Hyvinvointi, Jooga

Tasapainoon tähtäävä ISHTA-jooga

maaliskuu 10, 2017

Helsingin Kaapelitehtaan sali on jo melkein täynnä. Keskeltä löytyy vielä  sopiva kolo muutamalle. Istun odottamaan tunnin alkua ja verryttelen hiukan lonkkiani tuulilasinpyyhijäliikkeellä. Seuraan, kuinka pari mattimyöhästä hakee paikkaansa.

Leveisiin joogahousihin pukeutunut, tatuoitu pari löytää vierestäni paikan. Olemme Helsingin Jooga Festivaaleilla tutustumassa ISHTA-näytetuntiin.

Tässä joogassa yhdistetään hathaa, tantraa ja ayurvedaa. Tunnin alussa opettaja kertoo, että tulevaan harjoitukseen yhdistetään Arohan awarohan -niminen kriya-tekniikka. Nimi on sanskritin kieltä. Arohan tarkoittaa nousevaa tai kohoavaa ja awarohan puolestaan tarkoittaa laskevaa.

Tällä kriya-, eli energiakanavien puhdistustekniikalla tasapainotetaan rajas- ja tamas-elementtejä – ayurvedasta tuttuja käsitteitä – ja tuodaan itseä takaisin sattva-gunaan, eli tasapainoon ja keskilinjaan.

Okei. Olen valmis aloittamaan!

Ensin haetaan yhteys hengitykseen. Sitten sitä lähdetään syventämään. Sisäänhengitys lähtee alavatsasta, lantionpohjasta saakka. Se nousee kohti rintaa ja sukeltaa solisluiden välistä takaraivolle, sieltä päähän keskelle aivoja, kiepsahtaen sitten uloshengityksellä niskasta alas, selkärankaa pitkin kohti häntäluuta ja takaisin lantionpohjaan, josta uusi sisäänhengitys alkaa. Hengitys tekee ikäänkuin kahdeksikkoa.

Teen melko paljon hengitysharjoituksia, mutta tämä oli uudentyyppinen. Sopivan haasteellinen, jotta en voi keskittyä helposti mukanaan vieviin ajatuksiini, vaan pysyn läsnä hengityksessä aiempaa vaivattomammin.

Hengitystekniikka pidetään yllä läpi tunnin, erilaisissa asennoissa kuten kierroissa. Siitä tulee mukavasti lisää haastetta, kun kehon linja ei ole enää suora.

Tunti on lempeä ja temmoltaan rauhallinen – teemme kiertojen lisäksi erilaisia sotureita sekä tasapainoharjoituksia – mutta jos minkäänlaista joogakokemusta ei aikaisemmastaan ole, voi tipahtaa kärryiltä kun energia kuluu alaspäinkatsovan koiran opetteluun.

Tunti päättyy loppurentoutukseen. Kun lähden salista, huomaan olevani väsynyt, enkä jaksa osallistua seuraavalle tunnille. Mieheni sen sijaan sai tunnista virtaa.

ISHTA-jooga oli mukava, hiukan erilainen kokemus vaikka liikkeet ja asanat olivatkin hyvin klassisia. Voisin hyvinkin mennä uudelleen. Nyt haluan oppia vielä lisää tantrasta sekä ayurvedasta. Hengitystekniikkakin on jäänyt käyttöön. Rauhoitan sillä liian vilkkaaksi käyvää mieltäni. Hengitys saattaa parhaimmillaan tuntua selässä melkein kuin silitys.

You Might Also Like