Bali, Matkailu, Ubud

Ubud ja nipistelevät apinat

helmikuu 18, 2017

Pidin kovasti Balilla sijaitsevasta taiteen, tanssin ja musiikin keskuksesta Ubudista, ja jopa paikkaa kansoittavista apinoista, jotka kylläkin saattavat varastaa ostoksesi (koettu), istua päällesi (koettu) ja nipistää sekä purra (koettu).

Ei niitä apinoita useinkaan pääkaduilla juoksentele, mutta viidakkomaisella alueella apinametsässä, joka alkaa Monkey forest roadin toisesta päästä, niitä kylläkin vilisee. Harmaaturkkiset apinat istuskelevat temppeleiden päällä tai puissa, syövät kuka mitäkin ja kasvattavat pieniä riiviömäisiä poikasiaan.

Apinametsään, tuohon näkemisen arvoiseen Indiana Jonesmaiseen paikkaan, jossa sammal peittää patsaita ja puista roikkuu kiipeilemään kutsuvia liaaneja, on ostettava lippu. Rahastusta tai ei, suosittelen kokemaan paikan.

Suosittelen myös pitämään tavaroista hyvää huolta, enkä ollenkaan suosittele istumaan allekirjoittaneen tavoin lähelle apinoita. Nimittäin, ennenkuin ehdin apinaa sanoa, kaksi sellaista istui jo sylissäni. Toinen oli täysi riiviö. Se nipisteli ja puri laukkuani.

Vaikka hirvittikin, nousin ihan hitaasti seisomaan ja hätistelin varovaisti apinat pois. Onneksi ne eivät villiintyneet ja purreet isoja kulmahampaitaan kiinni nahkaani. Olisi pian saattanut olla koko lauma kimpussa.

Balilla on kaksi paikkaa, joihin palaisin mielelläni takaisin. Ubud on niistä toinen. Ihana, viihtyisä, jotenkin boheemi vaikkakin vilkas pikkukaupunki, joka sijaitsee noin 200-300 metriä merenpinnan yläpuolella, Etelä-Balilta sisämaahan päin. Balin lentokentältä matka Ubudiin kestää taxilla vajaat pari tuntia, liikenteestä riippuen.

Vaikka väkeä riittää, on Ubudissa meno kuitenkin mukavan leppoisaa. Hierojat ja taxikuskit huutelevat ja tarjoavat palveluitaan, mutta eivät agressiivisesti. Matkamuistoja on ostettavissa joka kulmassa. Missään muualla en nähnyt näin paljon koristeellisia patsaita, rakannuksia ja temppeleitä kuin Ubudissa.

Iltaisin tarjolla on Balilaisia tanssiesityksiä. Esiintyjät ovat pukeutuneet jännittäviin, ehkä jopa hiukan pelottaviin asuihin ja naamioihin. Yöelämä koostui lähinnä livemusiikista baareissa, ei niinkään yökerhoista.

Hintataso oli hiukan kalliimpi kuin muualla Balilla, mutta kyllä täälläkin syö kohtuullisen edullisesti. Kahden hengen ateria juomineen saattoi maksaa noin 17€ siistissä, vähän paremmassa paikassa.

Ubud alkaakin olla tunnettu toinen toistaan viihtyisimmistä ravintoloista. Monet oli sisustettu eksoottisesti ja ne olivat täynnä upeita, runsaita yksityiskohtia. Eikä ollut lainkaan pöllömpää syödä herkullinen lounas ja nauttia samalla riisipeltomaisemasta Eat, pray, love-kirjan henkeen.

Cintasta muodostui meidän lempparipaikka. Söin siellä aika monta kertaa herkullisen, raikkaan hedelmälautasellisen ja kumosin päälle kannullisen vihreää teetä. Paikka löytyy Monkey forest roadilta.

Majoittauduimme Warsa garden Bungalows-nimiseen hotelliin. Siellä oli ihana miljöö. Uima-altaalla oli mukava ottaa aurinkoa ja pulahtaa välillä viilentymään, Ubudissa kun ei ole rantaa. Miinuspiste tosin ropsahti siitä, että sain ihottumaa altaasta.

Huoneet olivat ihan perus-siistejä. Hyttysverkkoja ei ollut, mutta emme me tainneet nähdä sisällä yhtäkään inisiää.

Suiku oli kehno. Jos vettä halusi edes pienellä paineella päälleen, oli oltava aivan kyykyssä ja suihkupää kädessä. Lämmintä vettä tuli vaihtelevasti. Hinta oli tuolloin vuonna 2013 350 000 rupiaa yöltä, eli noin 35€.

You Might Also Like