiä, eikä kasvikunnan tuotteita ole juuri käytetty. Tällöin suojaravintoaineet jäävät puuttumaan. Ravintoon ja mielen hyvinvointiin erikoistuneen Outi Rinteen mukaan ihmistä tuetaan usein lääkkeellisellä hoidolla, koska se on helppoa, ja keskusteluapua on vaikea saada. Lääkehoidolla pyritään hoitamaan oireita nopeasti.

Seijan, 30, diagnoosi oli masennus. Hoidoksi määrättiin lääkitys, sairasloma sekä psykologin tarjoama keskusteluapu.

– Lääkärin vastaanotolla ruuasta ei puhuttu, mutta työterveyshoitaja tiedusteli päivärutiinejani sekä ruokahaluani. Kumpaakaan ei ollut, Seija muistelee.

Totuus on, että Seija eli pitkään yhdellä päivittäisellä leivällä.

Outi Rinteen näkökulmasta ensisijainen hoito, eli masennuslääkitys on väärä tie.

– Tietyissä, hankalissa tapauksissa se voi olla ensiapu. Näin ihminen kuntoutuu niin, että pystyy tarttumaan muihin keinoihin tilanteen hoitamiseksi.

Lääkäri Marlene Mustonen uskoo, että ravitsemus on tärkeä asia masennuksen hoidossa ja ehkäisyssä.

Ravitsemus on tärkeä asia masennuksen hoidossa ja ehkäisyssä

– Siihen pitäisi kiinnittää enemmän huomiota. On kiinnostavaa, voisimmeko auttaa ravitsemuksen avulla potilaita entistä paremmin.

Jutun kirjoitushetkellä terveyskeskuslääkärinä työskennellyt Mustonen tiedustelee vastaanotolla potilaan ruokahalua, mutta ravitsemuksen tarkemmalle tutkimiselle resurssit eivät riitä.

– Valitettavaa on, ettei vastaanotolla ole mahdollista haastatella ravitsemuksesta syvällisemmin, koska aika ei riitä. On niin paljon muita asioita, mitä käydään läpi, Marlene Mustonen harmittelee.

Psykologin luona Seija hoksasi, että lapsen vuoksi on jaksettava yrittää enemmän. Sairasloman aikana hän kunnostautui, ja alkoi tehdä aktiivisemmin ruokaa – myös itselleen.

– Jatkossa kiinnitän huomiota säännölliseen syömiseen. Jos se on hyväksi lapsellekin, miksi se ei auttaisi omaan jaksamiseenikin?

Seijan vointi on nyt parempi, mutta paranemiseen on vielä matkaa.

– Olisin toivonut lääkäriltä tai terveydenhoitajalta apua ruokahaluttomuuteeni. Olisi tärkeää saada tukea sekä tietoa varhaisessa vaiheessa, koska voimattomassa tilassa ei jaksa itse ottaa asioista selvää, hän miettii.

Masennuksesta toipuneen Jarkon, 35, mielestä jo ihmisen tuottavuuden näkökulmasta olisi hyvä, että hyvinvointiin kiinnitettäisiin enemmän huomiota. Ennen masennuskauttaan lähinnä einespitsoilla elänyt Jarkko puhuu nykyisin puhtaan kotiruuan puolesta.

– Energinen, luonnollinen ja motivoitunut olo on palkitseva. Ravitsemusta huomioimalla hyvinvointi heijastuu jokaiseen elämänalueeseeni.

Työterveyspsykologi Outi Rinne pahoittelee, että ravitsemuksen ja liikunnan kattavaa elämäntapaneuvontaa on saatavilla hyvin vähän, vaikka suomessa on paljon työikäistä väestöä sairaslomilla. He eläköityvät ennenaikaisesti mielialaoireiden vuoksi.

– Eikö kaikki keinot pitäisi käyttää? Esimerkiksi Englannissa ravitsemusneuvonta kuuluu masentuneiden potilaiden hoitoon. On viitteitä, ja on loogistakin, että ravitsemuksella on tekemistä masennuksen synnyn kanssa.

Rinne on kuullut tarinoita, joissa elämäntapamuutoksen tehnyt ihminen tuntee nopeastikin vaikutuksen mielialassa.

Myös suolistolla on yhteys neurologisiin oirekuviin. Jos suolisto voi huonosti, se edesauttaa yleistä, hiljaista tulehdustilaa elimistössä. Aivojenkin tasolla. Tällainen yleinen tulehdustila löytyy useiden kroonisten sairauksien taustalta. Myös masennuksen.

Mitä sitten kannattaisi syödä, jotta mieli pysyisi hyvänä?

– Omega 3 rasvahapoista on eniten näyttöä. Sitä saa mm. rasvaisista kylmän veden kaloista, kuten lohesta, makrillista ja sardiinista. On todettu että väestötasolla paljon kalaa syövät kärsivät vähemmän mielialaoireista. Lisäksi on löydetty yhteys monipuolisen, kasvispainotteisen ruokavalion ja paremman mielialan välillä.

– Olisi tärkeää kuunnella itseään ja tarpeitaan aidosti. Olla salliva, lempeä ja myötätuntoinen. Meillä on muutenkin liiaksi paineita ja stressitekijöitä, Rinne miettii.

 

Seijan ja Jarkon nimet muutettu.

You Might Also Like